fbpx
Czytasz właśnie
Łosoś z kalarepą

Łosoś z kalarepą

Łosoś z kalarepą

Bardzo szybkim i sprawdzonym sposobem na smaczny i nieco mniej codzienny i klasyczny obiad, jest przygotowanie ryby, np. naszego ulubionego, kupowanego w dużych ilościach łososia. Wymoczony w sojowej zalewie, łosoś z kalarepą to połączenie kilku ciekawych smaków. Połowę sukcesu, podobnie jak w przypadku każdego innego dania rybnego, gwarantuje tu odpowiednia świeżość łososia i jego leżakowanie w marynacie, w chłodnym miejscu.

Zobacz też: Więcej pomysłów na dania z ryb

Łosoś to ryba charakterystyczna i dość łatwo poznać go nie tylko po intensywnym kolorze, ale też zapachu i smaku. W potrawach nie lubi wielu konkurencyjnych smaków i wystarczy mu tylko kilka dodatków. Jeśli łączę go z czymś mocnym, stawiam na pozostałe, łagodne składniki, tak jak tutaj, bo łosoś z kalarepą to kontrastująca ze sobą para, którą uzupełni delikatny pomidor.

Łosoś z kalarepą

Łosoś z kalarepą

Łosoś z kalarepą i pomidorami, marynowany w zielonej herbacie czyli prosty przepis na łososia na obiad. Łosoś z kalarepą to dwa kontrastujące smaki, uzupełnione łagodnymi pomidorami
5 z 1 głos
Przygotowanie: 8 godz. 5 min
Gotowanie: 10 min
Razem: 8 godz. 15 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Europejska
Przepis na: łosoś z kalarepą
Liczba porcji: 2 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 400 g łososia (filetowany, porcjowany lub w dzwonkach)
  • 2 kalarepy
  • 1 szklanka zielonej herbaty
  • ½ szklanki sosu sojowego
  • 4-8 pomidorów pelati lub suszonych pomidorów zalewie z oliwy
  • natka pietruszki
  • biały pieprz
  • masło klarowane i/lub olej sezamowy

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Łososia wkładam do miseczki z zieloną herbatą wymieszaną z sosem sojowym na całą noc, odstawiam w chłodne miejsce, np. do lodówki.
  • Na patelni rozgrzewam olej sezamowy i/lub masło klarowane i smażę na średnim ogniu marynowaną rybę. Po usmażeniu zdejmuję z ognia i przykrywam, żeby łosoś nie wystygł.
  • W zalewie pozostałej z marynowania łososia gotuję pod przykryciem kalarepę przez ok. 10-15 minut. Po ugotowaniu można też obsmażyć ją na tłuszczu pozostałym ze smażenia ryby, a zalewę zredukować na dużym ogniu, uzyskując dodatkowy sos do ryby.
  • Rybę i kalarepę oraz pomidory i natkę pietruszki układam dekoracyjnie na talerzu. Całość można udekorować też sosem.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Łosoś smażony krok po kroku
  2. Masło klarowane - przepis
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Łosoś z kalarepą
Łosoś z kalarepą
32 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom