Lody rabarbarowe przepis | Dorota Kamińska

Lody rabarbarowe

Lody rabarbarowe

Wróciły majowe upały! Pora na lody, ale niech będą nietypowe. Czy ktoś zna lody rabarbarowe? Można przygotować je w wersji ze śmietanką lub bananem, w razie potrzeby dosładzając, najlepiej za pomocą ksylitolu. To smaczne, słodko-kwaskowate lody, które można dodatkowo wzbogacić odrobiną ziaren wanilii lub skórką i sokiem z cytryny czy pomarańczy, dodanymi do duszonego rabarbaru.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze desery

To świetne lody na letni sezon, pamiętajcie tylko, że rabarbar zawiera kwas szczawiowy, więc nie jedzcie ich zbyt dużo i za często. Ciekawa jestem, czy przypadł Wam do gustu ich smak. A może znacie inne, nietypowe, lodowe smaki? Pochwalcie się, jakich udało Wam się spróbować!

Lody rabarbarowe

Lody rabarbarowe

Lody rabarbarowe domowe czyli lody z duszonego z cukrem rabarbaru z dodatkiem zamrożonej śmietanki kremówki.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 3 hours 30 minutes
Razem: 3 hours 30 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: lody rabarbarowe
Liczba porcji: 1 l
Kalorie: 161kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 5 łodyg rabarbaru (dojrzałe, różowe, z usuniętymi włóknami, pokrojone na plasterki o grubości ok. 0,5 cm)
  • 1 szklanka cukru (najlepiej wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)
  • 200 ml słodkiej śmietanki (użyłam 18%; można zastąpić 200 g bardzo dojrzałego banana zamrożonego w kawałkach, rezygnując wtedy z dodatku cukru -> wersja wegańska, bez nabiału i bez laktozy)
  • listki mięty do ozdobienia

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Śmietankę mrożę w pojemniku na kostki lodu (najlepiej plastikowym lub gumowym).
  • Na suchej patelni duszę rabarbar z cukrem, cały czas ugniatając go drewnianą łopatką.
  • Gdy rabarbar się rozpadnie, powinna powstać gęsta, słodko-kwaskowata papka. Odstawiam ją do ostygnięcia, miksuję w blenderze do uzyskania gładkości, a potem lekko zmrażam.
  • Zmrożoną papkę rabarbarową miksuję w blenderze z zamrożoną śmietanką i, ewentualnie, w razie potrzeby, wstawiam do zamrażalnika do dodatkowego zamrożenia.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Rabarbar - właściwości

Wartości odżywcze

Serving: 100ml | Calories: 161kcal (8%) | Carbohydrates: 23g (8%) | Protein: 1g (2%) | Fat: 7g (11%) | Saturated Fat: 4g (25%) | Cholesterol: 27mg (9%) | Sodium: 10mg | Potassium: 216mg (6%) | Fiber: 1g (4%) | Sugar: 20g (22%) | Vitamin A: 365IU (7%) | Vitamin C: 5.7mg (7%) | Calcium: 73mg (7%) | Iron: 0.2mg (1%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

3 komentarze
  1. Lody rewelka !
    Tak z ciekawości spróbowałam je zrobić podczas zjazdu rodzinnego.
    Wszyscy je bardzo wychwalali,nie było osoby,której nie smakowały.

    Lody proste a jakie pyszne…mniam!
    Polecam 🙂

  2. Rety! Jak to wszystko świetnie wygląda..a te lody? Mmm… 🙂
    Żałuję, że mam tak mało cierpliwości… Zanim zrobię coś takiego, zdążę już pójść do sklepu.
    Ahh.. taka już jestem. Jednak podziwiam naprawdę szczerze i grauluję!:D
    Pozdrawiam

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)