Kurczak z sosem truskawkowym przepis | Dorota Kamińska

Kurczak z sosem truskawkowym

Kurczak z sosem truskawkowym. Wytrawne truskawki, delikatnie uduszone i wymieszane ze śmietaną lub jogurtem oraz octem balsamicznym, tworzą z łagodnym mięsem piersi kurczaka ciekawe połączenie. Pierś, bez tłuczenia tłuczkiem, szybko obsmażona, a potem uduszona pod przykryciem, soczysta i miękka w środku, doskonale skomponuje się z sosem przygotowanym z truskawkowo-balsamicznej marynaty, zielenią rukoli i czerwienią soczystych truskawek.

Zobacz też: Więcej pomysłów na obiad

Kurczak z sosem truskawkowym jest daniem, które najlepiej podać pokrojone na plasterki o szerokości ok. 1 cm, a wielbiciele balsamico mogą, oprócz sosu ugotowanego z marynaty, polać go gęstym, dekoracyjnym octem balsamicznym. Można serwować do smaczne i nietypowe danie z dodatkiem dostępnych na targach, młodych ziemniaków.

Kurczak z sosem truskawkowym
Przygotowanie
1 godz. 5 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
1 godz. 15 min
 

Kurczak z sosem truskawkowym na bazie śmietanki lub jogurtu naturalnego czyli delikatna pierś z kurczaka z truskawkami.

Danie: Danie główne
Kuchnia: Europejska
Przepis na: kurczak z sosem truskawkowym
Liczba porcji: 4 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 4 piersi z kurczaka (pojedyncze)
  • 200 g kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
  • 10 truskawek (duże; umyte, bez szypułek, rozgniecione widelcem lub zmiksowane w blenderze)
  • kilka całych truskawek do dekoracji
  • ½ szklanki octu balsamicznego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka cukru (można zastąpić syropem z agawy lub ksylitolem)
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Kurczak z sosem truskawkowym - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Truskawki – walory smakowe i zdrowotne
Kurczak z sosem truskawkowym - Jak zrobić
  1. Wszystkie składniki oprócz kurczaka i oliwy mieszamy dokładnie w miseczce.
  2. Oczyszczone z błon piersi kurczaka wkładamy do marynaty i zostawiamy na min. 1 godzinę do marynowania. W trakcie marynowania obracamy piersi tak, żeby dobrze wymoczyły się w marynacie z obu stron.
  3. Na patelni teflonowej lub grillowej rozgrzewamy oliwę i szybko obsmażamy kurczaka dokładnie „oskrobanego” z marynaty. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy na najmniejszym ogniu przez ok. 15 minut. Po tym czasie można przekroić jedną pierś i sprawdzić czy w środku nie jest jeszcze surowa.
  4. W czasie gdy mięso się dusi, przelewamy do niewielkiego garnka marynatę i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut.
  5. Gotową pierś z kurczaka kroimy na plastry o szerokości ok. 1 cm, dekorujemy sosem i podajemy z rukolą i pokrojonymi w plastry, pozostałymi truskawkami.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Pierś z kurczaka z sosem truskawkowo-balsamicznym
Pierś z kurczaka z sosem truskawkowo-balsamicznym
Pierś kurczaka w sosie truskawkowo-balsamicznym
Pierś kurczaka w sosie truskawkowo-balsamicznym
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

13 komentarzy
  1. sos jest w smaku taki ostro-kwaskowaty, przez truskawki i ocet balsamiczny. Dość intensywny, ale łagodzi go śmietana i mięso. Również życzę udanego weekendu, jeszcze chwilę potrwa :D.

  2. [..YouTube..] sos jest w smaku taki ostro-kwaskowaty, przez truskawki i ocet balsamiczny. Dość intensywny, ale łagodzi go śmietana i mięso. Również życzę udanego weekendu, jeszcze chwilę potrwa :D.

  3. [..YouTube..] @perlaoceanu sos jest w smaku taki ostro-kwaskowaty, przez truskawki i ocet balsamiczny. Dość intensywny, ale łagodzi go śmietana i mięso. Również życzę udanego weekendu, jeszcze chwilę potrwa :D.

  4. Bardzo chętnie. Tym bardziej, że bardzo miło wspominam truskawki na ciepło z octem balsamicznym. Pozdrawiam!

  5. Robiłam w czerwonych porzeczkach-pychota..Na dzis juz mam kurczaka po himalajsku (z ananasem) ale następnym razem wypróbuję Twój przepis.

    1. po himalajsku? ciekawe, ciekawe … w sumie w himalajach pewno kiedys bylo od pyty ananasow i pewno byly tez kurczaki po himalajsku, nie wiem … jedyne co slyszalem o himalajach to to zekiedys slon sie tam powiesil na jajach, skoro byly slonie – musialy byc i ananasy czy kokosy czy jakos tak, a napewno kurczaki bo one zawsze kreca sie w poblizu sloni 🙂

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)