fbpx
Czytasz właśnie
Lody jagodowe

Lody jagodowe

Lody jagodowe

Tak krótko trwa sezon i tak dużo u mnie zajęć, że zdążyłam w tym roku przygotować jedynie dwie propozycje jagodowe, które, mam nadzieję, zagoszczą na Waszych stołach: lody jagodowe i deser pokazany we wczorajszym wpisie są smaczne, a do tego można zrobić je bez cukru i mleka, choć miłośnicy nabiału mogą dodać odrobinę jogurtu lub śmietanki ;). U mnie desery bezmleczne to podstawa, od kiedy parę lat temu dała o sobie znać moja nietolerancja laktozy.

Zobacz też: Przepisy na najlepsze desery

Wiele osób myśli, że łatwiej pójść do sklepu i kupić gotowe, ale jeśli poczytacie ich składy i zobaczycie, w jak prosty sposób można przygotować wersję domową, może lody jagodowe zachęcą Was do rozpoczęcia domowej produkcji? 🙂

Lody jagodowe czyli przepis na lody z jagód polskich

Wystarczą dwie rzeczy: blender i zamrażalnik. Może jeszcze do tego jakieś pudełko, które można wstawić do zamrożenia. Nie trzeba mieć specjalnej maszynki, zamrażać wkładu, chociaż niektórym może go ułatwić pracę. Ja oszczędzam miejsce w kuchennych szafkach, bo nie mam go zbyt dużo. Miksuję lody jagodowe z zamrożonych owoców, w wysokoobrotowym, mocnym blenderze, a właściwie przystawce do wielofunkcyjnego robota planetarnego. Gdy go nie miałam, mieszałam świeże owoce w słabszym i tańszym blenderze, a gdy masa miała jednolitą konsystencję, zamrażałam, mieszając w trakcie mrożenia co ok. 30 minut, żeby zapobiec krystalizacji masy i uzyskać gładką konsystencję. To wszystko :).

Zobacz też
Zupa mleczna

Możecie spróbować wzbogacić ich skład wanilią, mlekiem kokosowym lub jogurtem, jeśli chcecie uzyskać lody z jagód o nieco jaśniejszym kolorze. Te są ciemne, za to banan i ananas doskonale komponują się z naszymi polskimi jagodami. Poza sezonem zastąpcie je borówką amerykańską, tylko kolor wtedy nie będzie tak głęboki, chyba że dorzucicie trochę malin dla równowagi. Możecie wykorzystać dowolną mieszanką owoców jagodowych w tym zestawie – zawsze wyjdzie smacznie :). Dajcie znać, jakie są Wasze wrażenia po degustacji :).

Lody jagodowe

Lody jagodowe

Lody jagodowe wegańskie, bez cukru, bez jajek i bez mleka. Przepis na lody z jagód, banana i ananasa, opcjonalnie z dodatkiem wanilii i mleka kokosowego, doskonałe w smaku i niskokaloryczne.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 3 godziny 5 minuty
Razem: 3 godziny 5 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: lody jagodowe
Liczba porcji: 500 ml
Kalorie: 92kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 szklanki jagód (świeże lub zamrożone)
  • 1 banan (bardzo dojrzały, obrany ze skórki i zamrożony w kawałkach lub świeży)
  • 1 gruby plaster świeżego ananasa (słodki, obrany ze skórki i zamrożony w kawałkach lub świeży)
  • 1-2 łyżki syropu klonowego lub z agawy (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Lody jagodowe - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Przydatne poradniki:
  1. Jagody - właściwości i walory

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki umieszczam w blenderze i miksuję. Jeśli korzystam ze składników niemrożonych, miksuję całość na gładką masę. Jeśli korzystam ze składników mrożonych, miksuję pulsacyjnie, do uzyskania konsystencji kremowych lodów.
  • Masę niezamrożoną przekładam do pojemnika przeznaczonego do zamrażania i wstawiam na kilka godzin do zamrażalnika. Co ok. 30 minut mieszam całość łyżką, co zapobiegnie krystalizacji.
  • Niezamrożoną masę można też wykorzystać do przygotowania lodów w maszynce.
  • Lody przygotowane z zamrożonych składników można od razu serwować lub przechowywać w zamrażalniku.

Wartości odżywcze

Serving: 100ml | Kalorie: 92kcal (5%) | Carbohydrates: 23g (8%) | Sód: 1mg | Potas: 180mg (5%) | Fiber: 2g (8%) | Cukier: 16g (18%) | Witamina A: 65IU (1%) | Witamina C: 19.9mg (24%) | Wapń: 16mg (2%) | Żelazo: 0.3mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Lody jagodowe
Lody jagodowe
Zobacz komentarze (0)
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom