fbpx
Czytasz właśnie
Lasagne ze szpinakiem

Lasagne ze szpinakiem

Lasagne ze szpinakiem

Tradycyjne lasagne z mielonym mięsem, marchewką i selerem naciowym podane na sposób boloński wegetarianie mogą zastąpić pysznymi lasagne ze szpinakiem. Do ich przygotowania można wykorzystać szpinak mrożony, ale najlepiej smakują z farszem z podsmażanego na maśle, świeżego szpinaku, z dodatkiem tartej gałki muszkatołowej, białego pieprzu i szczypty suszonej bazylii oraz czosnkiem, bardzo drobno pokrojonym lub przeciśniętym przez praskę. Najlepsze lasagne przyrządzicie w wersji z włoskim serem ricotta, delikatnym, o charakterystycznym smaku i konsystencji, ale i bez niego, wykorzystując choćby fetę lub żółty ser, a nawet pomijając ich dodatek, wyczarujemy smaczne, pożywne danie.

Zobacz też: Więcej pomysłów na potrawy wegetariańskie

Lasagne ze szpinakiem we Włoszech podaje się bez dodatkowych sosów, a w Polsce, w wielu restauracjach i domach, polewa się dodatkowo sosem jogurtowym lub śmietanowym z czosnkiem i suszonym koperkiem.

Zobacz też
Sok z natki pietruszki

Lasagne ze szpinakiem

Lasagne ze szpinakiem

Lasagne ze szpinakiem czyli wegetariańska lazania ze szpinakiem i sosem beszamelowym, przyprawiona bazylią, gałką muszkatołową i białym pieprzem.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 35 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: lasagne ze szpinakiem
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250 g szpinaku (umyty, sparzony, dokładnie odciśnięty)
  • 2 Ząbki czosnku (drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę)
  • 12 Płatków makaronu na lasagne
  • 2 łyżki oliwy lub masła klarowanego
  • ½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • tarty parmezan
  • suszona bazylia
  • sól, biały pieprz
  • sos beszamelowy (ugotowany z 500 ml mleka)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Czosnek szklimy na klarowanym maśle, na niewielkim ogniu.
  • Do czosnku dodajemy szpinak i podsmażamy na średnim ogniu, aż zmniejszy objętość i odparuje. Można też dusić całość pod przykryciem.
  • Doprawiamy szpinak z czosnkiem solą, białym pieprzem i tartą gałką muszkatołową. Można też dodać odrobinę suszonej bazylii. Dokładnie mieszamy.
  • Formę do lasagne smarujemy masłem lub oliwą z oliwek, a na dno wylewamy kilka łyżek sosu beszamelowego.
  • Układamy na sosie beszamelowym płatki makaronu lasagne, a na nich część szpinaku.
  • UWAGA: W lasagne ze szpinakiem powinno znajdować się 4-5 warstw szpinaku, dlatego warto wcześniej podzielić go na odpowiednie porcje.
  • Szpinak posypujemy tartym parmezanem i przykrywamy kolejną warstwą płatków lasagne, które polewamy sosem beszamelowym.
  • Powtarzamy czynności aż do położenia ostatniej warstwy szpinaku z parmezanem, która powinna być przykryta płatkami lasagne i polana sosem beszamelowym.
  • Wstawiamy formę do lasagne do piekarnika, przykrywamy i zapiekamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu makaronu do lasagne. Moje lasagne zapiekałam przez 20 minut w temperaturze 220 °C.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić sos beszamelowy
  2. Jak zrobić masło klarowane
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

„Mięsożercy” uwielbiają lasagne z mielonym mięsem po bolońsku, a wegetarianie często wybierają wersję ze szpinakiem. A Wy, za którą przepadacie? 🙂

Lasagne ze szpinakiem
Lasagne ze szpinakiem
31 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom