Kurczak z sosem truskawkowym przepis | Dorota Kamińska

Kurczak z sosem truskawkowym

Kurczak z sosem truskawkowym. Wytrawne truskawki, delikatnie uduszone i wymieszane ze śmietaną lub jogurtem oraz octem balsamicznym, tworzą z łagodnym mięsem piersi kurczaka ciekawe połączenie. Pierś, bez tłuczenia tłuczkiem, szybko obsmażona, a potem uduszona pod przykryciem, soczysta i miękka w środku, doskonale skomponuje się z sosem przygotowanym z truskawkowo-balsamicznej marynaty, zielenią rukoli i czerwienią soczystych truskawek.

Zobacz też: Więcej pomysłów na obiad

Kurczak z sosem truskawkowym jest daniem, które najlepiej podać pokrojone na plasterki o szerokości ok. 1 cm, a wielbiciele balsamico mogą, oprócz sosu ugotowanego z marynaty, polać go gęstym, dekoracyjnym octem balsamicznym. Można serwować do smaczne i nietypowe danie z dodatkiem dostępnych na targach, młodych ziemniaków.

Kurczak z sosem truskawkowym

Kurczak z sosem truskawkowym

Kurczak z sosem truskawkowym na bazie śmietanki lub jogurtu naturalnego czyli delikatna pierś z kurczaka z truskawkami.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 1 godzina 5 min
Gotowanie: 10 min
Razem: 1 godzina 15 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Europejska
Przepis na: kurczak z sosem truskawkowym
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 213kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka (pojedyncze)
  • 200 g kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 10 truskawek (duże; umyte, bez szypułek, rozgniecione widelcem lub zmiksowane w blenderze)
  • kilka całych truskawek do dekoracji
  • ½ szklanki octu balsamicznego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru (można zastąpić syropem z agawy lub ksylitolem)
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki oprócz kurczaka i oliwy mieszamy dokładnie w miseczce.
  • Oczyszczone z błon piersi kurczaka wkładamy do marynaty i zostawiamy na min. 1 godzinę do marynowania. W trakcie marynowania obracamy piersi tak, żeby dobrze wymoczyły się w marynacie z obu stron.
  • Na patelni teflonowej lub grillowej rozgrzewamy oliwę i szybko obsmażamy kurczaka dokładnie „oskrobanego” z marynaty. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy na najmniejszym ogniu przez ok. 15 minut. Po tym czasie można przekroić jedną pierś i sprawdzić czy w środku nie jest jeszcze surowa.
  • W czasie gdy mięso się dusi, przelewamy do niewielkiego garnka marynatę i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut.
  • Gotową pierś z kurczaka kroimy na plastry o szerokości ok. 1 cm, dekorujemy sosem i podajemy z rukolą i pokrojonymi w plastry, pozostałymi truskawkami.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Truskawki – walory smakowe i zdrowotne

Wartości odżywcze

Serving: 1porcja | Calories: 213kcal | Carbohydrates: 13g (4%) | Protein: 1g (2%) | Fat: 17g (26%) | Saturated Fat: 6g (30%) | Cholesterol: 26mg (9%) | Sodium: 630mg (26%) | Potassium: 164mg (5%) | Fiber: 1g (4%) | Sugar: 10g | Vitamin A: 6.2% | Vitamin C: 20.1% | Calcium: 8.1% | Iron: 3.4%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Pierś z kurczaka z sosem truskawkowo-balsamicznym
Pierś z kurczaka z sosem truskawkowo-balsamicznym
Pierś kurczaka w sosie truskawkowo-balsamicznym
Pierś kurczaka w sosie truskawkowo-balsamicznym

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

13 komentarzy
  1. sos jest w smaku taki ostro-kwaskowaty, przez truskawki i ocet balsamiczny. Dość intensywny, ale łagodzi go śmietana i mięso. Również życzę udanego weekendu, jeszcze chwilę potrwa :D.

  2. [..YouTube..] sos jest w smaku taki ostro-kwaskowaty, przez truskawki i ocet balsamiczny. Dość intensywny, ale łagodzi go śmietana i mięso. Również życzę udanego weekendu, jeszcze chwilę potrwa :D.

  3. [..YouTube..] @perlaoceanu sos jest w smaku taki ostro-kwaskowaty, przez truskawki i ocet balsamiczny. Dość intensywny, ale łagodzi go śmietana i mięso. Również życzę udanego weekendu, jeszcze chwilę potrwa :D.

  4. Bardzo chętnie. Tym bardziej, że bardzo miło wspominam truskawki na ciepło z octem balsamicznym. Pozdrawiam!

  5. Robiłam w czerwonych porzeczkach-pychota..Na dzis juz mam kurczaka po himalajsku (z ananasem) ale następnym razem wypróbuję Twój przepis.

    1. po himalajsku? ciekawe, ciekawe … w sumie w himalajach pewno kiedys bylo od pyty ananasow i pewno byly tez kurczaki po himalajsku, nie wiem … jedyne co slyszalem o himalajach to to zekiedys slon sie tam powiesil na jajach, skoro byly slonie – musialy byc i ananasy czy kokosy czy jakos tak, a napewno kurczaki bo one zawsze kreca sie w poblizu sloni 🙂

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)