Lody jagodowe przepis | Dorota Kamińska

Lody jagodowe

Tak krótko trwa sezon i tak dużo u mnie zajęć, że zdążyłam w tym roku przygotować jedynie dwie propozycje jagodowe, które, mam nadzieję, zagoszczą na Waszych stołach: lody jagodowe i deser pokazany we wczorajszym wpisie są smaczne, a do tego można zrobić je bez cukru i mleka, choć miłośnicy nabiału mogą dodać odrobinę jogurtu lub śmietanki ;). U mnie desery bezmleczne to podstawa, od kiedy parę lat temu dała o sobie znać moja nietolerancja laktozy.

Zobacz też: Przepisy na najlepsze desery

Wiele osób myśli, że łatwiej pójść do sklepu i kupić gotowe, ale jeśli poczytacie ich składy i zobaczycie, w jak prosty sposób można przygotować wersję domową, może lody jagodowe zachęcą Was do rozpoczęcia domowej produkcji? 🙂

Lody jagodowe czyli przepis na lody z jagód polskich

Wystarczą dwie rzeczy: blender i zamrażalnik. Może jeszcze do tego jakieś pudełko, które można wstawić do zamrożenia. Nie trzeba mieć specjalnej maszynki, zamrażać wkładu, chociaż niektórym może go ułatwić pracę. Ja oszczędzam miejsce w kuchennych szafkach, bo nie mam go zbyt dużo. Miksuję lody jagodowe z zamrożonych owoców, w wysokoobrotowym, mocnym blenderze, a właściwie przystawce do wielofunkcyjnego robota planetarnego. Gdy go nie miałam, mieszałam świeże owoce w słabszym i tańszym blenderze, a gdy masa miała jednolitą konsystencję, zamrażałam, mieszając w trakcie mrożenia co ok. 30 minut, żeby zapobiec krystalizacji masy i uzyskać gładką konsystencję. To wszystko :).

Możecie spróbować wzbogacić ich skład wanilią, mlekiem kokosowym lub jogurtem, jeśli chcecie uzyskać lody z jagód o nieco jaśniejszym kolorze. Te są ciemne, za to banan i ananas doskonale komponują się z naszymi polskimi jagodami. Poza sezonem zastąpcie je borówką amerykańską, tylko kolor wtedy nie będzie tak głęboki, chyba że dorzucicie trochę malin dla równowagi. Możecie wykorzystać dowolną mieszanką owoców jagodowych w tym zestawie – zawsze wyjdzie smacznie :). Dajcie znać, jakie są Wasze wrażenia po degustacji :).

Lody jagodowe

Lody jagodowe

Lody jagodowe wegańskie, bez cukru, bez jajek i bez mleka. Przepis na lody z jagód, banana i ananasa, opcjonalnie z dodatkiem wanilii i mleka kokosowego, doskonałe w smaku i niskokaloryczne.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 3 godz. 5 min
Razem: 3 godz. 5 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: lody jagodowe
Liczba porcji: 500 ml
Kalorie: 92kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 szklanki jagód (świeże lub zamrożone)
  • 1 banan (bardzo dojrzały, obrany ze skórki i zamrożony w kawałkach lub świeży)
  • 1 gruby plaster świeżego ananasa (słodki, obrany ze skórki i zamrożony w kawałkach lub świeży)
  • 1-2 łyżki syropu klonowego lub z agawy (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki umieszczam w blenderze i miksuję. Jeśli korzystam ze składników niemrożonych, miksuję całość na gładką masę. Jeśli korzystam ze składników mrożonych, miksuję pulsacyjnie, do uzyskania konsystencji kremowych lodów.
  • Masę niezamrożoną przekładam do pojemnika przeznaczonego do zamrażania i wstawiam na kilka godzin do zamrażalnika. Co ok. 30 minut mieszam całość łyżką, co zapobiegnie krystalizacji.
  • Niezamrożoną masę można też wykorzystać do przygotowania lodów w maszynce.
  • Lody przygotowane z zamrożonych składników można od razu serwować lub przechowywać w zamrażalniku.

Przydatne przepisy i poradniki

Lody jagodowe - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Przydatne poradniki:
  1. Jagody - właściwości i walory

Wartości odżywcze

Serving: 100ml | Calories: 92kcal | Carbohydrates: 23g (8%) | Sodium: 1mg | Potassium: 180mg (5%) | Fiber: 2g (8%) | Sugar: 16g | Vitamin A: 1.3% | Vitamin C: 24.1% | Calcium: 1.6% | Iron: 1.7%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Lody jagodowe
Lody jagodowe

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)