Lody malinowe przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Lody malinowe

Lody malinowe

Lody malinowe bez cukru

Tegoroczne upały długo kazały na siebie czekać i oto w ostatnim tygodniu lipca w końcu mamy prawdziwe lato, na które nie zamierzam narzekać, zwłaszcza że ostatnimi czasy trwa u nas tak krótko! Będę przygotowywać pyszne domowe lody i pić owocowe i warzywne koktajle, wylegiwać się w cieniu podczas pikników nad jeziorem i wsłuchiwać w śpiew ptaków. Pokochałam wegańskie desery i w zamrażalniku trzymam zapas mrożonych bananów oraz awokado czy kokosowego mleka. Na przykład po to, żeby zrobić pyszne lody malinowe, skoro zaczął się wreszcie sezon!

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze desery

Choć najprostszym przepisem na lody, z którego korzystam, jest mrożenie kawałków bananów i podjadanie ich prosto z zamrażalnika, w upalne dni uruchamiam blender i miksuję mrożone owoce. Naturalna słodycz, brak mleka czy śmietanki w proszku, bez cukru, bez syropu glukozowo-fruktozowego. Takie powinny być lody i szkoda, że te sklepowe to najczęściej nieciekawy skład i chyba, z dwojga złego, samodzielnie byłoby zamrozić śmietankę z wanilią i cukrem – serio! Nie trzeba tego na szczęście robić, dysponując słodkimi owocami lub zdrowszymi zamiennikami białego cukru. Oto lody malinowe o lekko kokosowej nucie, choć możecie też wykorzystać mrożony jogurt naturalny lub masło orzechowe czy migdałowe, gdy kokos nie leży Wam dobrze na podniebieniu ;).

Zobacz też
Ciasteczka jaglane z jabłkami

Dysponując zamrożonymi składnikami, przygotowuję lody w blenderze, miksując pulsacyjnie mieszankę. Gdy mocnego urządzenia nie posiadałam, moim starym i słabym blendowałam niezamrożone składniki i wstawiałam potem w pudełku do zamrożenia, mieszając co 30 minut całość, żeby nie uległa krystalizacji. Konsystencję może też poprawić dodatek rumu, jeśli lody malinowe nie będą jedzone przez dzieci. Ciekawa jestem, jak przygotujecie Wasze. Na szczęście można bez maszynki :).

Lody malinowe bez cukru

Lody malinowe

Najlepsze lody malinowe bez cukru, bez mleka i bez jajek, naturalnie słodkie lub dosładzane ksylitolem, syropem klonowym lub z agawy. Pyszne wegańskie lody z malin z bananem i mlekiem kokosowym. 
5 z 1 głos
Przygotowanie: 3 godz. 5 min
Razem: 3 godz. 5 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska, Wegańska
Przepis na: lody malinowe
Liczba porcji: 1 l
Kalorie: 82kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g malin (świeże lub zamrożone)
  • 1 szklanka masła kokosowego lub śmietanki kokosowej (o temperaturze pokojowej lub zamrożone w kostkach; w wersji klasycznej można zastąpić jogurtem naturalnym, mlekiem krowim lub śmietanką kremówką 30-36%)
  • 1 bardzo dojrzały banan (świeży lub zamrożony w niedużych kawałkach)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 1 łyżka ksylitolu, syropu z agawy lub syropu klonowego (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki umieszczam w blenderze i miksuję. Jeśli korzystam ze składników niemrożonych, miksuję całość na gładką masę. Jeśli korzystam ze składników mrożonych, miksuję pulsacyjnie, do uzyskania konsystencji kremowych lodów.
  • Masę niezamrożoną przekładam do pojemnika przeznaczonego do zamrażania i wstawiam na kilka godzin do zamrażalnika. Co ok. 30 minut mieszam całość łyżką, co zapobiegnie krystalizacji.Niezamrożoną masę można też wykorzystać do przygotowania lodów w maszynce.
  • Lody przygotowane z zamrożonych składników można od razu serwować lub przechowywać w zamrażalniku.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 100ml | Kalorie: 82kcal (4%) | Węglowodany: 9g (3%) | Białko: 1g (2%) | Tłuszcze: 5g (8%) | Tłuszcze nasycone: 4g (25%) | Sód: 3mg | Potas: 168mg (5%) | Błonnik: 3g (13%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 25IU (1%) | Witamina C: 14.4mg (17%) | Wapń: 17mg (2%) | Żelazo: 1.1mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Lody malinowe
Lody malinowe
Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom