Lody truskawkowe przepis | Dorota Kamińska

Lody truskawkowe

W upalne dni, kiedy dostępne są truskawki, przygotowuję lody truskawkowe. Podaję je w prostej formie, bez dużej ilości zbędnych dodatków. Dla mnie liczy się w nich przede wszystkim smak świeżych, dojrzałych, soczystych truskawek, który nie wymaga dodatkowego towarzystwa.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze desery

Pamiętam pierwsze domowe lody truskawkowe, które przygotowałyśmy wspólnie z moją mamą, wykorzystując jej nowy nabytek: wielofunkcyjne urządzenie miksujące, gotujące i wyrabiające ciasta. Na szczęście do zrobienia domowych lodów wystarczy też zwykły blender o wytrzymałych nożach i dużej mocy oraz odrobina miejsca w zamrażalniku.

Klasyczną wersję na tłustej śmietance można nieco odchudzić, wykorzystując do przygotowania lodów jogurt grecki: gęsty, zamrożony w kostkach. Spróbujcie poeksperymentować ze słodkością: może niektórzy z Was całkiem zrezygnują z dosładzania lub, zamiast cukru, dołożą do miksowania lodów banana, albo posłodzą całość syropem z agawy lub ksylitolem, które są zdrowszymi i mniej kalorycznymi zamiennikami białego i brązowego cukru.

Dajcie znać w komentarzach, którą wersję lodów truskawkowych przygotowaliście i jak wrażenia smakowe :).

Lody truskawkowe

Lody truskawkowe

Domowe lody truskawkowe na bazie śmietanki kremówki i mleka skondensowanego lub jogurtu greckiego, słodzone cukrem lub ksylitolem, albo syropem z agawy, chociaż można też wykorzystać do posłodzenia bardzo dojrzałego banana. Najlepsze lody truskawkowe domowe.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 3 godz. 5 min
Razem: 3 godz. 5 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: lody truskawkowe
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 399kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g truskawek (umyte, osuszone, bez szypułek)
  • 300 ml śmietanki kremówki (+ 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego; wymieszane i zamrożone w pojemnikach na kostki lodu; można zastąpić gęstym, mrożonym jogurtem greckim)
  • 100 g cukru (lub 1 bardzo dojrzały banan; cukier można też zastąpić syropem z agawy lub ksylitolem)
  • kilka świeżych truskawek (do dekoracji)
  • kilka listków mięty (do dekoracji)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki miksujemy w blenderze.
  • Krok opcjonalny. Jeśli masa podczas miksowania rozdrobni się zbyt mocno lub rozpuści - mrozimy w zamrażalniku do uzyskania pożądanej konsystencji. W trakcie mrożenia można co ok. 30 minut wyjmować pudełko z lodami i dokładnie mieszać zawartość, żeby nie porobiły się w nich kryształki lodu.
  • Przekładamy lody do pucharków i dekorujemy kawałkami świeżych truskawek i listkami mięty.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Truskawki - właściwości, witaminy, walory
  2. Bita śmietana - przepis

Wartości odżywcze

Serving: 260g | Calories: 399kcal | Carbohydrates: 37g (12%) | Protein: 2g (4%) | Fat: 28g (43%) | Saturated Fat: 17g (85%) | Cholesterol: 102mg (34%) | Sodium: 30mg (1%) | Potassium: 266mg (8%) | Fiber: 2g (8%) | Sugar: 31g | Vitamin A: 22.4% | Vitamin C: 98.5% | Calcium: 6.9% | Iron: 3.1%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

Domowe lody truskawkowe
Domowe lody truskawkowe

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

41 komentarzy
    1. Jeśli mikser ma końcówkę blendującą i wysoki, odporny na pękanie kielich do kompletu, jest nieduża szansa, że to się uda. Ale na pewno zwykłe końcówki miksujące lub świderki lodu nie rozkruszą.

  1. Regularnie uzupelniam zamrazalnik o kolejne smaki lodów,idealny deser dla niespodziewanych gości czy dzieci.Dziś równie łatwo zrobiłam lody truskawkowe u czeresniowe,które stoją przy kończących się kokosowych.Pysznosci:-)

  2. Pewnie taniej wyjdzie kupić lody truskawkowe gotowe. Ale to w 99% przypadków nie są lody o takiej jakości jak te domowe, na śmietance i świeżych truskawkach :).

  3. [..YouTube..] Pewnie taniej wyjdzie kupić lody truskawkowe gotowe. Ale to w 99% przypadków nie są lody o takiej jakości jak te domowe, na śmietance i świeżych truskawkach :).

  4. U mnie w mikordzołowie na ul. bluszcza są lody takie pyszne. nie są drogie . bardzo lubie tamte lody
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2012/02/cody.jpg[/img]

  5. Czasem takie najprostsze rozwiązania dają najlepsze rezultaty. Ludzie przygotowywali domowe lody jeszcze zanim wynaleziono te wszystkie automaty, więc coś w tym jest :).

  6. [..YouTube..] @Oskar3103 Czasem takie najprostsze rozwiązania dają najlepsze rezultaty. Ludzie przygotowywali domowe lody jeszcze zanim wynaleziono te wszystkie automaty, więc coś w tym jest :).

  7. Możesz też rozgnieść truskawki widelcem, potem rozetrzeć w misce drewnianą kulą albo łyżką i wymieszać z niezamrożoną śmietanką z mlekiem, a potem wstawić do mrożenia. Myślę, że powinno się udać, pytanie tylko ile czasu chcesz poświęcić w imię zrobienia domowych lodów truskawkowych :).

  8. [..YouTube..] Możesz też rozgnieść truskawki widelcem, potem rozetrzeć w misce drewnianą kulą albo łyżką i wymieszać z niezamrożoną śmietanką z mlekiem, a potem wstawić do mrożenia. Myślę, że powinno się udać, pytanie tylko ile czasu chcesz poświęcić w imię zrobienia domowych lodów truskawkowych :).

  9. [..YouTube..] @Oskar3103 Możesz też rozgnieść truskawki widelcem, potem rozetrzeć w misce drewnianą kulą albo łyżką i wymieszać z niezamrożoną śmietanką z mlekiem, a potem wstawić do mrożenia. Myślę, że powinno się udać, pytanie tylko ile czasu chcesz poświęcić w imię zrobienia domowych lodów truskawkowych :).

  10. Strasznie dużo tych sezonów naraz ;). U mnie prym wiodą szparagi i truskawki, więc za róże pewnie wezmę się dopiero w przyszłym roku. A szkoda :(.

  11. Wiesz, tam gdzie ja chodzę, to jest taka lodziarnia, gdzie są tylko lody i tylko w sezonie. Ale za to każde to poezja. A tak nawiasem mówiąc, to sezon „różany” trwa. I możnaby coś różanego zrobić…

  12. @Ola różane to rzeczywiście musi być poezja. Szkoda, że nigdy nie próbowałam. @Piotr waniliowe mam w planie jako następne :D.

  13. Uwielbiam truskawkowe, ale ostatnio jadłąm na Rynku w Dobczycach prawdziwą poezję- lody różane. Mmmmmmm…

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)