Łosoś z kalarepą przepis | Dorota Kamińska

Łosoś z kalarepą

Bardzo szybkim i sprawdzonym sposobem na smaczny i nieco mniej codzienny i klasyczny obiad, jest przygotowanie ryby, np. naszego ulubionego, kupowanego w dużych ilościach łososia. Wymoczony w sojowej zalewie, łosoś z kalarepą to połączenie kilku ciekawych smaków. Połowę sukcesu, podobnie jak w przypadku każdego innego dania rybnego, gwarantuje tu odpowiednia świeżość łososia i jego leżakowanie w marynacie, w chłodnym miejscu.

Zobacz też: Więcej pomysłów na dania z ryb

Łosoś to ryba charakterystyczna i dość łatwo poznać go nie tylko po intensywnym kolorze, ale też zapachu i smaku. W potrawach nie lubi wielu konkurencyjnych smaków i wystarczy mu tylko kilka dodatków. Jeśli łączę go z czymś mocnym, stawiam na pozostałe, łagodne składniki, tak jak tutaj, bo łosoś z kalarepą to kontrastująca ze sobą para, którą uzupełni delikatny pomidor.

Łosoś z kalarepą

Łosoś z kalarepą

Łosoś z kalarepą i pomidorami, marynowany w zielonej herbacie czyli prosty przepis na łososia na obiad. Łosoś z kalarepą to dwa kontrastujące smaki, uzupełnione łagodnymi pomidorami
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 8 godz. 5 min
Gotowanie: 10 min
Razem: 8 godz. 15 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Europejska
Przepis na: łosoś z kalarepą
Liczba porcji: 2 osoby

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 400 g łososia (filetowany, porcjowany lub w dzwonkach)
  • 2 kalarepy
  • 1 szklanka zielonej herbaty
  • ½ szklanki sosu sojowego
  • 4-8 pomidorów pelati lub suszonych pomidorów zalewie z oliwy
  • natka pietruszki
  • biały pieprz
  • masło klarowane i/lub olej sezamowy

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Łososia wkładam do miseczki z zieloną herbatą wymieszaną z sosem sojowym na całą noc, odstawiam w chłodne miejsce, np. do lodówki.
  • Na patelni rozgrzewam olej sezamowy i/lub masło klarowane i smażę na średnim ogniu marynowaną rybę. Po usmażeniu zdejmuję z ognia i przykrywam, żeby łosoś nie wystygł.
  • W zalewie pozostałej z marynowania łososia gotuję pod przykryciem kalarepę przez ok. 10-15 minut. Po ugotowaniu można też obsmażyć ją na tłuszczu pozostałym ze smażenia ryby, a zalewę zredukować na dużym ogniu, uzyskując dodatkowy sos do ryby.
  • Rybę i kalarepę oraz pomidory i natkę pietruszki układam dekoracyjnie na talerzu. Całość można udekorować też sosem.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Łosoś smażony krok po kroku
  2. Masło klarowane - przepis
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Łosoś z kalarepą
Łosoś z kalarepą

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

32 komentarze
  1. Też kojarzę, że one jakieś niedrogie były. W ogóle fajne i niedrogie rzeczy można dostać w hipermarketach, a czasem się człowiek zapomina i przepłaca w sieciówkach w galeriach handlowych.

  2. [..YouTube..] Też kojarzę, że one jakieś niedrogie były. W ogóle fajne i niedrogie rzeczy można dostać w hipermarketach, a czasem się człowiek zapomina i przepłaca w sieciówkach w galeriach handlowych.

  3. Dokładnie nie pamiętam,bo było to już jakiś czas temu,ale coś niewiele ponad 20 zł,za taki średniej wielkości 🙂

  4. Nie, nie, nie, na pewno nie 😉 Chodzi tylko o ten moment, gdy zapowiada początek (cześć, pozytywni kucharze itp.). Ale faktycznie może to wina tego, że to było na starym mikrofonie 🙂

  5. [..YouTube..] Nie, nie, nie, na pewno nie 😉 Chodzi tylko o ten moment, gdy zapowiada początek (cześć, pozytywni kucharze itp.). Ale faktycznie może to wina tego, że to było na starym mikrofonie 🙂

  6. Dorotko nie przestajesz zaskakiwać,to musi być przepyszne,zaskoczyłaś mnie najbardziej,tą kalarepką….ja zazwyczaj,młodą na surowo :)a tu proszę okazuje się,że można z tym w sumie fajnym warzywkiem,coś zrobić;) Pozdrawiam gorąco.

  7. [..YouTube..] Dorotko nie przestajesz zaskakiwać,to musi być przepyszne,zaskoczyłaś mnie najbardziej,tą kalarepką….ja zazwyczaj,młodą na surowo :)a tu proszę okazuje się,że można z tym w sumie fajnym warzywkiem,coś zrobić;) Pozdrawiam gorąco.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)