Kurczak ze szpinakiem przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Kurczak ze szpinakiem

Kurczak ze szpinakiem

Kurczak ze szpinakiem

Jeden z łatwych i szybkich, a jednocześnie eleganckich obiadów, który do przygotowania wymaga tylko kilku prostych składników. Kurczak ze szpinakiem, pachnący cytryną, bo to ona nadaje mu wyrazistego smaku. Bez mąki czy jajek, bez mleka i śmietany, chociaż można dodać ją do szpinaku, jeśli lubicie bardziej kremowy sos.

Zobacz też: Inne pomysły na szybki obiad

Jak zawsze przypomnę, że to tylko kilka składników, więc muszą być najwyższej jakości. Cytryny o idealnym smaku, dlatego spróbujcie wcześniej soku, zanim doprawicie nim mięso. Jeśli starta skórka, to tylko z tych wyszorowanych i wyparzonych. Kurczak, który, jeszcze surowy, nie wydziela przykrego zapachu. Młody szpinak o jędrnych listkach. Polski, aromatyczny czosnek. Sprawdziłam to wielokrotnie – ten sprowadzany z Chin jest zwietrzały. To ma być czosnek, którego zapachem dłonie przechodzą już po obraniu jednego ząbka ze skórki. Trochę cebuli i podstawowe przyprawy: sól, biały pieprz do szpinaku i mięsa, trochę gałki muszkatołowej. Dobrze uzupełnią cytrynowy posmak i intensywność czosnku. Do smażenia najlepszy tłuszcz, bo oliwa z goryczką lub nieprzyjemny w smaku olej popsują wszystkie Wasze starania. Masło klarowane lub olej kokosowy idealnie skomponują się z kurczakiem.

Można podać go z makaronem lub ryżem czy kaszą, albo pieczonymi warzywami: ziemniakami lub mieszanką ziemniaków i marchewki. Posypać warzywa odrobiną sera, np. parmezanu, a wcześniej upiec, skropione oliwą, posypane tymiankiem i rozmarynem – tak lubię najbardziej. Ale dziś moja propozycja to odrobina kaszy jaglanej, która została mi z poprzedniego obiadu oraz usmażone na klarowanym maśle bataty, czyli słodkie ziemniaki pokrojone na plasterki. Piękny, pomarańczowy kontrast dla zielonego szpinaku.

Zobacz też
Koktajl ze szpinakiem

Kurczak ze szpinakiem

Kurczak ze szpinakiem

Prosty i bardzo smaczny kurczak ze szpinakiem z dodatkiem czosnku, cebuli, ziół i soku z cytryny. Można zaserwować go z makaronem lub ryżem, ale ja proponuję z kaszą i smażonymi batatami. Najlepszy kurczak ze szpinakiem na szybki obiad.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 25 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: kurczak ze szpinakiem
Liczba porcji: 2 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Kurczak

  • 2 piersi z kurczaka (pojedyncze; oczyszczone z błon, umyte, osuszone papierowym ręcznikiem lub serwetką, pokrojone na kawałki wielkości 1 kęsa)
  • ½ cytryny (tylko wyciśnięty sok; można dodać cały do kurczaka lub podzielić po równo: połową doprawić mięso, a drugą połowę wykorzystać do skropienia szpinaku pod koniec duszenia)
  • sól, biały pieprz
  • 4 łyżki wytrawnego sherry (można zastąpić nalewką o jasnym kolorze lub wódką z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, najlepiej brzozowego)
  • ¼ cytryny (opcjonalnie; tylko starta skórka)

Szpinak

  • 300 g szpinaku (umyty, sparzony 1 l wrzątku i odciśnięty na durszlaku)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • sól, biały pieprz
  • czerwony pieprz ziarnisty
  • 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie; drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę)
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki suszonego oregano

Do smażenia

  • masło klarowane lub olej kokosowy (kilka łyżek)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Kurczaka doprawiam solą, pieprzem, sokiem z cytryny, alkoholem oraz, opcjonalnie, skórką z cytryny, przykrywam i odstawiam do lodówki na ok. 15 minut.
  • Na patelni rozgrzewam tłuszcz i na niewielkim ogniu podsmażam kurczaka, delikatnie rumieniąc (na złocisty kolor, żeby mięso nie było przesuszone). Odsuwam na bok patelni.
  • Cebulę szklę na tłuszczu na niewielkim ogniu, a pod koniec dodaję czosnek i szklę całość, delikatnie mieszając.
  • Do cebuli i czosnku dodaję sparzony szpinak i przesmażam, aż ściemnieje i zmniejszy dwukrotnie objętość. Doprawiam solą, pieprzem i ziołami, opcjonalnie dodając zachowaną połowę soku z cytryny.
  • Mieszam mięso ze szpinakiem na patelni i serwuję na talerzach, z dodatkiem ugotowanego makaronu lub ryżu przełożonego masłem lub pieczonych czy smażonych ziemniaków. Moja propozycja to ugotowana kasza jaglana i podsmażony batat (słodki ziemniak), pokrojony wcześniej na plasterki.
  • Kurczak ze szpinakiem będzie bardzo ładnie kontrastować z żółtymi lub pomarańczowymi warzywami (ziemniaki, marchewka, słodkie ziemniaki, dynia) oraz z czerwonym, ziarnistym pieprzem.

Przydatne przepisy i poradniki

MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Tak, to będzie bardzo smaczny kurczak ze szpinakiem. Mam nadzieję, że usmażycie wyśmienite danie!

Kurczak ze szpinakiem
Kurczak ze szpinakiem
Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom