fbpx
Czytasz właśnie
Lukier z białek

Lukier z białek

Lukier z białek

Przygotowując tegoroczne pierniczki świąteczne zastanawiałam się nad sposobem ich ozdobienia. Brązowa polewa czekoladowa, kolorowe lukry, wzorki malowane pisakami cukierniczymi, których nadal nie posiadam… A może klasycznie – biały lukier i proste, kolorowe dodatki? Klasyczny lukier z białek przygotowuje się z białek z dodatkiem cukru pudru. Można dodać do niego aromat waniliowy lub migdałowy albo sok z cytryny. Ten ostatni przyspieszy „ścinanie się” lukru na powierzchni ciastek i przedłuży trwałość i przydatność do spożycia.

Zobacz teżPrzepisy na najlepsze ciasta

Im więcej cukru pudru, tym lepsza krzepliwość i „bielszy odcień bieli” ;). Po wymieszaniu składników na lukier białkowy warto wypróbować kilka kropel lukru na talerzyku i zobaczyć, czy schną wystarczająco szybko i czy dekoracja nie rozpływa się zaraz po wykonaniu.

Przechowywanie i rozrzedzanie

Lukier z białek można przechowywać w lodówce 1-2 dni, najlepiej w woreczku lub w szczelnie zamkniętym pudełku. Jeśli zgęstnieje, wystarczy dodać do niego odrobinę wody lub rumu i dobrze wymieszać.

Barwienie lukru

Klasyczny lukier z białek jest doskonałą bazą do barwienia na inne kolory. Odrobina soku z buraków zabarwi go na różowo, można też mieszać go z barwnikami spożywczymi.

Zobacz też
Ciastka - kości

Biały lukier

Lukier z białek

Prosty lukier z białek do dekoracji ciast, ciasteczek i pierniczków. Łatwy do zrobienia, można przygotować bez miksera.
4.47 from 13 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Razem: 5 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: lukier na białkach, lukier na białku, lukier z białek, lukier z białka, lukier z białkami, lukier z białkiem
Liczba porcji: 10 łyżek
Kalorie: 40kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Baza na lukier z białek

  • 1 białko (przed rozbiciem jajko musi być umyte i wyparzone; wielkość białka będzie wpływać na ilość cukru pudru, który trzeba dosypać do uzyskania pożądanej gęstości)
  • 100 g cukru pudru (jeśli lukier ma być wykorzystany do drobnych dekoracji, można dodać więcej cukru, łącznie nawet 200 g cukru pudru)

Dodatki do wyboru (opcjonalnie)

  • 1 kropla aromatu migdałowego lub waniliowego (najlepiej zastąpić naturalnym ekstraktem)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soku z buraków
  • barwnik spożywczy

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Lukier będzie gęstszy i bardziej biały, gdy zamiast rozkłócania widelcem ubije się go za pomocą elektrycznego miksera.
  2. Jak sprawdzić świeżość jajka
  3. Jak wyparzyć jajko
 

Jak zrobić

  • Białko wlewam do miski, dodaję cukier puder i rozkłócam widelcem aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji lukru (nieco rzadszy do malowania pędzelkiem, gęstszy i sztywniejszy do drobnych wzorków malowanych pisakiem cukierniczym).
  • Dodaję opcjonalne składniki i jeszcze chwilę mieszam.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1łyżka (ok. 15 ml) | Kalorie: 40kcal (2%) | Węglowodany: 10g (3%) | Sód: 5mg | Potas: 4mg | Cukier: 9g (10%) | Witamina C: 0.2mg
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Mój lukier nie jest sztywny i gęsty, dzięki czemu pozwala na malowanie nim ciastek za pomocą pędzelka. Jeśli chcecie uzyskać lukier, za pomocą którego namalujecie na ciastkach drobne, skomplikowane wzorki, warto dodać do niego nieco więcej cukru. Polecam także spróbować ubijać całośćza pomocą miksera. Pozwoli to uzyskać gęsty, biały lukier.

Lukier z białek
Lukier z białek

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak wyszedł Wam lukier białkowy według mojego przepisu. Robiliście za pomocą miksera czy bez miksowania? Bardzo jestem ciekawa, co nim udekorowaliście! Czy lukier z białkami częściej zagości na Waszych wypiekach?

21 komentarzy
  • Dlaczego najpierw nie ubija Pani białek tak aby napowietrzyć całą masę ? Cukier w początkowej fazie nie sprzyja utwalaniu białka jaj a o to chodzi tym samym masa staje się gęściejsza oraz bardziej błyszcząca nie wspominając o zwiększeniu możliwosći dekoracyjnych.

  • ubilam bialka, dodalam cukier puder i pozostale skladniki, lukier ma zwarta gesta konsystencje(ubijalam mikserem), jest super;-) doskonale sie go rozprowadza.Tylko troszke jajka za dlugo we wrzatku przytrzymalam bo mi zie troszke bialko scielo, ale tylko ciutke hehe;-) wiec tak jak w przepisie 10 sekund, dluzej nie;-) ciasto marchewke, grubo oblane lukrem czeka na mnie….hmmm…mniam;-)

  • Dodam jeszcze, że lukier do malowania drobnych zdobień, oprócz użycia większej ilości cukru pudru, powinno się ubijać za pomocą miksera. Wyjdzie wtedy bardzo biały i dość gęsty.

  • [..YouTube..] Dodam jeszcze, że lukier do malowania drobnych zdobień, oprócz użycia większej ilości cukru pudru, powinno się ubijać za pomocą miksera. Wyjdzie wtedy bardzo biały i dość gęsty.

  • a ja do lukru nie dają białek- mieszam sam cukier puder z wodą i też jest dobry 🙂 a no i oczywiście jakiś aromacik też jest 🙂

    • Też znam tę wersję, ale jednak wolę białkową, zwłaszcza gdy trzeba robić drobne zdobienia. Bo do polania całego sernika czy ciasta marchewkowego taki wodny lukier jak najbardziej można wykorzystać. Albo np. do pączków :).

  • @Kuba Dziękuję :). Żaden negatywny efekt w moim filmie nie jest zamierzony, a raczej wynika z ciągłych braków w sprzęcie :). I w umiejętnościach zresztą też. Postanowiłam pójść najpierw w ilość, a o jakość będę się martwić później :).

  • Twoje nowe filmy są naprawdę dobrej jakości i byłyby jeszcze lepsze, gdybyś popracowała nad oświetleniem. Wszystkie ujęcia z przygotowania potraw są świetne. Do dopracowania zostają jeszcze tylko ujęcia z Tobą – one są 'przepalone’ i niestety słabo Cię widać, co może psuć końcowy efekt. Domyślam się, że to zamierzony efekt artystyczny, jednak trochę za mocny 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom