Lasagne ze szpinakiem przepis | Dorota Kamińska

Lasagne ze szpinakiem

Tradycyjne lasagne z mielonym mięsem, marchewką i selerem naciowym podane na sposób boloński wegetarianie mogą zastąpić pysznymi lasagne ze szpinakiem. Do ich przygotowania można wykorzystać szpinak mrożony, ale najlepiej smakują z farszem z podsmażanego na maśle, świeżego szpinaku, z dodatkiem tartej gałki muszkatołowej, białego pieprzu i szczypty suszonej bazylii oraz czosnkiem, bardzo drobno pokrojonym lub przeciśniętym przez praskę. Najlepsze lasagne przyrządzicie w wersji z włoskim serem ricotta, delikatnym, o charakterystycznym smaku i konsystencji, ale i bez niego, wykorzystując choćby fetę lub żółty ser, a nawet pomijając ich dodatek, wyczarujemy smaczne, pożywne danie.

Zobacz też: Więcej pomysłów na potrawy wegetariańskie

Lasagne ze szpinakiem we Włoszech podaje się bez dodatkowych sosów, a w Polsce, w wielu restauracjach i domach, polewa się dodatkowo sosem jogurtowym lub śmietanowym z czosnkiem i suszonym koperkiem.

Lasagne ze szpinakiem

Lasagne ze szpinakiem

Lasagne ze szpinakiem czyli wegetariańska lazania ze szpinakiem i sosem beszamelowym, przyprawiona bazylią, gałką muszkatołową i białym pieprzem.
0 od 0
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 35 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: lasagne ze szpinakiem
Liczba porcji: 4 osoby

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250 g szpinaku (umyty, sparzony, dokładnie odciśnięty)
  • 2 Ząbki czosnku (drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę)
  • 12 Płatków makaronu na lasagne
  • 2 łyżki oliwy lub masła klarowanego
  • ½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • tarty parmezan
  • suszona bazylia
  • sól, biały pieprz
  • sos beszamelowy (ugotowany z 500 ml mleka)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Czosnek szklimy na klarowanym maśle, na niewielkim ogniu.
  • Do czosnku dodajemy szpinak i podsmażamy na średnim ogniu, aż zmniejszy objętość i odparuje. Można też dusić całość pod przykryciem.
  • Doprawiamy szpinak z czosnkiem solą, białym pieprzem i tartą gałką muszkatołową. Można też dodać odrobinę suszonej bazylii. Dokładnie mieszamy.
  • Formę do lasagne smarujemy masłem lub oliwą z oliwek, a na dno wylewamy kilka łyżek sosu beszamelowego.
  • Układamy na sosie beszamelowym płatki makaronu lasagne, a na nich część szpinaku.
  • UWAGA: W lasagne ze szpinakiem powinno znajdować się 4-5 warstw szpinaku, dlatego warto wcześniej podzielić go na odpowiednie porcje.
  • Szpinak posypujemy tartym parmezanem i przykrywamy kolejną warstwą płatków lasagne, które polewamy sosem beszamelowym.
  • Powtarzamy czynności aż do położenia ostatniej warstwy szpinaku z parmezanem, która powinna być przykryta płatkami lasagne i polana sosem beszamelowym.
  • Wstawiamy formę do lasagne do piekarnika, przykrywamy i zapiekamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu makaronu do lasagne. Moje lasagne zapiekałam przez 20 minut w temperaturze 220 °C.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić sos beszamelowy
  2. Jak zrobić masło klarowane
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

„Mięsożercy” uwielbiają lasagne z mielonym mięsem po bolońsku, a wegetarianie często wybierają wersję ze szpinakiem. A Wy, za którą przepadacie? 🙂

Lasagne ze szpinakiem
Lasagne ze szpinakiem

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

31 komentarzy
  1. Moim zdaniem Lasagne lepiej wychodzi gdy wcześniej makaron lekko podgotujemy. Wtedy mamy pewność,że nie wyjdzie twardy po bokach i na wierzchu. Uwielbiam Lasagne ze szpinakiem. 🙂 Chociaż mięsną również.

    1. Nie trzeba podgotowywać – wystarczy przykryć lasagne na minimum połowę czasu pieczenia wówczas zmięknie pod wpływem pary.

  2. Tak zapytam dla pewności.. jako, że przepis na Lasange jest w dziale „bez pszenicy” jak mozna zrobić lasange bez pszenicy??! makaron jest przede wszystkim z pszenicy.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)