Lasagne ze szpinakiem

5/5 (1)

Tradycyjne lasagne z mielonym mięsem, marchewką i selerem naciowym podane na sposób boloński wegetarianie mogą zastąpić pysznymi lasagne ze szpinakiem. Do ich przygotowania można wykorzystać szpinak mrożony, ale najlepiej smakują z farszem z podsmażanego na maśle, świeżego szpinaku, z dodatkiem tartej gałki muszkatołowej, białego pieprzu i szczypty suszonej bazylii oraz czosnkiem, bardzo drobno pokrojonym lub przeciśniętym przez praskę. Najlepsze lasagne przyrządzicie w wersji z włoskim serem ricotta, delikatnym, o charakterystycznym smaku i konsystencji, ale i bez niego, wykorzystując choćby fetę lub żółty ser, a nawet pomijając ich dodatek, wyczarujemy smaczne, pożywne danie.

Zobacz też: Więcej pomysłów na potrawy wegetariańskie

Lasagne ze szpinakiem we Włoszech podaje się bez dodatkowych sosów, a w Polsce, w wielu restauracjach i domach, polewa się dodatkowo sosem jogurtowym lub śmietanowym z czosnkiem i suszonym koperkiem.

Lasagne ze szpinakiem

Liczba porcji4
Czas przygotowania i oczekiwania15 min
Czas gotowania20 min
Całkowity czas35 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Lasagne ze szpinakiem czyli wegetariańska lazania ze szpinakiem i sosem beszamelowym, przyprawiona bazylią, gałką muszkatołową i białym pieprzem.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250 g szpinaku (umyty, sparzony, dokładnie odciśnięty)
  • 2 Ząbki czosnku (drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę)
  • 12 Płatków makaronu na lasagne
  • 2 łyżki oliwy lub masła klarowanego
  • ½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • tarty parmezan
  • suszona bazylia
  • sól, biały pieprz
  • sos beszamelowy (ugotowany z 500 ml mleka)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Lasagne ze szpinakiem - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić sos beszamelowy
  2. Jak zrobić masło klarowane

Lasagne ze szpinakiem - Jak zrobić

Krok 1
Czosnek szklimy na klarowanym maśle, na niewielkim ogniu.
Krok 2
Do czosnku dodajemy szpinak i podsmażamy na średnim ogniu, aż zmniejszy objętość i odparuje. Można też dusić całość pod przykryciem.
Krok 3
Doprawiamy szpinak z czosnkiem solą, białym pieprzem i tartą gałką muszkatołową. Można też dodać odrobinę suszonej bazylii. Dokładnie mieszamy.
Krok 4
Formę do lasagne smarujemy masłem lub oliwą z oliwek, a na dno wylewamy kilka łyżek sosu beszamelowego.
Krok 5
Układamy na sosie beszamelowym płatki makaronu lasagne, a na nich część szpinaku.

UWAGA: W lasagne ze szpinakiem powinno znajdować się 4-5 warstw szpinaku, dlatego warto wcześniej podzielić go na odpowiednie porcje.
Krok 6
Szpinak posypujemy tartym parmezanem i przykrywamy kolejną warstwą płatków lasagne, które polewamy sosem beszamelowym.

Powtarzamy czynności aż do położenia ostatniej warstwy szpinaku z parmezanem, która powinna być przykryta płatkami lasagne i polana sosem beszamelowym.
Krok 7
Wstawiamy formę do lasagne do piekarnika, przykrywamy i zapiekamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu makaronu do lasagne. Moje lasagne zapiekałam przez 20 minut w temperaturze 220 °C.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

„Mięsożercy” uwielbiają lasagne z mielonym mięsem po bolońsku, a wegetarianie często wybierają wersję ze szpinakiem. A Wy, za którą przepadacie? 🙂

Lasagne ze szpinakiem
Lasagne ze szpinakiem

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

31 komentarzy
  1. Moim zdaniem Lasagne lepiej wychodzi gdy wcześniej makaron lekko podgotujemy. Wtedy mamy pewność,że nie wyjdzie twardy po bokach i na wierzchu. Uwielbiam Lasagne ze szpinakiem. 🙂 Chociaż mięsną również.

    1. Nie trzeba podgotowywać – wystarczy przykryć lasagne na minimum połowę czasu pieczenia wówczas zmięknie pod wpływem pary.

  2. Tak zapytam dla pewności.. jako, że przepis na Lasange jest w dziale „bez pszenicy” jak mozna zrobić lasange bez pszenicy??! makaron jest przede wszystkim z pszenicy.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)