fbpx
Czytasz właśnie
Lemoniada

Lemoniada

Lemoniada

Choć w barach i restauracjach lemoniada często myli się ją z wodą z cytryną, u mnie jest jak trzeba. Jak zrobić lemoniadę? To napój z cytryn. Trzeba wymieszać wyciśnięty sok z cytryn z wodą i posłodzić. A z kolei woda smakowa to owoce z wodą i tu tkwi różnica. Najlepsza jest lemoniada z miodem i miętą, samo zdrowie! Miód i cytryna to bogactwo witamin i świetny smak. Nie należy jednak pić zbyt dużo, bo nawet to, co zdrowe, może zaszkodzić, gdy jest podawane w zbyt dużych ilościach. I pomimo że miód to korzystne dla zdrowia składniki, to również cukry i kalorie, których nie chcemy w nadmiarze. 1-2 szklanki lemoniady i tyle wystarczy. Chociaż wiem, że trudno się powstrzymać. Jest pyszna!

Zobacz też: Doskonała domowa woda smakowa – 3 przepisy

Kto choć raz nie widział na filmie lub nie czytał w książce o amerykańskich dzieciach sprzedających lemoniadę w wakacje, na osiedlach domków? Jest łatwa do zrobienia i ma orzeźwiający smak. Bazową recepturę z wody, cytryn i mięty można wzbogacić o inne owoce, np. pomarańcze czy limonki. Ale ta podstawowa jest według mnie najlepsza. Jeśli nie macie miodu, a unikacie białego cukru, możecie ją posłodzić syropem z agawy lub ksylitolem, albo erytrytolem. Gdy miód jest skrystalizowany, można podgrzać go delikatnie z wodą, ale nie zagotowywać! W wysokiej temperaturze straci cenne właściwości. A przecież nie o to nam chodzi :).

Lemoniada

Lemoniada

Najlepsza i najzdrowsza lemoniada z miodem i miętą, cudownie orzeźwiający napój z cytryn.
4.75 from 4 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Razem: 5 minutes
Kategoria: Drink
Kuchnia: Amerykańska, Azjatycka, Europejska
Przepis na: lemoniada
Liczba porcji: 6 szklanek
Kalorie: 96kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 3 cytryny (z 2½ wyciśnięty sok, a ½ pokrojona na plasterki; skórkę, która będzie miała styczność z lemoniadą, trzeba wcześniej wyszorować i sparzyć)
  • l wody
  • ¼-½ szklanki miodu
  • 1 gałązka świeżej mięty

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Wodę mieszam z sokiem z cytryn, plasterkami cytryn i miodem.
    Jeśli miód jest skrystalizowany, można go wcześniej delikatnie pogrzać razem z 1 szklanką wody (odlać tę 1 szklankę z 1 litra).
    Całość odstawiam do lodówki lub dorzucam kostki lodu.
  • Serwuję schłodzoną lemoniadę.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1szklanka (całość posłodzona wcześniej ½ szklanki miodu) | Kalorie: 96kcal (5%) | Węglowodany: 26g (9%) | Sód: 12mg (1%) | Potas: 60mg (2%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 24g (27%) | Witamina A: 30IU (1%) | Witamina C: 18mg (22%) | Wapń: 17mg (2%) | Żelazo: 0.4mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Mój domowy napój cytrynowy ma piękny, delikatnie żółty kolor. Do szklanek powrzucałam plasterki cytryny i listki mięty. Do tego kolorowe, papierowe słomki i można zaczynać domowe przyjęcie ;).

Zobacz też
Krem cytrynowy

Lemoniada z miodem i miętą
Lemoniada z miodem i miętą
Lemoniada - przepis
Lemoniada – przepis

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak smakowała Wam lemoniada z miodem i miętą. Bardzo jestem ciekawa!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom