Limanda ze szparagami i marchewką przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Limanda ze szparagami i marchewką

Limanda ze szparagami i marchewką

Limanda ze szparagami i marchewką

W przygotowywaniu dań rybnych cały czas odczuwam pewien niedosyt i wydaje mi się, że mogłabym wprowadzać więcej innowacji, używać bardziej nietypowych przypraw, połączeń i nie ograniczać się tylko do smażenia na patelni. Mogłabym kupować ryby inne niż panga, pstrąg, łosoś, halibut, flądra, kargulena czy tilapia (ktoś widział we Wrocławiu np. żabnicę?)… Tym razem idę o krok do przodu i prezentuję Wam zupę albo nie-zupę rybną, o aromacie świeżej kolendry, białych szparagów i cudownie pomarańczowej, wiosennej marchewki. Z rybą o nazwie limanda żółtopłetwa w roli głównej. To po prostu limanda ze szparagami i marchewką.

Zobacz też: Więcej przepisów na ryby i owoce morza

Mam nadzieję, że w nadchodzącym letnim sezonie (tylko gdzie w międzyczasie podziała się wiosna?) w mojej kuchni zagości więcej dań rybnych. Może macie jakieś pomysły, jakie gatunki można kupić we wrocławskich marketach i przyrządzić oraz zjeść z ogromnym smakiem?

Zobacz też
Kopytka z batatów

Limanda ze szparagami i marchewką

Limanda ze szparagami i marchewką

Limanda ze szparagami i marchewką, pięknie pachnąca imbirem i kolendrą czyli pomysł na smaczny obiad lub kolację z rybą.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 40 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 2
Kalorie: 431kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 filety z limandy
  • 1 pęczek białych szparagów (ok. 200 g; oczyszczone)
  • 500 ml wywaru rybnego (możesz zastąpić go wywarem warzywnym lub wymieszać 500 ml wody z 3 łyżkami oliwy z oliwek i 1 łyżką sosu rybnego)
  • 1 pęczek świeżej kolendry (umyta, grubo pokrojona, kilka gałązek pozostawionych do przybrania)
  • 1 marchewka (duża; umyta, oskrobana, pokrojona w słupki)
  • 1 cebulka dymka (razem ze szczypiorkiem, drobno pokrojona)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • ½ łyżeczki imbiru (świeży (starty na tarce o drobnych oczkach lub mielony))
  • 1 łyżka mielonej, suszonej kolendry (nasiona)
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, biały pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Zagotowuję wywar rybny i zdejmuję z ognia.
    Wywar rybny
  • Dodaję cebulkę dymkę, 1 łyżkę soku z cytryny i połowę kolendry. Odstawiam na 30 minut, przelewam do innego garnka przez sitko lub drobno dziurkowany durszlak.
  • Rybę przyprawiam solą, białym pieprzem, czosnkiem, imbirem, mieloną, suszoną kolendrą i skrapiam 1 łyżką soku z cytryny oraz oliwą z oliwek.
    Przyprawiona ryba
  • Delikatnie podsmażam na patelni, następnie przekładam do folii aluminiowej, dodaję odrobinę masła i zapiekam w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez ok. 20 minut.
    Smażenie limandy żółtopłetwej
  • Odcedzony wywar ponownie doprowadzam do wrzenia i blanszuję w nim pod przykryciem marchewkę i szparagi. Na koniec dodaję pozostałą kolendrę.
    Blanszowanie szparagów i marchewki
  • Rosół z marchewkami i szparagami wlewam do misek, na wierzchu układam upieczoną rybę, ozdabiam kolendrą.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić wywar rybny

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 400g | Kalorie: 431kcal (22%) | Węglowodany: 7g (2%) | Białko: 38g (76%) | Tłuszcze: 27g (42%) | Tłuszcze nasycone: 9g (56%) | Cholesterol: 124mg (41%) | Sód: 1506mg (65%) | Potas: 931mg (27%) | Błonnik: 2g (8%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 1300IU (26%) | Witamina C: 17.1mg (21%) | Wapń: 127mg (13%) | Żelazo: 3.5mg (19%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jak Wam smakowało? Dajcie znać w komentarzach :).

Zobacz komentarze (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom