Lody z mango przepis na kremowe lody lub sorbet | DorotaKaminska.pl

Lody z mango

Próbowałam przypomnieć sobie, gdzie po raz pierwszy spróbowałam, jak smakują. Może to była słoneczna Australia, gdy w Chinatown w Sydney trafiłam na niedużą, a jednak popularną lodziarnię, w której wszystkie lody chłodzono ciekłym azotem? Słodkie jak miód, choć bez dodatku cukru, bo przygotowane z dojrzałych owoców, lody z mango zjedzone w przemiłym towarzystwie rudowłosej dziewczyny, która usiadła obok, przy barze, były pożegnalnym deserem przed powrotem do Polski.

Zobacz też: Przepisy na najlepsze desery

Pamiętam ich konsystencję: kremową, bez grudek, delikatną. Można było zanurzać w nich niedużą łyżeczkę i rozkoszować się każdą malutką porcją, zamykając oczy i myśląc, że właśnie tak smakują najlepsze wakacje. Bo podróż do Australii, wtedy, w 2012 roku, to był najlepszy wyjazd mojego życia. I choć nie zdawałam sobie sprawy, że to dopiero początek moich wojaży i każda kolejna daleka wycieczka przybliży mnie do poznania kolejnych, niezapomnianych smaków, tamte lody z mango na zawsze utkwiły w mojej pamięci.

Lody z mango jako sorbet lub z zestawem opcjonalnych dodatków

Pięć lat później, w jednej z wrocławskich lodziarni, spróbowałam pysznych lodów z mango z dodatkiem marakui, której ziarenka delikatnie chrupały w kremowej masie. To był tamten smak i tamta konsystencja, choć w nieco innym, urozmaiconym wydaniu.

We własnym domu lody z mango zrobiłam, miksując zamrożone kawałki dojrzałego mango z kokosową śmietanką. Można je, opcjonalnie, zrobić z dodatkiem mrożonych bananów i ananasów, dołożyć odrobinę mięty lub kolendry, a nawet dodać syrop z agawy, miód lub ksylitol, jeśli mają być jeszcze słodsze. Są doskonałe i cieszę się, że ten niezapomniany smak mogę odtworzyć w mojej kuchni, choć wiele bym dała, by znów znaleźć się w Sydney i sprawdzić, czy tam nadal smakują równie dobrze jak dawniej.

3.67 od 3 osób
Lody z mango
Lody z mango
Przygotowanie
3 godz. 5 min
Całkowity czas
3 godz. 5 min
 
Przepis na lody z mango naturalne, bez mleka i cukru, wegańskie i doskonale smakujące. Domowe lody z mango i banana lub mleka kokosowego.
Danie: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Azjatycka
Przepis na: lody z mango
Liczba kalorii: 307 kcal
Liczba porcji: 500 ml
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Baza
  • 2 mango (duże, słodkie, obrane i wypestkowane, zamrożone w kawałkach)
Opcjonalnie
  • 1,5 szklanki śmietanki kokosowej (zamrożona; można zastąpić 1 bananem zamrożonym w kawałkach lub 1 grubym plastrem obranego ananasa, zamrożonym w kawałkach)
  • 1 łyżka miodu lub ksylitolu, albo syropu z agawy
  • 1 Garść listków świeżej mięty
  • 1 marakuja (wydrążony miąższ)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Lody z mango - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Jak obrać mango
Lody z mango - Jak zrobić
  1. Wszystkie składniki umieszczam w blenderze i miksuję. Jeśli korzystam ze składników niemrożonych, miksuję całość na gładką masę. Jeśli korzystam ze składników mrożonych, miksuję pulsacyjnie, do uzyskania konsystencji kremowych lodów.
  2. Masę niezamrożoną przekładam do pojemnika przeznaczonego do zamrażania i wstawiam na kilka godzin do zamrażalnika. Co ok. 30 minut mieszam całość łyżką, co zapobiegnie krystalizacji.

    Niezamrożoną masę można też wykorzystać do przygotowania lodów w maszynce.

  3. Lody przygotowane z zamrożonych składników można od razu serwować lub przechowywać w zamrażalniku.
Wartości odżywcze
Lody z mango
Wielkość porcji (100 ml (lody ze wszystkich składników podanych na liście))
Liczba kalorii 307 kcal Kalorie z tłuszczów 225 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 25g 38%
Tłuszcze nasycone 22g 110%
Sód 8mg 0%
Potas 404mg 12%
Węglowodany ogółem 22g 7%
Błonnik 4g 16%
Cukry 14g
Białko 3g 6%
Witamina A 19.3%
Witamina C 38.1%
Wapń 1.7%
Żelazo 11.4%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Lody z mango
Lody z mango

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz
  1. W potrawach piękne jest to, że właśnie ten, konkretny smak potrafi obudzić w nas związane z nim wspomnienia. Czasem są to chwile dotyczące naszego rodzinnego domu, a czasem nieodłącznie kojarzące się z danym miejscem na drodze naszej podróży.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)