Kurczak ze szpinakiem przepis | Dorota Kamińska

Kurczak ze szpinakiem

Jeden z łatwych i szybkich, a jednocześnie eleganckich obiadów, który do przygotowania wymaga tylko kilku prostych składników. Kurczak ze szpinakiem, pachnący cytryną, bo to ona nadaje mu wyrazistego smaku. Bez mąki czy jajek, bez mleka i śmietany, chociaż można dodać ją do szpinaku, jeśli lubicie bardziej kremowy sos.

Zobacz też: Inne pomysły na szybki obiad

Jak zawsze przypomnę, że to tylko kilka składników, więc muszą być najwyższej jakości. Cytryny o idealnym smaku, dlatego spróbujcie wcześniej soku, zanim doprawicie nim mięso. Jeśli starta skórka, to tylko z tych wyszorowanych i wyparzonych. Kurczak, który, jeszcze surowy, nie wydziela przykrego zapachu. Młody szpinak o jędrnych listkach. Polski, aromatyczny czosnek. Sprawdziłam to wielokrotnie – ten sprowadzany z Chin jest zwietrzały. To ma być czosnek, którego zapachem dłonie przechodzą już po obraniu jednego ząbka ze skórki. Trochę cebuli i podstawowe przyprawy: sól, biały pieprz do szpinaku i mięsa, trochę gałki muszkatołowej. Dobrze uzupełnią cytrynowy posmak i intensywność czosnku. Do smażenia najlepszy tłuszcz, bo oliwa z goryczką lub nieprzyjemny w smaku olej popsują wszystkie Wasze starania. Masło klarowane lub olej kokosowy idealnie skomponują się z kurczakiem.

Można podać go z makaronem lub ryżem czy kaszą, albo pieczonymi warzywami: ziemniakami lub mieszanką ziemniaków i marchewki. Posypać warzywa odrobiną sera, np. parmezanu, a wcześniej upiec, skropione oliwą, posypane tymiankiem i rozmarynem – tak lubię najbardziej. Ale dziś moja propozycja to odrobina kaszy jaglanej, która została mi z poprzedniego obiadu oraz usmażone na klarowanym maśle bataty, czyli słodkie ziemniaki pokrojone na plasterki. Piękny, pomarańczowy kontrast dla zielonego szpinaku.

Kurczak ze szpinakiem
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
25 min
 
Prosty i bardzo smaczny kurczak ze szpinakiem z dodatkiem czosnku, cebuli, ziół i soku z cytryny. Można zaserwować go z makaronem lub ryżem, ale ja proponuję z kaszą i smażonymi batatami. Najlepszy kurczak ze szpinakiem na szybki obiad.
Danie: Danie główne
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: kurczak ze szpinakiem
Liczba porcji: 2 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Kurczak
  • 2 piersi z kurczaka (pojedyncze; oczyszczone z błon, umyte, osuszone papierowym ręcznikiem lub serwetką, pokrojone na kawałki wielkości 1 kęsa)
  • ½ cytryny (tylko wyciśnięty sok; można dodać cały do kurczaka lub podzielić po równo: połową doprawić mięso, a drugą połowę wykorzystać do skropienia szpinaku pod koniec duszenia)
  • sól, biały pieprz
  • 4 łyżki wytrawnego sherry (można zastąpić nalewką o jasnym kolorze lub wódką z dodatkiem 1 łyżeczki cukru, najlepiej brzozowego)
  • ¼ cytryny (opcjonalnie; tylko starta skórka)
Szpinak
  • 300 g szpinaku (umyty, sparzony 1 l wrzątku i odciśnięty na durszlaku)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • sól, biały pieprz
  • czerwony pieprz ziarnisty
  • 1-2 ząbki czosnku (opcjonalnie; drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę)
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
Do smażenia
  • masło klarowane lub olej kokosowy (kilka łyżek)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Kurczak ze szpinakiem - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Kurczak ze szpinakiem - Jak zrobić
  1. Kurczaka doprawiam solą, pieprzem, sokiem z cytryny, alkoholem oraz, opcjonalnie, skórką z cytryny, przykrywam i odstawiam do lodówki na ok. 15 minut.
  2. Na patelni rozgrzewam tłuszcz i na niewielkim ogniu podsmażam kurczaka, delikatnie rumieniąc (na złocisty kolor, żeby mięso nie było przesuszone). Odsuwam na bok patelni.
  3. Cebulę szklę na tłuszczu na niewielkim ogniu, a pod koniec dodaję czosnek i szklę całość, delikatnie mieszając.
  4. Do cebuli i czosnku dodaję sparzony szpinak i przesmażam, aż ściemnieje i zmniejszy dwukrotnie objętość. Doprawiam solą, pieprzem i ziołami, opcjonalnie dodając zachowaną połowę soku z cytryny.
  5. Mieszam mięso ze szpinakiem na patelni i serwuję na talerzach, z dodatkiem ugotowanego makaronu lub ryżu przełożonego masłem lub pieczonych czy smażonych ziemniaków. Moja propozycja to ugotowana kasza jaglana i podsmażony batat (słodki ziemniak), pokrojony wcześniej na plasterki.
  6. Kurczak ze szpinakiem będzie bardzo ładnie kontrastować z żółtymi lub pomarańczowymi warzywami (ziemniaki, marchewka, słodkie ziemniaki, dynia) oraz z czerwonym, ziarnistym pieprzem.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Tak, to będzie bardzo smaczny kurczak ze szpinakiem. Mam nadzieję, że usmażycie wyśmienite danie!

Kurczak ze szpinakiem
Kurczak ze szpinakiem

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)