Łosoś gravlax przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Łosoś gravlax

Łosoś gravlax

Łosoś gravadlax

Nadchodzi alternatywa dla tradycyjnego, polskiego śledzia! Potrawa, która powstała w krajach skandynawskich, gdzie świeżo złowionego łososia zasypywało się w piasku, tuż przy brzegu, w morzu, pozostawiając potem mięso do zamarynowania w słonej wodzie. Łosoś gravlax (znany również jako łosoś gravad lax lub łosoś gravlaks) współcześnie przygotowywany jest nieco inaczej. Nie trzeba jechać nad morze, żeby potem móc zakopać go w piachu! Pokażę Wam, jak zrobić łososia gravlax we własnym domu :).

Zobacz też: Najlepsze proste przepisy

Pozostawia się go w chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce), owiniętego folią, zasypanego solą, cukrem i świeżym koprem. Następnie, przez 7 dni, ryba marynuje się w powstałej z przypraw zalewie. Po tym czasie nabierze pięknego koloru i wspaniałego aromatu! Tak przygotowanego łososia można podawać z dodatkiem świeżych ziół czy sałat, odrobiną soku z cytryny lub limonki. Polecam także wykorzystać go jako składnik sałatek czy dodatek do kanapek.

Siła prostej receptury

Łosoś gravlax to kolejny z przepisów, do których chętnie powracam. Nie wymaga zbyt wielu przygotowań, a kluczem do sukcesu jest świeża ryba ze sprawdzonego źródła. Czarny pieprz można spróbować zastąpić innym: zielonym, czerwonym lub smakowym pieprzem czosnkowym. Eksperymentując ze sposobem podania, warto wykorzystać pomysły na dodatki do śledzi czy tataru. Spróbujcie polać rybę odrobiną oliwy, następnie dodać drobno pokrojoną cebulę lub oliwki albo kapary. Ciekawa jestem, z jakimi dodatkami Wam posmakuje najbardziej :).

Zobacz też
Zupa z pstrąga

Łosoś gravadlax

Łosoś gravlax

Łosoś gravlax, znany też jako gravadlax czyli łosoś leżakujący w marynacie z cukru, soli i kopru. Bardzo smaczny dodatek do kanapek czy sałatek.
5 od 1 vote
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 6 dni 23 godz. 50 min
Marynowanie: 6 dni 23 godz. 50 min
Razem: 7 dni
Kategoria: Półprodukt, Przekąska
Kuchnia: Skandynawska
Przepis na: łosoś gravad lax, łosoś gravlaks, łosoś gravlax
Liczba porcji: 4 porcje
Kalorie: 195kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g łososia (filetowany; umyty w zimnej wodzie, osuszony papierowym ręcznikiem)
  • ¼ szklanki soli
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 łyżka pieprzu (grubo zmielony)
  • 1 pęczek kopru (świeży, drobno pokrojony)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Łososia przekładam do głębszej miski, zasypuję mieszanką soli i cukru oraz pieprzem i koprem, przykrywam dokładnie folią spożywczą.
  • Obciążam rybę (np. ustawiając na niej miseczkę wypełnioną wodą) i odstawiam w chłodne miejsce (lodówka) na 7 dni.
  • Każdego dnia odkrywam łososia i polewam sosem, który wytopił się z niego w trakcie leżakowania.
  • Serwuję łososia gravlax oskrobanego z kopru i pieprzu, pokrojonego w cienkie plastry, z wybranymi dodatkami (np. tj. świeże zioła, sałata, cebula, oliwki, ogórek kiszony, cytryna lub limonka, pomidorki koktajlowe, oliwa, balsamico).

Wartości odżywcze

Serving: 125g | Kalorie: 195kcal (10%) | Carbohydrates: 4g (1%) | Białko: 24g (48%) | Fat: 7g (11%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Cholesterol: 68mg (23%) | Sód: 2177mg (95%) | Potas: 632mg (18%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 65IU (1%) | Wapń: 22mg (2%) | Żelazo: 1.2mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Można zaserwować w większych kawałkach albo pokroić w cienkie paski. Spróbujcie ułożyć różę z łososia. Pięknie prezentuje się na talerzu!

Łosoś gravlax
Łosoś gravlax

Dajcie mi koniecznie znać, jak udał się Wam i czy smakował marynowany w zalewie łosoś. Bardzo jestem ciekawa Waszych wrażeń!

14 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom