Majonez z nerkowców – bez jajek, wegański, doskonały

Majonez z nerkowców

Coś dla alergików, wegan oraz tych z Was, którzy myślą, że da się zrobić niskokaloryczny majonez. Raczej nie według tej receptury, bo wegański majonez z nerkowców bazuje na zmielonych orzechach i roślinnym oleju, ale na pewno można powiedzieć, że jest to wersja fit. A dlaczego? Zawiera roślinne tłuszcze, minerały, witaminy. Do tego ma cudowną, kremową konsystencję.

Zobacz też: Więcej przepisów fit

Świetnie pasuje do kanapek i sałatek. Sprawdzi się w marynowaniu mięs i jako składnik sosów. Jeśli będzie przygotowany z długo moczonych orzechów, majonez z nerkowców, po dokładnym zmiksowaniu, uzyska najlepszą, kremową konsystencję i nada się do przygotowywania wyszukanych dekoracji, np. za pomocą szprycy. Koniecznie spróbujcie go przygotować!

5 od 4 osób
Majonez z nerkowców
Majonez z nerkowców
Przygotowanie
5 min
Całkowity czas
8 godz. 5 min
 

Doskonały, wegański majonez z nerkowców namaczanych w wodzie, zmiksowany z dodatkiem musztardy i soku z limonki lub cytryny oraz oleju. To najlepszy majonez z orzechów nerkowców, kremowy, idealny do sałatek, kanapek oraz maczania warzyw czy przekąsek.

Danie: Półprodukt
Kuchnia: Wegańska
Liczba kalorii: 170 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 6 osób (po 2 łyżki)
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • ¾ szklanki orzechów nerkowców (zalane wodą, namaczane w wodzie, w lodówce, minimum przez 2 godziny, a najlepiej przez noc)
  • ¼ szklanki oleju rzepakowego lub innego roślinnego oleju o łagodnym smaku
  • ¼ szklanki wody (można wykorzystać tę, w której moczyły się orzechy)
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 1 łyżeczka cydru lub octu jabłkowego lub winnego (można dodać więcej dla mocniejszego smaku)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • ½ łyżeczki soli (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Majonez z nerkowców - Jak zrobić
  1. Orzechy odcedzam, zachowując wodę, w której się moczyły.

  2. Wszystkie składniki, oprócz wody, wkładam do blendera i miksuję na najwyższych obrotach, dolewając stopniowo wodę.

Wartości odżywcze
Majonez z nerkowców
Wielkość porcji (40 g)
Liczba kalorii 170 kcal Kalorie z tłuszczów 144 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 16g 25%
Tłuszcze nasycone 2g 10%
Sód 205mg 9%
Potas 106mg 3%
Węglowodany ogółem 5g 2%
Cukry 1g
Białko 2g 4%
Witamina C 0.9%
Wapń 0.6%
Żelazo 6%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Dajcie znać, czy wegański majonez z orzechów nerkowców przypadł Wam do gustu. Doprawialiście go czymś jeszcze?

Wegański majonez z nerkowców
Wegański majonez z nerkowców
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)