Łosoś marynowany przepis | Dorota Kamińska

Łosoś marynowany

Surowa ryba na moim stole pojawia się dość często. Tym razem zagości na nim łosoś marynowany czyli prosta przystawka imprezowa o azjatyckich korzeniach. Taki surowy łosoś w marynacie z pewnością posmakuje miłośnikom sushi, sashimi i wszystkim tym, którzy znają i uwielbiają tatar z łososia lub łososia gravlax. Zobaczcie jak zrobić łososia marynowanego.

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni azjatyckiej

Tego typu dania, surowe w swojej formie, a jednocześnie pożywne, zostały wymyślone przez azjatyckich rybaków. Będąc na morzu i łowiąc ryby, część z nich przeznaczali na własne posiłki i zjadali na surowo, wzbogacając ich smak mało skomplikowanymi składnikami. I tak, podobnie jak pasterze przygotowujący pierwotnie tatar z koniny, rybacy jedli plasterki surowego łososia, tuńczyka i innych ryb.

Łatwy do zrobienia łosoś z dodatkiem marynaty

Łosoś marynowany jest wyjątkowo prosty do przygotowania i nie wymaga długiego czasu oczekiwania. Wystarczy odpowiednio pokroić surową rybę i zanurzyć ją na 15 minut w kilkuskładnikowej marynacie. Polecam gorąco zaserwować go z marynowanym imbirem! Dodatkowo można też oczywiście dołożyć do niego ugotowany ryż. Sposób podania dokładnie w taki sam jak w przypadku ryżu na sushi: można ulepić z wystudzonego kilka dekoracyjnych kulek, położyć obok sałatkę z glonów, kiełki, kilka plasterków cytryny…

Łosoś marynowany

Łosoś marynowany

Łosoś marynowany jak w kuchni japońskiej czyli surowy łosoś serwowany w zalewie octowej, z drobno posiekaną cebulką.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 20 min
Razem: 20 min
Kategoria: Przekąska, Starter
Kuchnia: Japońska
Przepis na: łosoś marynowany, łosoś w marynacie, łosoś z marynatą
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 125kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ryba

  • 200-300 g łososia (filetowany, pokrojony na plasterki)

Marynata

  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki octu ryżowego lub białego octu winnego
  • 1 cebula (bardzo drobno pokrojona)
  • szczypta cukru

Do dekoracji

  • szczypiorek, mięta lub cebula (posiekany)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki marynaty łączę w miseczce.
  • Łososia wkładam do marynaty i odstawiam na 15 minut w chłodne miejsce.
  • Układam plasterki łososia wyjęte z marynaty dekoracyjnie na talerzykach, ozdabiam szczypiorkiem, miętą lub cebulą i serwuję.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 85g | Calories: 125kcal | Carbohydrates: 3g (1%) | Protein: 16g (32%) | Fat: 4g (6%) | Cholesterol: 41mg (14%) | Sodium: 537mg (22%) | Potassium: 426mg (12%) | Sugar: 1g | Vitamin A: 1.5% | Vitamin C: 3.2% | Calcium: 1.5% | Iron: 4.8%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

W prosty sposób można przygotować całkiem elegancki starter, a później, w miarę pobudzania apetytu, podawać kolejne dania. W prostocie i dobrej jakości składników siła! Pamiętajcie, żeby postawić na naprawdę dobrego, świeżego łososia.

Łosoś marynowany
Łosoś marynowany

Bardzo jestem ciekawa, jak posmakuje Wam marynowany łosoś. Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

6 komentarzy
  1. Super przekąska.
    Rzadko jadam surowe (ostatnio córka zrobiła tatara z łososia – był pyszny), ale nie wiem dlaczego.
    Przecież smakuje mi.
    Może to czas najlepszy czas zmienić się na „stare” lata. 🙂

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)