Lody rabarbarowe przepis | Dorota Kamińska

Lody rabarbarowe

Lody rabarbarowe

Wróciły majowe upały! Pora na lody, ale niech będą nietypowe. Czy ktoś zna lody rabarbarowe? Można przygotować je w wersji ze śmietanką lub bananem, w razie potrzeby dosładzając, najlepiej za pomocą ksylitolu. To smaczne, słodko-kwaskowate lody, które można dodatkowo wzbogacić odrobiną ziaren wanilii lub skórką i sokiem z cytryny czy pomarańczy, dodanymi do duszonego rabarbaru.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze desery

To świetne lody na letni sezon, pamiętajcie tylko, że rabarbar zawiera kwas szczawiowy, więc nie jedzcie ich zbyt dużo i za często. Ciekawa jestem, czy przypadł Wam do gustu ich smak. A może znacie inne, nietypowe, lodowe smaki? Pochwalcie się, jakich udało Wam się spróbować!

Lody rabarbarowe
Przygotowanie
3 godz. 30 min
Całkowity czas
3 godz. 30 min
 
Lody rabarbarowe domowe czyli lody z duszonego z cukrem rabarbaru z dodatkiem zamrożonej śmietanki kremówki.
Danie: Deser
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: lody rabarbarowe
Liczba porcji: 4 porcje
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 5 łodyg rabarbaru (dojrzałe, różowe, z usuniętymi włóknami, pokrojone na plasterki o grubości ok. 0,5 cm)
  • 1 szklanka cukru (najlepiej wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)
  • 200 ml słodkiej śmietanki (użyłam 18%; można zastąpić 200 g bardzo dojrzałego banana zamrożonego w kawałkach, rezygnując wtedy z dodatku cukru -> wersja wegańska, bez nabiału i bez laktozy)
  • listki mięty do ozdobienia

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Rabarbar - właściwości
Lody rabarbarowe - Jak zrobić
  1. Śmietankę mrożę w pojemniku na kostki lodu (najlepiej plastikowym lub gumowym).
  2. Na suchej patelni duszę rabarbar z cukrem, cały czas ugniatając go drewnianą łopatką.
  3. Gdy rabarbar się rozpadnie, powinna powstać gęsta, słodko-kwaskowata papka. Odstawiam ją do ostygnięcia, miksuję w blenderze do uzyskania gładkości, a potem lekko zmrażam.
  4. Zmrożoną papkę rabarbarową miksuję w blenderze z zamrożoną śmietanką i, ewentualnie, w razie potrzeby, wstawiam do zamrażalnika do dodatkowego zamrożenia.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

3 komentarze
  1. Lody rewelka !
    Tak z ciekawości spróbowałam je zrobić podczas zjazdu rodzinnego.
    Wszyscy je bardzo wychwalali,nie było osoby,której nie smakowały.

    Lody proste a jakie pyszne…mniam!
    Polecam 🙂

  2. Rety! Jak to wszystko świetnie wygląda..a te lody? Mmm… 🙂
    Żałuję, że mam tak mało cierpliwości… Zanim zrobię coś takiego, zdążę już pójść do sklepu.
    Ahh.. taka już jestem. Jednak podziwiam naprawdę szczerze i grauluję!:D
    Pozdrawiam

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)