Chociaż codziennie gotuję i jem w domu różne potrawy, bardzo lubię odwiedzać restauracje, w których serwowane dania są często inspiracją do przygotowania czegoś nowego we własnej kuchni. Kiedy rozpoczynał się tegoroczny sezon na szparagi, w jednej z wrocławskich restauracji, jako danie dnia, proponowano makaron z białymi szparagami w sosie cytrynowym o bardzo jasnej barwie.
Zobacz też: Więcej przepisów na potrawy wegetariańskie
W potrawie można było wyczuć aromat skórki cytrynowej i soku, a całość posypano świeżo utartym parmezanem. Spaghetti z białymi szparagami w sosie cytrynowym, jak przystało na danie we włoskiej restauracji, było pyszne i wyglądało na bardzo proste do przyrządzenia.
Ponieważ szparagi grają tu pierwsze skrzypce, koniecznie trzeba wybrać te młode, z jasnymi główkami i cienką skórką, bez wyczuwalnego smaku goryczki. Do sosu najlepsza będzie gęsta, włoska śmietanka kremówka, można też oczywiście wykorzystać tę tradycyjną, polską.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g szparagów (białe)
- 500 g makaronu spaghetti
- ½ szklanki śmietanki kremówki
- 50 g masła (¼ kostki)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 8 łyżek tartego parmezanu
- ½ cytryny (wyszorowana, sparzona; starta skórka)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Oczyszczam szparagi i kroję je ukośnie w plastry.
- Gotuję szparagi na parze przez ok. 5 minut.
- Makaron gotuję w osolonej wodzie tak, aby był lekko twardy – al dente.
- Szparagi wykładam na patelnię i duszę na maśle przez ok. 10 minut, aż będą miękkie.
- Na patelnię ze szparagami wlewam śmietankę kremówkę wymieszaną z sokiem z cytryny i doprowadzam do wrzenia, od czasu do czasu mieszając.
- Zmniejszam ogień, dodaję utartą skórkę z cytryny oraz parmezan i gotuję jeszcze przez ok. 5 minut, delikatnie mieszając.
- Na koniec doprawiam świeżo mielonym pieprzem i, jeśli jest taka potrzeba, odrobiną soli.
- Sosem polewam wyłożony na talerze makaron, ozdabiam plasterkami cytryny i bazylią i podaję. Można też przełożyć makaron na patelnię z sosem i wymieszać całość przed nałożeniem na talerze.
Wartości odżywcze
Ciekawa jestem, czy makaron z białymi szparagami przypadnie Wam do gustu. Dajcie znać w komentarzach, jak wrażenia smakowe i czy ta cytrynowa nuta to jest właśnie to :).
Można normalnie gotować szparagi?
( w wodzie )
Wyszło bardzo smaczne! Zamieniłam tylko zwykły makaron na pełnoziarnisty, parmezanu nie mogłam dostać, więc kupiłam goudę. Dzięki za przepis 🙂
zastanawialam sie co dizs na obiad – chcialam makaron – a mysle ze z takim sosem to bedzie w sam raz:):) dzięki za podsunięcie pomysłu
No to chyba i ja mam już gotowy obiadek na jeden dzień 🙂
wygląda pysznie!
[..YouTube..] wygląda pysznie!
Ciekawa propozycja. Myślę, że tak ładnie i cienko pokrojone szparagi można od razu wrzucic na masło bez gotowania na parze.
Strasznie fajnie to wygląda i nawet prosto. Ale też zastanowiło mnie gotowanie szparagów na parze, bez tego przepis byłby bezproblemowy.
Kamil, przeczytaj komentarz od Belgii, na który odpowiedziałeś :). Gotowanie na parze to problem? Na filmie masz pokazane jak łatwo gotować na parze bez parowaru :).
@Ola ja z ryb to z sosem cytrynowym kiedyś dorsza – też był super: http://dorota.in/dorsz-w-sosie-cytrynowym/. @Magda i jak wrażenia? 🙂
Z sosem cytrynowym to kiedyś jadłam łososia. Łosoś był grillowany, sos cytrynowy i prażone płatki migdałowe. Mniam.