Makaron domowy - jak zrobić ciasto makaronowe przepis | Dorota Kamińska

Makaron domowy – jak zrobić ciasto makaronowe

Makaron domowy

Choć większość z nas zna smak sklepowego, warto choć raz spróbować zrobić makaron domowy lub skosztować go w restauracji. Coraz więcej miejsc oferuje makaron własnej roboty, a nowoczesne roboty kuchenne wyposaża się w przystawki ułatwiające zagniatanie, wałkowanie i krojenie ciasta. Pokażę Wam dziś jak zrobić makaron domowy krok po kroku – przepis na ciasto makaronowe i sposób wałkowania i krojenia.

Makaron domowy

Makaron domowy

Jak zrobić makaron domowy - przepis na ciasto na makaronowe do wałkowania i wycinania wstążek lub formowania spaghetti w maszynce.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: 3 min
Leżakowanie: 30 min
Razem: 1 godzina
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Włoska
Przepis na: ciasto na makaron, makaron domowy
Liczba porcji: 6 porcji
Kalorie: 357kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4 jajka (ok. 70-80 g każde)
  • 400 g mąki typu 00 (mąka o wysokiej zawartości glutenu; można zastąpić mąką pszenną typ 500-550)
  • 1 szczypta soli (opcjonalnie; w różnych regionach Włoch dodaje się sól lub z niej rezygnuje; ja robię makaron bez dodatku soli)
  • semolina (do podsypania rozwałkowanego ciasta przed krojeniem)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • 350 g mąki oraz sól przesiewam do miski lub na stolnicę i robię zagłębienie w kopcu.
  • Wbijam jajka i mieszam widelcem, zagarniając do środka coraz więcej mąki.
  • Gdy cały płyn zostanie wchłonięty przez mąkę, rozcieram delikatnie grudki dłońmi, następnie przez 10 minut wyrabiam energicznie ciasto, rozciągając je we wszystkich kierunkach. Jeśli ciasto po paru minutach wyrabiania jest za rzadkie, dosypuję niewielką ilość dodatkowej mąki.
  • Gdy ciasto będzie gładkie, owijam je folią lub zamykam szczelnie w pojemniku i odstawiam na 30 minut w temperaturze pokojowej.
  • Dzielę ciasto na 6 części. 5 z nich nadal trzymam pod przykryciem, a jedną wałkuję w maszynce do makaronu, na maksymalnie szerokim rozstawieniu wałków.
  • Posypuję rozwałkowany płat po obu stronach niewielką ilością mąki i znów wałkuję, na węższym rozstawieniu wałków. Powtarzam czynności aż do uzyskania pożądanej grubości makaronu. 
    W razie potrzeby można dzielić długie płaty makaronu na krótsze części, dla większej wygody.
  • Przycinam równo wąskie brzegi płatów makaronowych nożem i jeszcze raz delikatnie posypuję ciasto mąką. Kroję w maszynce na pappardelle, tagliatelle lub linguine, albo zwijam w rulon i kroję ręcznie nożem w paski dowolnej grubości.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Pomiędzy kolejnymi wałkowaniami powinno się unikać przeciągów, żeby nie wysuszyć za mocno ciasta.
  2. Jak ugotować makaron. Świeży makaron gotuje się dwa razy krócej od sklepowego. Wystarczą 2-3 minuty.
  3. Surowy makaron można podzielić na porcje, np. gniazdka, rozłożyć na tacce i wstawić na kilka godzin do zamrażalnika. Następnie przełożyć zbiorczo do woreczka i przechowywać w zamrażalniku. Zamrożony można wrzucić bezpośrednio do osolonego wrzątku i gotować.
  4. Klasyczne proporcje składników na ciasto makaronowe to 100 g mąki + 1 jajko.
  5. Przed krojeniem rozwałkowany makaron można posypać delikatnie semoliną i podsuszyć, najlepiej rozwieszony w taki sposób, żeby z obu stron miało do niego dostęp powietrze.
  6. W ten sam sposób, ale wykorzystując proporcje 150 g mąki + 1 jajko + 1 żółtko, można przygotować ciasto makaronowe na ravioli/tortellini, którego oczywiście nie powinno się podsuszać, żeby pozostało miękkie, elastyczne i łatwe do lepienia.

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Calories: 357kcal | Carbohydrates: 64g (21%) | Protein: 16g (32%) | Fat: 5g (8%) | Saturated Fat: 1g (5%) | Cholesterol: 136mg (45%) | Sodium: 61mg (3%) | Potassium: 364mg (10%) | Fiber: 9g (36%) | Vitamin A: 4% | Calcium: 4.9% | Iron: 21.7%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Makaron domowy
Makaron domowy
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)