Próbowałam przypomnieć sobie, gdzie po raz pierwszy spróbowałam, jak smakują. Może to była słoneczna Australia, gdy w Chinatown w Sydney trafiłam na niedużą, a jednak popularną lodziarnię, w której wszystkie lody chłodzono ciekłym azotem? Słodkie jak miód, choć bez dodatku cukru, bo przygotowane z dojrzałych owoców, lody z mango zjedzone w przemiłym towarzystwie rudowłosej dziewczyny, która usiadła obok, przy barze, były pożegnalnym deserem przed powrotem do Polski.
Zobacz też: Przepisy na najlepsze desery
Pamiętam ich konsystencję: kremową, bez grudek, delikatną. Można było zanurzać w nich niedużą łyżeczkę i rozkoszować się każdą malutką porcją, zamykając oczy i myśląc, że właśnie tak smakują najlepsze wakacje. Bo podróż do Australii, wtedy, w 2012 roku, to był najlepszy wyjazd mojego życia. I choć nie zdawałam sobie sprawy, że to dopiero początek moich wojaży i każda kolejna daleka wycieczka przybliży mnie do poznania kolejnych, niezapomnianych smaków, tamte lody z mango na zawsze utkwiły w mojej pamięci.
Lody z mango jako sorbet lub z zestawem opcjonalnych dodatków
Pięć lat później, w jednej z wrocławskich lodziarni, spróbowałam pysznych lodów z mango z dodatkiem marakui, której ziarenka delikatnie chrupały w kremowej masie. To był tamten smak i tamta konsystencja, choć w nieco innym, urozmaiconym wydaniu.
We własnym domu lody z mango zrobiłam, miksując zamrożone kawałki dojrzałego mango z kokosową śmietanką. Można je, opcjonalnie, zrobić z dodatkiem mrożonych bananów i ananasów, dołożyć odrobinę mięty lub kolendry, a nawet dodać syrop z agawy, miód lub ksylitol, jeśli mają być jeszcze słodsze. Są doskonałe i cieszę się, że ten niezapomniany smak mogę odtworzyć w mojej kuchni, choć wiele bym dała, by znów znaleźć się w Sydney i sprawdzić, czy tam nadal smakują równie dobrze jak dawniej.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Baza
- 2 mango (duże, słodkie, obrane i wypestkowane, zamrożone w kawałkach)
Opcjonalnie
- 1,5 szklanki śmietanki kokosowej (zamrożona; można zastąpić 1 bananem zamrożonym w kawałkach lub 1 grubym plastrem obranego ananasa, zamrożonym w kawałkach)
- 1 łyżka miodu lub ksylitolu, albo syropu z agawy
- 1 Garść listków świeżej mięty
- 1 marakuja (wydrążony miąższ)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Wszystkie składniki umieszczam w blenderze i miksuję. Jeśli korzystam ze składników niemrożonych, miksuję całość na gładką masę. Jeśli korzystam ze składników mrożonych, miksuję pulsacyjnie, do uzyskania konsystencji kremowych lodów.
- Masę niezamrożoną przekładam do pojemnika przeznaczonego do zamrażania i wstawiam na kilka godzin do zamrażalnika. Co ok. 30 minut mieszam całość łyżką, co zapobiegnie krystalizacji.Niezamrożoną masę można też wykorzystać do przygotowania lodów w maszynce.
- Lody przygotowane z zamrożonych składników można od razu serwować lub przechowywać w zamrażalniku.
W potrawach piękne jest to, że właśnie ten, konkretny smak potrafi obudzić w nas związane z nim wspomnienia. Czasem są to chwile dotyczące naszego rodzinnego domu, a czasem nieodłącznie kojarzące się z danym miejscem na drodze naszej podróży.