Lody ananasowe przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Lody ananasowe

Lody ananasowe

Lody ananasowe

Bez cukru, wegetariańskie czy wegańskie, lubię przygotowywać lody z łatwo dostępnych składników i lody ananasowe na pewno się do nich zaliczą: wystarczy świeży ananas oraz mleko kokosowe, którego zapas mam zwykle w szafce kuchennej. Tylko dwa składniki, choć lubię wzbogacić je o dodatek soku z pomarańczy, dzięki któremu przypominają drink pina colada. Właściwie moje lody z ananasa mogłyby się tak nazywać: lody pina colada, prawda?

Zobacz też: Więcej przepisów fit

Zamiast mleka kokosowego, gdy nie zależy Wam na braku laktozy lub wersji wegańskiej, można wykorzystać jogurt naturalny. Chcąc przygotować lody ananasowe z nutą indyjską, można przyprawić je odrobiną kardamonu lub dodać do miksowania listki świeżej kolendry. Dla odrobiny zielonego koloru będą tu też pasować liście mięty – jedne i drugie sprawią, że lody z ananasa zaskoczą nietypowym smakiem.

Zobacz też
Koktajl z jabłek

Lody ananasowe

Lody ananasowe

Lody ananasowe wegańskie lub wegetariańskie, z mrożonego ananasa i mleka kokosowego lub jogurtu naturalnego, których smak można wzbogacić sokiem z pomarańczy lub limonki. 
5 od 2 osób
Przygotowanie: 5 min
Mrożenie: 2 godz.
Razem: 5 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Wegańska
Liczba porcji: 4
Kalorie: 273kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka mleka kokosowego lub jogurtu naturalnego (zamrożone w kostkach; można zastąpić 2 bananami zamrożonymi w grubszych plastrach))
  • 3 szklanki ananasa w kawałkach (zamrożony; można wymieszać „pół na pół” z zamrożonymi kawałkami mango)
  • 2 łyżki soku z pomarańczy lub limonki (opcjonalnie)
  • 4 łyżki masła z nerkowców (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki miksuję pulsacyjnie w wysokoobrotowym mikserze do pożądanej konsystencji.

Przydatne przepisy i poradniki

Lody ananasowe można też przygotować z niezamrożonych składników: zmiksować wszystkie na gładko w blenderze, następnie zamknąć w plastikowym pojemniku i wstawić do zamrażalnika. W trakcie mrożenia co 30 minut trzeba przemieszać całość, żeby zapobiec krystalizacji mieszanki.
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić masło z nerkowców

Wartości odżywcze

Serving: 200ml | Kalorie: 273kcal (14%) | Carbohydrates: 23g (8%) | Białko: 4g (8%) | Fat: 20g (31%) | Tłuszcze nasycone: 12g (75%) | Sód: 11mg | Potas: 366mg (10%) | Fiber: 2g (8%) | Cukier: 12g (13%) | Witamina A: 90IU (2%) | Witamina C: 63.9mg (77%) | Wapń: 33mg (3%) | Żelazo: 3.1mg (17%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

Lody ananasowe
Lody ananasowe
Zobacz komentarze (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom