Lody z mango przepis na kremowe lody lub sorbet | DorotaKaminska.pl

Lody z mango

Próbowałam przypomnieć sobie, gdzie po raz pierwszy spróbowałam, jak smakują. Może to była słoneczna Australia, gdy w Chinatown w Sydney trafiłam na niedużą, a jednak popularną lodziarnię, w której wszystkie lody chłodzono ciekłym azotem? Słodkie jak miód, choć bez dodatku cukru, bo przygotowane z dojrzałych owoców, lody z mango zjedzone w przemiłym towarzystwie rudowłosej dziewczyny, która usiadła obok, przy barze, były pożegnalnym deserem przed powrotem do Polski.

Zobacz też: Przepisy na najlepsze desery

Pamiętam ich konsystencję: kremową, bez grudek, delikatną. Można było zanurzać w nich niedużą łyżeczkę i rozkoszować się każdą malutką porcją, zamykając oczy i myśląc, że właśnie tak smakują najlepsze wakacje. Bo podróż do Australii, wtedy, w 2012 roku, to był najlepszy wyjazd mojego życia. I choć nie zdawałam sobie sprawy, że to dopiero początek moich wojaży i każda kolejna daleka wycieczka przybliży mnie do poznania kolejnych, niezapomnianych smaków, tamte lody z mango na zawsze utkwiły w mojej pamięci.

Lody z mango jako sorbet lub z zestawem opcjonalnych dodatków

Pięć lat później, w jednej z wrocławskich lodziarni, spróbowałam pysznych lodów z mango z dodatkiem marakui, której ziarenka delikatnie chrupały w kremowej masie. To był tamten smak i tamta konsystencja, choć w nieco innym, urozmaiconym wydaniu.

We własnym domu lody z mango zrobiłam, miksując zamrożone kawałki dojrzałego mango z kokosową śmietanką. Można je, opcjonalnie, zrobić z dodatkiem mrożonych bananów i ananasów, dołożyć odrobinę mięty lub kolendry, a nawet dodać syrop z agawy, miód lub ksylitol, jeśli mają być jeszcze słodsze. Są doskonałe i cieszę się, że ten niezapomniany smak mogę odtworzyć w mojej kuchni, choć wiele bym dała, by znów znaleźć się w Sydney i sprawdzić, czy tam nadal smakują równie dobrze jak dawniej.

Lody z mango

Lody z mango

Przepis na lody z mango naturalne, bez mleka i cukru, wegańskie i doskonale smakujące. Domowe lody z mango i banana lub mleka kokosowego.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 3 hours 5 minutes
Razem: 3 hours 5 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Azjatycka
Przepis na: lody z mango
Liczba porcji: 500 ml
Kalorie: 307kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Baza

  • 2 mango (duże, słodkie, obrane i wypestkowane, zamrożone w kawałkach)

Opcjonalnie

  • 1,5 szklanki śmietanki kokosowej (zamrożona; można zastąpić 1 bananem zamrożonym w kawałkach lub 1 grubym plastrem obranego ananasa, zamrożonym w kawałkach)
  • 1 łyżka miodu lub ksylitolu, albo syropu z agawy
  • 1 Garść listków świeżej mięty
  • 1 marakuja (wydrążony miąższ)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki umieszczam w blenderze i miksuję. Jeśli korzystam ze składników niemrożonych, miksuję całość na gładką masę. Jeśli korzystam ze składników mrożonych, miksuję pulsacyjnie, do uzyskania konsystencji kremowych lodów.
  • Masę niezamrożoną przekładam do pojemnika przeznaczonego do zamrażania i wstawiam na kilka godzin do zamrażalnika. Co ok. 30 minut mieszam całość łyżką, co zapobiegnie krystalizacji.Niezamrożoną masę można też wykorzystać do przygotowania lodów w maszynce.
  • Lody przygotowane z zamrożonych składników można od razu serwować lub przechowywać w zamrażalniku.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 100ml (lody ze wszystkich składników podanych na liście) | Calories: 307kcal (15%) | Carbohydrates: 22g (7%) | Protein: 3g (6%) | Fat: 25g (38%) | Saturated Fat: 22g (138%) | Sodium: 8mg | Potassium: 404mg (12%) | Fiber: 4g (17%) | Sugar: 14g (16%) | Vitamin A: 965IU (19%) | Vitamin C: 31.4mg (38%) | Calcium: 17mg (2%) | Iron: 2.1mg (12%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Lody z mango
Lody z mango
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz
  1. W potrawach piękne jest to, że właśnie ten, konkretny smak potrafi obudzić w nas związane z nim wspomnienia. Czasem są to chwile dotyczące naszego rodzinnego domu, a czasem nieodłącznie kojarzące się z danym miejscem na drodze naszej podróży.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)