Makaron z białymi szparagami przepis | Dorota Kamińska

Makaron z białymi szparagami

Chociaż codziennie gotuję i jem w domu różne potrawy, bardzo lubię odwiedzać restauracje, w których serwowane dania są często inspiracją do przygotowania czegoś nowego we własnej kuchni. Kiedy rozpoczynał się tegoroczny sezon na szparagi, w jednej z wrocławskich restauracji, jako danie dnia, proponowano makaron z białymi szparagami w sosie cytrynowym o bardzo jasnej barwie.

Zobacz też: Więcej przepisów na potrawy wegetariańskie

W potrawie można było wyczuć aromat skórki cytrynowej i soku, a całość posypano świeżo utartym parmezanem. Spaghetti z białymi szparagami w sosie cytrynowym, jak przystało na danie we włoskiej restauracji, było pyszne i wyglądało na bardzo proste do przyrządzenia.

Ponieważ szparagi grają tu pierwsze skrzypce, koniecznie trzeba wybrać te młode, z jasnymi główkami i cienką skórką, bez wyczuwalnego smaku goryczki. Do sosu najlepsza będzie gęsta, włoska śmietanka kremówka, można też oczywiście wykorzystać tę tradycyjną, polską.

Makaron z białymi szparagami w sosie cytrynowym

Makaron z białymi szparagami

Makaron z białymi szparagami w śmietankowo-cytrynowym sosie, z dodatkiem skórki i soku z cytryny oraz startego parmezanu. Najlepszy makaron i białe szparagi na obiad.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 25 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Liczba porcji: 4
Kalorie: 729kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g szparagów (białe)
  • 500 g makaronu spaghetti
  • ½ szklanki śmietanki kremówki
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 8 łyżek tartego parmezanu
  • ½ cytryny (wyszorowana, sparzona; starta skórka)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Oczyszczam szparagi i kroję je ukośnie w plastry.
  • Gotuję szparagi na parze przez ok. 5 minut.
  • Makaron gotuję w osolonej wodzie tak, aby był lekko twardy – al dente.
  • Szparagi wykładam na patelnię i duszę na maśle przez ok. 10 minut, aż będą miękkie.
  • Na patelnię ze szparagami wlewam śmietankę kremówkę wymieszaną z sokiem z cytryny i doprowadzam do wrzenia, od czasu do czasu mieszając.
  • Zmniejszam ogień, dodaję utartą skórkę z cytryny oraz parmezan i gotuję jeszcze przez ok. 5 minut, delikatnie mieszając.
  • Na koniec doprawiam świeżo mielonym pieprzem i, jeśli jest taka potrzeba, odrobiną soli.
  • Sosem polewam wyłożony na talerze makaron, ozdabiam plasterkami cytryny i bazylią i podaję. Można też przełożyć makaron na patelnię z sosem i wymieszać całość przed nałożeniem na talerze.

Przydatne przepisy i poradniki

Oryginalnie Włosi mieszają makaron z sosem bezpośrednio na patelni i od razu podają w głębokim talerzu. Ja najpierw nakładam makaron na talerz, a potem polewam sosem, tak mi się bardziej podoba :).

Przydatne poradniki:

  1. Jak oczyścić szparagi
  2. Jak ugotować szparagi
  3. Jak ugotować makaron

Wartości odżywcze

Serving: 400g | Calories: 729kcal | Carbohydrates: 101g (34%) | Protein: 23g (46%) | Fat: 26g (40%) | Saturated Fat: 15g (75%) | Cholesterol: 76mg (25%) | Sodium: 263mg (11%) | Potassium: 584mg (17%) | Fiber: 7g (28%) | Sugar: 6g | Vitamin A: 35.6% | Vitamin C: 20.7% | Calcium: 19.3% | Iron: 24.8%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, czy makaron z białymi szparagami przypadnie Wam do gustu. Dajcie znać w komentarzach, jak wrażenia smakowe i czy ta cytrynowa nuta to jest właśnie to :).

Spaghetti z białymi szparagami w sosie cytrynowym
Spaghetti z białymi szparagami w sosie cytrynowym

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

11 komentarzy
  1. Wyszło bardzo smaczne! Zamieniłam tylko zwykły makaron na pełnoziarnisty, parmezanu nie mogłam dostać, więc kupiłam goudę. Dzięki za przepis 🙂

  2. zastanawialam sie co dizs na obiad – chcialam makaron – a mysle ze z takim sosem to bedzie w sam raz:):) dzięki za podsunięcie pomysłu

  3. Z sosem cytrynowym to kiedyś jadłam łososia. Łosoś był grillowany, sos cytrynowy i prażone płatki migdałowe. Mniam.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)