Makaron z białymi szparagami przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Makaron z białymi szparagami

Makaron z białymi szparagami

Makaron z białymi szparagami w sosie cytrynowym

Chociaż codziennie gotuję i jem w domu różne potrawy, bardzo lubię odwiedzać restauracje, w których serwowane dania są często inspiracją do przygotowania czegoś nowego we własnej kuchni. Kiedy rozpoczynał się tegoroczny sezon na szparagi, w jednej z wrocławskich restauracji, jako danie dnia, proponowano makaron z białymi szparagami w sosie cytrynowym o bardzo jasnej barwie.

Zobacz też: Więcej przepisów na potrawy wegetariańskie

W potrawie można było wyczuć aromat skórki cytrynowej i soku, a całość posypano świeżo utartym parmezanem. Spaghetti z białymi szparagami w sosie cytrynowym, jak przystało na danie we włoskiej restauracji, było pyszne i wyglądało na bardzo proste do przyrządzenia.

Ponieważ szparagi grają tu pierwsze skrzypce, koniecznie trzeba wybrać te młode, z jasnymi główkami i cienką skórką, bez wyczuwalnego smaku goryczki. Do sosu najlepsza będzie gęsta, włoska śmietanka kremówka, można też oczywiście wykorzystać tę tradycyjną, polską.

Zobacz też
Surówka z czerwonej kapusty

Makaron z białymi szparagami w sosie cytrynowym

Makaron z białymi szparagami

Makaron z białymi szparagami w śmietankowo-cytrynowym sosie, z dodatkiem skórki i soku z cytryny oraz startego parmezanu. Najlepszy makaron i białe szparagi na obiad.
5 z 2 votes
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 25 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Liczba porcji: 4
Kalorie: 729kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g szparagów (białe)
  • 500 g makaronu spaghetti
  • ½ szklanki śmietanki kremówki
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 8 łyżek tartego parmezanu
  • ½ cytryny (wyszorowana, sparzona; starta skórka)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Oczyszczam szparagi i kroję je ukośnie w plastry.
  • Gotuję szparagi na parze przez ok. 5 minut.
  • Makaron gotuję w osolonej wodzie tak, aby był lekko twardy – al dente.
  • Szparagi wykładam na patelnię i duszę na maśle przez ok. 10 minut, aż będą miękkie.
  • Na patelnię ze szparagami wlewam śmietankę kremówkę wymieszaną z sokiem z cytryny i doprowadzam do wrzenia, od czasu do czasu mieszając.
  • Zmniejszam ogień, dodaję utartą skórkę z cytryny oraz parmezan i gotuję jeszcze przez ok. 5 minut, delikatnie mieszając.
  • Na koniec doprawiam świeżo mielonym pieprzem i, jeśli jest taka potrzeba, odrobiną soli.
  • Sosem polewam wyłożony na talerze makaron, ozdabiam plasterkami cytryny i bazylią i podaję. Można też przełożyć makaron na patelnię z sosem i wymieszać całość przed nałożeniem na talerze.

Przydatne przepisy i poradniki

Oryginalnie Włosi mieszają makaron z sosem bezpośrednio na patelni i od razu podają w głębokim talerzu. Ja najpierw nakładam makaron na talerz, a potem polewam sosem, tak mi się bardziej podoba :).
Przydatne poradniki:
  1. Jak oczyścić szparagi
  2. Jak ugotować szparagi
  3. Jak ugotować makaron

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 400g | Kalorie: 729kcal (36%) | Węglowodany: 101g (34%) | Białko: 23g (46%) | Tłuszcze: 26g (40%) | Tłuszcze nasycone: 15g (94%) | Cholesterol: 76mg (25%) | Sód: 263mg (11%) | Potas: 584mg (17%) | Błonnik: 7g (29%) | Cukier: 6g (7%) | Witamina A: 1780IU (36%) | Witamina C: 17.1mg (21%) | Wapń: 193mg (19%) | Żelazo: 4.5mg (25%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem, czy makaron z białymi szparagami przypadnie Wam do gustu. Dajcie znać w komentarzach, jak wrażenia smakowe i czy ta cytrynowa nuta to jest właśnie to :).

Spaghetti z białymi szparagami w sosie cytrynowym
Spaghetti z białymi szparagami w sosie cytrynowym
11 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom