Lody jagodowe przepis | Dorota Kamińska

Lody jagodowe

Tak krótko trwa sezon i tak dużo u mnie zajęć, że zdążyłam w tym roku przygotować jedynie dwie propozycje jagodowe, które, mam nadzieję, zagoszczą na Waszych stołach: lody jagodowe i deser pokazany we wczorajszym wpisie są smaczne, a do tego można zrobić je bez cukru i mleka, choć miłośnicy nabiału mogą dodać odrobinę jogurtu lub śmietanki ;). U mnie desery bezmleczne to podstawa, od kiedy parę lat temu dała o sobie znać moja nietolerancja laktozy.

Zobacz też: Przepisy na najlepsze desery

Wiele osób myśli, że łatwiej pójść do sklepu i kupić gotowe, ale jeśli poczytacie ich składy i zobaczycie, w jak prosty sposób można przygotować wersję domową, może lody jagodowe zachęcą Was do rozpoczęcia domowej produkcji? 🙂

Lody jagodowe czyli przepis na lody z jagód polskich

Wystarczą dwie rzeczy: blender i zamrażalnik. Może jeszcze do tego jakieś pudełko, które można wstawić do zamrożenia. Nie trzeba mieć specjalnej maszynki, zamrażać wkładu, chociaż niektórym może go ułatwić pracę. Ja oszczędzam miejsce w kuchennych szafkach, bo nie mam go zbyt dużo. Miksuję lody jagodowe z zamrożonych owoców, w wysokoobrotowym, mocnym blenderze, a właściwie przystawce do wielofunkcyjnego robota planetarnego. Gdy go nie miałam, mieszałam świeże owoce w słabszym i tańszym blenderze, a gdy masa miała jednolitą konsystencję, zamrażałam, mieszając w trakcie mrożenia co ok. 30 minut, żeby zapobiec krystalizacji masy i uzyskać gładką konsystencję. To wszystko :).

Możecie spróbować wzbogacić ich skład wanilią, mlekiem kokosowym lub jogurtem, jeśli chcecie uzyskać lody z jagód o nieco jaśniejszym kolorze. Te są ciemne, za to banan i ananas doskonale komponują się z naszymi polskimi jagodami. Poza sezonem zastąpcie je borówką amerykańską, tylko kolor wtedy nie będzie tak głęboki, chyba że dorzucicie trochę malin dla równowagi. Możecie wykorzystać dowolną mieszanką owoców jagodowych w tym zestawie – zawsze wyjdzie smacznie :). Dajcie znać, jakie są Wasze wrażenia po degustacji :).

Lody jagodowe
Przygotowanie
3 godz. 5 min
Całkowity czas
3 godz. 5 min
 
Lody jagodowe wegańskie, bez cukru, bez jajek i bez mleka. Przepis na lody z jagód, banana i ananasa, opcjonalnie z dodatkiem wanilii i mleka kokosowego, doskonałe w smaku i niskokaloryczne.
Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: lody jagodowe
Liczba porcji: 500 ml
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 2 szklanki jagód (świeże lub zamrożone)
  • 1 banan (bardzo dojrzały, obrany ze skórki i zamrożony w kawałkach lub świeży)
  • 1 gruby plaster świeżego ananasa (słodki, obrany ze skórki i zamrożony w kawałkach lub świeży)
  • 1-2 łyżki syropu klonowego lub z agawy (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Lody jagodowe - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Przydatne poradniki:

  1. Jagody - właściwości i walory
Lody jagodowe - Jak zrobić
  1. Wszystkie składniki umieszczam w blenderze i miksuję. Jeśli korzystam ze składników niemrożonych, miksuję całość na gładką masę. Jeśli korzystam ze składników mrożonych, miksuję pulsacyjnie, do uzyskania konsystencji kremowych lodów.
  2. Masę niezamrożoną przekładam do pojemnika przeznaczonego do zamrażania i wstawiam na kilka godzin do zamrażalnika. Co ok. 30 minut mieszam całość łyżką, co zapobiegnie krystalizacji.
  3. Niezamrożoną masę można też wykorzystać do przygotowania lodów w maszynce.
  4. Lody przygotowane z zamrożonych składników można od razu serwować lub przechowywać w zamrażalniku.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Lody jagodowe
Lody jagodowe

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)