Leczo z kiełbasą przepis | Dorota Kamińska

Leczo z kiełbasą

Przepis na polskie leczo z kiełbasą przywędrował do Polski z Węgier, gdzie oryginalną, podstawową bazą do leczo są warzywa: cebula, papryka i pomidory, w wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. W kuchni polskiej leczo zagościło na stałe i w opcji z kiełbasą i cukinią jest uznawane za jedno z typowo polskich dań, które, w przeciwieństwie do leczo serwowanego na Węgrzech jako dodatek do kotleta schabowego, podaje się u nas samodzielnie, w miseczce, z kromką chleba.

Zobacz też: Więcej pomysłów na danie jednogarnkowe

Osobiście nigdy nie przepadałam za wersją leczo z kiełbasą z dodatkiem cukinii, które w wykonaniu mojej mamy zawsze wydawało mi się zbyt kwaskowate. Na jego smak duży wpływ będą mieć dojrzałe pomidory, które opcjonalnie, jeśli nie mają dobrego smaku, można doprawić odrobiną cukru oraz, oczywiście, kiełbasa: proponuję wykorzystać podwawelską.

Leczo z kiełbasą
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
30 min
 
Najlepsze leczo z kiełbasą, cebulą, papryką i pomidorami czyli przepis na leczo po polsku.
Danie: Danie główne
Kuchnia: Węgierska
Przepis na: leczo z kiełbasą
Liczba porcji: 4 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 500 g kiełbasy podwawelskiej (pokrojona w kawałki wielkości 1 kęsa)
  • 3 papryki (kolorowe; pokrojone w grubą kostkę)
  • 4 pomidory (średnie; pokrojone w kostkę)
  • 3 cebule (drobno pokrojone)
  • 5 łyżek smalcu
  • ½-1 łyżka chili, ostrej papryki lub zmielonego czerwonego pieprzu
  • cukier (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Leczo z kiełbasą - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Leczo z kiełbasą - Jak zrobić
  1. W dużym garnku lub w woku szklimy cebulę na smalcu.
  2. Do cebuli dodajemy paprykę, mieszamy i podsmażamy aż zmięknie.
  3. Do warzyw dodajemy kiełbasę i dusimy na średnim ogniu przez ok. 10 minut.
  4. Dodajemy pomidory i zagotowujemy. Trzymamy całość na ogniu aż pomidory się „rozpadną”.
  5. Przyprawiamy leczo ostrym chili, solą i pieprzem. Jeśli pomidory były mało dojrzałe, smak potrawy można „podbić” odrobiną cukru.
  6. Podajemy gorące, z kromką chleba.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Leczo z kiełbasą
Leczo z kiełbasą

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

65 komentarzy
  1. Nie rozumiem, dlaczego najpierw należy zeszklić cebulę. Przecież cebula po 5 minutach już jest miękka, a paprykę trzeba dłużej dusić, aby zmiękła. Ja cebulę dodaję pod koniec.

  2. Uwielbiam Twoje przepisy ! 🙂 Zawsze kiedy mam ochotę ugotować coś nowego, wchodzę na Twoją stronę 🙂 Leczo jest najlepsze ! Zawsze myślałam, że to danie jest trudne do zrobienia, tak żeby było nie za rzadkie, a odpowiednio gęste – myliłam się. Pół godziny i pyszny obiadek gotowy 🙂 Polecam wszystkim !!

  3. Pyszna wersja Doroto 🙂 Chyba muszę przyjrzeć się dokładniej innym Twoim przepisom, bo widać, że nas rękę, nosa i dar do gotowania 🙂

  4. przepyszne leczo … robie bardzo podobne … tylko jeszcze dodaje naturalny koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki … wychodzi bardziej intesywne (poprostu lubie mocno pomidorowe :))… mozna tez tak poratowac smak jesli trafily nam sie mniej aromatyczne pomidory 🙂
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/03/zdjęcie.JPG[/img]

  5. Wspaniałe! Ja dodałam jeszcze duuuużo czosnku 😉 bo bardzo z mężem lubimy. I podałam leczo z obsmażonymi na masełku (na żeliwnej patelni!) pokrojonymi w paski bułeczkami. Mniam!

  6. @Daniel mnie też, ale teraz jest z kolei sezon na cukinię i pomidory – za malinówki zapłaciłam wczoraj 7 zł za kg, w sklepie osiedlowym :).

  7. tak bo ja nie przepadam za mięsem i pamiętam jak był festyn wyrobów regionalnych i musiałam wygłubywać boczek i kiełbaskę z leczo 🙁 A byłam taka głodna że nie stałam na nogach – dużo zwiedzania…

  8. no ja akurat byłam na węgrzech 🙂 a jak gdzieś jadę to kocham lokalną kuchnie 🙂 bo muszę popróbować wszystkiego- zawsze zwiedzam żołądkiem

  9. Węgierskie z wędzoną słoniną albo boczkiem. Nie widziałam na węgierskich stronach, które przeglądałam, wersji z kiełbasą, ale też nie odwiedziłam wszystkich istniejących ;).

    1. To poszukaj lecso kolbasz paprykowanej kiełbasy przeznaczonej do wykorzystania w tej potrawie. Leczo po polsku z pieczarkami lub z cukinią to tak jak placek po węgiersku… Zupełnie nie znany na Węgrzech. Coś jak ryba po grecku czy śledzie po japońsku

  10. węgierskie też robią z kiełbasą bo są 2 wersje mięsna albo wegetariańska. Z tego co kojarze te dania odróżnia czego jest więcej w leczo papryki i dodatkowo sproszkowana jest, a w ratatuji jest więcej cukinii i kabaczka i można dać koncentrat pomidorowy 😛

  11. NIe ponieważ bakłażan opcjonalnie daje a róznica polega między tymi daniami na sproszkowanej papryce i tym że ratatouile cukinia i bakłażan przeważa. A z tego co kojarzę to o co mi chodzi to jest leczo tylko że polskie 🙂

  12. Ja leczo uwielbiam natomiast koniecznie wegetariańskie bez mięsa i dodaje ostre papryczki suszone wegierskie, dużo słodkiej sproszkowanej papryki no i kabaczka opcjonalnie dodaje czosnek i czasami bakłażana.

  13. Można pasteryzować. Zamrozić też, ale obawiam się, że po rozmrożeniu i podgrzaniu wyjdzie ciapa, zwłaszcza jeśli w środku będzie cukinia.

  14. O tu już nie ma tej co się mądrzyła ,że się uczyła w Najlepszej szkole Gastronomicznej ;D w Polsce ;D Przepis na leczo smakowity ;D

  15. Coz co dom to inny sposób na robienie leczo. Ja jednak zachęcam do robienia prawdziwego węgierskiego leczo jakie podano tutaj: ze świeżej papryki duszonej na smalcu z dodatkiem wędzonej słoniny i z podsmażoną cebulą, doprawionych papryką w proszku. Jako dodatek może być kiełlbasa, ale w oryginalnej wersji nie ma cukini, ani tym bardziej pieczarek

  16. [..YouTube..] Coz co dom to inny sposób na robienie leczo. Ja jednak zachęcam do robienia prawdziwego węgierskiego leczo jakie podano tutaj: ze świeżej papryki duszonej na smalcu z dodatkiem wędzonej słoniny i z podsmażoną cebulą, doprawionych papryką w proszku. Jako dodatek może być kiełlbasa, ale w oryginalnej wersji nie ma cukini, ani tym bardziej pieczarek

  17. Ja ziół nie dosypuję do leczo, stawiam na przewodni aromat kiełbasy, raczej skupiam się na czerwonych przyprawach. Za to do ratatouille obowiązkowo :).

  18. Moja mama zawsze robi leczo z tych samych składników, które podałaś, ale dodaje jeszcze dużo kabaczka. I czasami trochę boczku. REWELACJA. Ten kabaczek to podstawa mojego leczo! 🙂

  19. Mi leczo nie smakuje z cukinią, dlatego dodaję więcej papryki 🙂 też lubię, kiedy leczo jest ostre w smaku, więc dodaję dużo przypraw, w tym zioła prowansalskie i ostrą paprykę.

  20. Robię bardzo podobnie – na samym początku razem z cebulą duszę pieczarki. Czasem zamiast kiełbaski dodaję parówki i na końcu zaprawiam całość koncentratem pomidorowym. Też bardzo dobre.

  21. [..YouTube..] Mi leczo nie smakuje z cukinią, dlatego dodaję więcej papryki 🙂 też lubię, kiedy leczo jest ostre w smaku, więc dodaję dużo przypraw, w tym zioła prowansalskie i ostrą paprykę.

  22. [..YouTube..] Robię bardzo podobnie – na samym początku razem z cebulą duszę pieczarki. Czasem zamiast kiełbaski dodaję parówki i na końcu zaprawiam całość koncentratem pomidorowym. Też bardzo dobre.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)