Łosoś marynowany

Surowa ryba na moim stole pojawia się dość często. Tym razem zagości na nim łosoś marynowany czyli prosta przystawka imprezowa o azjatyckich korzeniach. Taki surowy łosoś w marynacie z pewnością posmakuje miłośnikom sushi, sashimi i wszystkim tym, którzy znają i uwielbiają tatar z łososia lub łososia gravlax. Zobaczcie jak zrobić łososia marynowanego.

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni azjatyckiej

Tego typu dania, surowe w swojej formie, a jednocześnie pożywne, zostały wymyślone przez azjatyckich rybaków. Będąc na morzu i łowiąc ryby, część z nich przeznaczali na własne posiłki i zjadali na surowo, wzbogacając ich smak mało skomplikowanymi składnikami. I tak, podobnie jak pasterze przygotowujący pierwotnie tatar z koniny, rybacy jedli plasterki surowego łososia, tuńczyka i innych ryb.

Łatwy do zrobienia łosoś z dodatkiem marynaty

Łosoś marynowany jest wyjątkowo prosty do przygotowania i nie wymaga długiego czasu oczekiwania. Wystarczy odpowiednio pokroić surową rybę i zanurzyć ją na 15 minut w kilkuskładnikowej marynacie. Polecam gorąco zaserwować go z marynowanym imbirem! Dodatkowo można też oczywiście dołożyć do niego ugotowany ryż. Sposób podania dokładnie w taki sam jak w przypadku ryżu na sushi: można ulepić z wystudzonego kilka dekoracyjnych kulek, położyć obok sałatkę z glonów, kiełki, kilka plasterków cytryny…

5 od 1 osoby
Łosoś marynowany
Łosoś marynowany
Przygotowanie
20 min
Całkowity czas
20 min
 
Łosoś marynowany jak w kuchni japońskiej czyli surowy łosoś serwowany w zalewie octowej, z drobno posiekaną cebulką.
Danie: Przekąska, Starter
Kuchnia: Japońska
Przepis na: łosoś marynowany, łosoś w marynacie, łosoś z marynatą
Liczba kalorii: 125 kcal
Liczba porcji: 4 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ryba
  • 200-300 g łososia (filetowany, pokrojony na plasterki)
Marynata
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki octu ryżowego lub białego octu winnego
  • 1 cebula (bardzo drobno pokrojona)
  • szczypta cukru
Do dekoracji
  • szczypiorek, mięta lub cebula (posiekany)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Łosoś marynowany - przepis i film wideo

Łosoś marynowany - Jak zrobić
  1. Wszystkie składniki marynaty łączę w miseczce.
  2. Łososia wkładam do marynaty i odstawiam na 15 minut w chłodne miejsce.
  3. Układam plasterki łososia wyjęte z marynaty dekoracyjnie na talerzykach, ozdabiam szczypiorkiem, miętą lub cebulą i serwuję.
Wartości odżywcze
Łosoś marynowany
Wielkość porcji (85 g)
Liczba kalorii 125 kcal Kalorie z tłuszczów 36 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 4g 6%
Cholesterol 41mg 14%
Sód 537mg 22%
Potas 426mg 12%
Węglowodany ogółem 3g 1%
Cukry 1g
Białko 16g 32%
Witamina A 1.5%
Witamina C 3.2%
Wapń 1.5%
Żelazo 4.8%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

W prosty sposób można przygotować całkiem elegancki starter, a później, w miarę pobudzania apetytu, podawać kolejne dania. W prostocie i dobrej jakości składników siła! Pamiętajcie, żeby postawić na naprawdę dobrego, świeżego łososia.

Łosoś marynowany
Łosoś marynowany

Bardzo jestem ciekawa, jak posmakuje Wam marynowany łosoś. Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

6 komentarzy
  1. Super przekąska.
    Rzadko jadam surowe (ostatnio córka zrobiła tatara z łososia – był pyszny), ale nie wiem dlaczego.
    Przecież smakuje mi.
    Może to czas najlepszy czas zmienić się na „stare” lata. 🙂

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)