fbpx
Czytasz właśnie
Łamańce z makiem wigilijne

Łamańce z makiem wigilijne

  • z kruchego ciasta lub pszennej macy
  • z domową, pyszną masą makową z dodatkiem bakalii
  • idealna i prosta słodka przekąska wigilijna
Łamańce z makiem

Łamańce z makiem wigilijne przygotowywane są w wielu domach z kruchego ciasta. Przepis na łamańce z makiem na bazie macy. Chociaż moim ulubionym, wigilijnym deserem z makiem pozostaje kutia, łamańce z macy z makiem uważam za bardzo smakowite. W cieście nie ma cukru, dlatego taki deser jest choć odrobinę lżejszy. Nic tylko dowiedzieć się, jak je zrobić. Gotowi?

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie

Przepis na łamańce z makiem wigilijne

Maca w czasie pieczenia cudownie wyrasta. Trochę jak indyjskie lub arabskie pieczywo, ale nie przypieka się jej tak mocno z wierzchu. Potem bosko chrupie i świetnie smakuje w zestawieniu z masą z maku.

Wigilijne łamańce z masą makową można upiec z kruchego ciasta. Polecam klasyczne, dodatkiem żółtek, które zwiększają kruchość i nadają wypiekom pięknego, złocistego koloru. Ale ciasto kruche bez jajek także świetnie się nada! Rozwałkowane na blaszce i pokrojone w trójkąty, najlepiej za pomocą radełka do ravioli. Taki przyrząd wytnie w cieście dekoracyjne brzegi. Następnie upieczone i wystudzone, można przekładać łamańce z masą makową lub podać, ułożone na talerzu czy półmisku. Wówczas każdy z gości będzie samodzielnie maczać w niej ciasteczko.

Wigilijne łamańce z makiem

Wigilijne łamańce z makiem

Wigilijne łamańce z makiem – przepis na łamańce z macy, podane z masą makową z bakaliami. Najlepsze łamańce wigilijne z ciasta z mąki, jajka i wody.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 8 godz. 15 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 8 godz. 30 min
Kategoria: Deser, Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: łamańce z makiem, wigilijne łamańce
Liczba porcji: 12
Kalorie: 206kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Maca

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ½ szklanki wody

Masa z maku

  • 1 szklanka maku (1 dzień przed przygotowaniem łamańców zalany wrzątkiem, następnie odcedzony, ponownie zalany wrzątkiem i odstawiony)
  • 1-3 łyżki cukru pudru (najlepszy będzie taki z dodatkiem prawdziwej wanilii)
  • 3 łyżki orzechów (sparzone, obrane ze skórki, posiekane)
  • 3 łyżki migdałów (sparzone, obrane ze skórki, posiekane)
  • ½ szklanki śmietanki kremówki
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki rodzynek (sparzone, odciśnięte, posiekane)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Karp smażony

Jak zrobić

Masa z maku

  • Mak odcedzam, dobrze odciskam i trzykrotnie mielę w maszynce do mięsa o drobnych oczkach.
  • Dodaję cukier puder i śmietankę kremówkę oraz bakalie, dokładnie mieszam. Odstawiam do lodówki.

Maca

  • Mąkę przesiewam na stolnicę, na środku kopca tworzę zagłębienie.
  • Do zagłębienia w kopcu wbijam jajko, zaczynam wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dolewam wodę. Ciasto powinno wyjść elastyczne i odrywać się od ręki.
  • Ciasto wałkuję cienko (2-3 mm) i wykrawam duże koła (np. za pomocą miseczek do zup). Wykładam na blaszkę, na papierze do pieczenia.
  • Ciasto na macę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 °C. Piekę kilka minut, aż placki szybko i mocno wyrosną i lekko się zarumienią.
  • Serwuję masę makową otoczoną upieczonymi łamańcami na półmisku.

Przydatne przepisy i poradniki

Zamiast macy można przygotować łamańce z makiem, piekąc w temperaturze 220 °C, przez ok. 10 minut, na złocisty kolor, kruche ciasto przygotowane wg proporcji na 1,5 szklanki mąki, rozwałkowane na całej blaszce z wyposażenia piekarnika, pocięte w trójkąty.
Przydatne poradniki:
  1. Najlepsza, domowa masa makowa – przepis

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1maca z dodatkiem masy makowej | Kalorie: 206kcal (10%) | Węglowodany: 24g (8%) | Białko: 5g (10%) | Tłuszcze: 10g (15%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Cholesterol: 27mg (9%) | Sód: 15mg (1%) | Potas: 147mg (4%) | Błonnik: 2g (8%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 165IU (3%) | Witamina C: 0.2mg | Wapń: 140mg (14%) | Żelazo: 2.1mg (12%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jak Wam się podobają?

Łamańce z makiem przepis

W najprostszej wersji, kiedy nie dysponujemy wolnym czasem i niestety nie możemy pozwolić sobie na przygotowanie wszystkich potraw wigilijnych od podstaw, łamańce wystarczy zaserwować, wykorzystując gotowe, kruche ciasteczka oraz masę makową z puszki.

Łamańce z makiem
Łamańce z makiem

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wam wyszły i którą wersję ciasta przygotowaliście. Bardzo jestem ciekawa!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom