Łosoś marynowany przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Łosoś marynowany
Łosoś marynowany

Surowa ryba na moim stole pojawia się dość często. Tym razem zagości na nim łosoś marynowany czyli prosta przystawka imprezowa o azjatyckich korzeniach. Taki surowy łosoś w marynacie z pewnością posmakuje miłośnikom sushi, sashimi i wszystkim tym, którzy znają i uwielbiają tatar z łososia lub łososia gravlax. Zobaczcie jak zrobić łososia marynowanego.

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni azjatyckiej

Tego typu dania, surowe w swojej formie, a jednocześnie pożywne, zostały wymyślone przez azjatyckich rybaków. Będąc na morzu i łowiąc ryby, część z nich przeznaczali na własne posiłki i zjadali na surowo, wzbogacając ich smak mało skomplikowanymi składnikami. I tak, podobnie jak pasterze przygotowujący pierwotnie tatar z koniny, rybacy jedli plasterki surowego łososia, tuńczyka i innych ryb.

Łatwy do zrobienia łosoś z dodatkiem marynaty

Łosoś marynowany jest wyjątkowo prosty do przygotowania i nie wymaga długiego czasu oczekiwania. Wystarczy odpowiednio pokroić surową rybę i zanurzyć ją na 15 minut w kilkuskładnikowej marynacie. Polecam gorąco zaserwować go z marynowanym imbirem! Dodatkowo można też oczywiście dołożyć do niego ugotowany ryż. Sposób podania dokładnie w taki sam jak w przypadku ryżu na sushi: można ulepić z wystudzonego kilka dekoracyjnych kulek, położyć obok sałatkę z glonów, kiełki, kilka plasterków cytryny…

Zobacz też
Tabbouleh - sałatka z kaszy bulgur i natki pietruszki

Łosoś marynowany

Łosoś marynowany

Łosoś marynowany jak w kuchni japońskiej czyli surowy łosoś serwowany w zalewie octowej, z drobno posiekaną cebulką.
5 od 1 vote
Przygotowanie: 20 min
Razem: 20 min
Kategoria: Przekąska, Starter
Kuchnia: Japońska
Przepis na: łosoś marynowany, łosoś w marynacie, łosoś z marynatą
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 125kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ryba

  • 200-300 g łososia (filetowany, pokrojony na plasterki)

Marynata

  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki octu ryżowego lub białego octu winnego
  • 1 cebula (bardzo drobno pokrojona)
  • szczypta cukru

Do dekoracji

  • szczypiorek, mięta lub cebula (posiekany)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki marynaty łączę w miseczce.
  • Łososia wkładam do marynaty i odstawiam na 15 minut w chłodne miejsce.
  • Układam plasterki łososia wyjęte z marynaty dekoracyjnie na talerzykach, ozdabiam szczypiorkiem, miętą lub cebulą i serwuję.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 85g | Kalorie: 125kcal (6%) | Carbohydrates: 3g (1%) | Białko: 16g (32%) | Fat: 4g (6%) | Cholesterol: 41mg (14%) | Sód: 537mg (23%) | Potas: 426mg (12%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 75IU (2%) | Witamina C: 2.6mg (3%) | Wapń: 15mg (2%) | Żelazo: 0.9mg (5%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

W prosty sposób można przygotować całkiem elegancki starter, a później, w miarę pobudzania apetytu, podawać kolejne dania. W prostocie i dobrej jakości składników siła! Pamiętajcie, żeby postawić na naprawdę dobrego, świeżego łososia.

Łosoś marynowany
Łosoś marynowany

Bardzo jestem ciekawa, jak posmakuje Wam marynowany łosoś. Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

6 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom