Lody malinowe przepis | Dorota Kamińska

Lody malinowe

Tegoroczne upały długo kazały na siebie czekać i oto w ostatnim tygodniu lipca w końcu mamy prawdziwe lato, na które nie zamierzam narzekać, zwłaszcza że ostatnimi czasy trwa u nas tak krótko! Będę przygotowywać pyszne domowe lody i pić owocowe i warzywne koktajle, wylegiwać się w cieniu podczas pikników nad jeziorem i wsłuchiwać w śpiew ptaków. Pokochałam wegańskie desery i w zamrażalniku trzymam zapas mrożonych bananów oraz awokado czy kokosowego mleka. Na przykład po to, żeby zrobić pyszne lody malinowe, skoro zaczął się wreszcie sezon!

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze desery

Choć najprostszym przepisem na lody, z którego korzystam, jest mrożenie kawałków bananów i podjadanie ich prosto z zamrażalnika, w upalne dni uruchamiam blender i miksuję mrożone owoce. Naturalna słodycz, brak mleka czy śmietanki w proszku, bez cukru, bez syropu glukozowo-fruktozowego. Takie powinny być lody i szkoda, że te sklepowe to najczęściej nieciekawy skład i chyba, z dwojga złego, samodzielnie byłoby zamrozić śmietankę z wanilią i cukrem – serio! Nie trzeba tego na szczęście robić, dysponując słodkimi owocami lub zdrowszymi zamiennikami białego cukru. Oto lody malinowe o lekko kokosowej nucie, choć możecie też wykorzystać mrożony jogurt naturalny lub masło orzechowe czy migdałowe, gdy kokos nie leży Wam dobrze na podniebieniu ;).

Dysponując zamrożonymi składnikami, przygotowuję lody w blenderze, miksując pulsacyjnie mieszankę. Gdy mocnego urządzenia nie posiadałam, moim starym i słabym blendowałam niezamrożone składniki i wstawiałam potem w pudełku do zamrożenia, mieszając co 30 minut całość, żeby nie uległa krystalizacji. Konsystencję może też poprawić dodatek rumu, jeśli lody malinowe nie będą jedzone przez dzieci. Ciekawa jestem, jak przygotujecie Wasze. Na szczęście można bez maszynki :).

Lody malinowe
Przygotowanie
3 godz. 5 min
Całkowity czas
3 godz. 5 min
 

Najlepsze lody malinowe bez cukru, bez mleka i bez jajek, naturalnie słodkie lub dosładzane ksylitolem, syropem klonowym lub z agawy. Pyszne wegańskie lody z malin z bananem i mlekiem kokosowym. 

Danie: Deser
Kuchnia: Polska, Wegańska
Przepis na: lody malinowe
Liczba porcji: 1 l
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 500 g malin (świeże lub zamrożone)
  • 1 szklanka masła kokosowego lub śmietanki kokosowej (o temperaturze pokojowej lub zamrożone w kostkach; w wersji klasycznej można zastąpić jogurtem naturalnym, mlekiem krowim lub śmietanką kremówką 30-36%)
  • 1 bardzo dojrzały banan (świeży lub zamrożony w niedużych kawałkach)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 1 łyżka ksylitolu, syropu z agawy lub syropu klonowego (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Lody malinowe - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Lody malinowe - Jak zrobić
  1. Wszystkie składniki umieszczam w blenderze i miksuję. Jeśli korzystam ze składników niemrożonych, miksuję całość na gładką masę. Jeśli korzystam ze składników mrożonych, miksuję pulsacyjnie, do uzyskania konsystencji kremowych lodów.
  2. Masę niezamrożoną przekładam do pojemnika przeznaczonego do zamrażania i wstawiam na kilka godzin do zamrażalnika. Co ok. 30 minut mieszam całość łyżką, co zapobiegnie krystalizacji.

    Niezamrożoną masę można też wykorzystać do przygotowania lodów w maszynce.

  3. Lody przygotowane z zamrożonych składników można od razu serwować lub przechowywać w zamrażalniku.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Lody malinowe
Lody malinowe
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)