fbpx
Czytasz właśnie
Lody rabarbarowe

Lody rabarbarowe

Lody rabarbarowe

Wróciły majowe upały! Pora na lody, ale niech będą nietypowe. Czy ktoś zna lody rabarbarowe? Można przygotować je w wersji ze śmietanką lub bananem, w razie potrzeby dosładzając, najlepiej za pomocą ksylitolu. To smaczne, słodko-kwaskowate lody, które można dodatkowo wzbogacić odrobiną ziaren wanilii lub skórką i sokiem z cytryny czy pomarańczy, dodanymi do duszonego rabarbaru.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze desery

To świetne lody na letni sezon, pamiętajcie tylko, że rabarbar zawiera kwas szczawiowy, więc nie jedzcie ich zbyt dużo i za często. Ciekawa jestem, czy przypadł Wam do gustu ich smak. A może znacie inne, nietypowe, lodowe smaki? Pochwalcie się, jakich udało Wam się spróbować!

Lody rabarbarowe

Lody rabarbarowe

Lody rabarbarowe domowe czyli lody z duszonego z cukrem rabarbaru z dodatkiem zamrożonej śmietanki kremówki.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 3 hours 30 minutes
Razem: 3 hours 30 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: lody rabarbarowe
Liczba porcji: 1 l
Kalorie: 161kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 5 łodyg rabarbaru (dojrzałe, różowe, z usuniętymi włóknami, pokrojone na plasterki o grubości ok. 0,5 cm)
  • 1 szklanka cukru (najlepiej wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)
  • 200 ml słodkiej śmietanki (użyłam 18%; można zastąpić 200 g bardzo dojrzałego banana zamrożonego w kawałkach, rezygnując wtedy z dodatku cukru -> wersja wegańska, bez nabiału i bez laktozy)
  • listki mięty do ozdobienia

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Rabarbar - właściwości

Jak zrobić

  • Śmietankę mrożę w pojemniku na kostki lodu (najlepiej plastikowym lub gumowym).
  • Na suchej patelni duszę rabarbar z cukrem, cały czas ugniatając go drewnianą łopatką.
  • Gdy rabarbar się rozpadnie, powinna powstać gęsta, słodko-kwaskowata papka. Odstawiam ją do ostygnięcia, miksuję w blenderze do uzyskania gładkości, a potem lekko zmrażam.
  • Zmrożoną papkę rabarbarową miksuję w blenderze z zamrożoną śmietanką i, ewentualnie, w razie potrzeby, wstawiam do zamrażalnika do dodatkowego zamrożenia.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 100ml | Kalorie: 161kcal (8%) | Węglowodany: 23g (8%) | Białko: 1g (2%) | Tłuszcze: 7g (11%) | Tłuszcze nasycone: 4g (25%) | Cholesterol: 27mg (9%) | Sód: 10mg | Potas: 216mg (6%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 20g (22%) | Witamina A: 365IU (7%) | Witamina C: 5.7mg (7%) | Wapń: 73mg (7%) | Żelazo: 0.2mg (1%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

4 komentarze
  • Lody z tego przepisu robiłam po swojej maturze. Dziś prawie jako 30- latka zamierzam zrobić ponownie. Ten smak ciągle za mną chodzi 🙂

  • Lody rewelka !
    Tak z ciekawości spróbowałam je zrobić podczas zjazdu rodzinnego.
    Wszyscy je bardzo wychwalali,nie było osoby,której nie smakowały.

    Lody proste a jakie pyszne…mniam!
    Polecam 🙂

  • Rety! Jak to wszystko świetnie wygląda..a te lody? Mmm… 🙂
    Żałuję, że mam tak mało cierpliwości… Zanim zrobię coś takiego, zdążę już pójść do sklepu.
    Ahh.. taka już jestem. Jednak podziwiam naprawdę szczerze i grauluję!:D
    Pozdrawiam

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom