Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z…
Kurczak z sosem truskawkowym. Wytrawne truskawki, delikatnie uduszone i wymieszane ze śmietaną lub jogurtem oraz octem balsamicznym, tworzą z łagodnym mięsem piersi kurczaka ciekawe połączenie. Pierś, bez tłuczenia tłuczkiem, szybko obsmażona, a potem uduszona pod przykryciem, soczysta i miękka w środku, doskonale skomponuje się z sosem przygotowanym z truskawkowo-balsamicznej marynaty, zielenią rukoli i czerwienią soczystych truskawek.
Zobacz też: Więcej pomysłów na obiad
Kurczak z sosem truskawkowym jest daniem, które najlepiej podać pokrojone na plasterki o szerokości ok. 1 cm, a wielbiciele balsamico mogą, oprócz sosu ugotowanego z marynaty, polać go gęstym, dekoracyjnym octem balsamicznym. Można serwować do smaczne i nietypowe danie z dodatkiem dostępnych na targach, młodych ziemniaków.

Kurczak z sosem truskawkowym
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 4 piersi z kurczaka (pojedyncze)
- 200 g kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego
- 10 truskawek (duże; umyte, bez szypułek, rozgniecione widelcem lub zmiksowane w blenderze)
- kilka całych truskawek do dekoracji
- ½ szklanki octu balsamicznego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka cukru (można zastąpić syropem z agawy lub ksylitolem)
- 1 łyżka pieprzu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka soli
Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.
Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!
Film wideo
Jak zrobić
- Wszystkie składniki oprócz kurczaka i oliwy mieszamy dokładnie w miseczce.
- Oczyszczone z błon piersi kurczaka wkładamy do marynaty i zostawiamy na min. 1 godzinę do marynowania. W trakcie marynowania obracamy piersi tak, żeby dobrze wymoczyły się w marynacie z obu stron.
- Na patelni teflonowej lub grillowej rozgrzewamy oliwę i szybko obsmażamy kurczaka dokładnie „oskrobanego” z marynaty. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy na najmniejszym ogniu przez ok. 15 minut. Po tym czasie można przekroić jedną pierś i sprawdzić czy w środku nie jest jeszcze surowa.
- W czasie gdy mięso się dusi, przelewamy do niewielkiego garnka marynatę i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut.
- Gotową pierś z kurczaka kroimy na plastry o szerokości ok. 1 cm, dekorujemy sosem i podajemy z rukolą i pokrojonymi w plastry, pozostałymi truskawkami.
Przydatne przepisy i poradniki
- Truskawki – walory smakowe i zdrowotne
Wartości odżywcze
Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie
sos jest w smaku taki ostro-kwaskowaty, przez truskawki i ocet balsamiczny. Dość intensywny, ale łagodzi go śmietana i mięso. Również życzę udanego weekendu, jeszcze chwilę potrwa :D.
[..YouTube..] sos jest w smaku taki ostro-kwaskowaty, przez truskawki i ocet balsamiczny. Dość intensywny, ale łagodzi go śmietana i mięso. Również życzę udanego weekendu, jeszcze chwilę potrwa :D.
[..YouTube..] @perlaoceanu sos jest w smaku taki ostro-kwaskowaty, przez truskawki i ocet balsamiczny. Dość intensywny, ale łagodzi go śmietana i mięso. Również życzę udanego weekendu, jeszcze chwilę potrwa :D.
Ciekawi mnie bardzo ten sosik.. na pewno wypróbuje:) Udanego weekendu
A spróbowałaś marynaty jak smakuje? 🙂
@Kuba z balsamico są wspaniałe :). Właśnie sobie podjadam przed obiadem :D.
Bardzo chętnie. Tym bardziej, że bardzo miło wspominam truskawki na ciepło z octem balsamicznym. Pozdrawiam!
Robiłam w czerwonych porzeczkach-pychota..Na dzis juz mam kurczaka po himalajsku (z ananasem) ale następnym razem wypróbuję Twój przepis.
Z ananasem to chyba po hawajsku :D. Też muszę przygotować :).
po himalajsku? ciekawe, ciekawe … w sumie w himalajach pewno kiedys bylo od pyty ananasow i pewno byly tez kurczaki po himalajsku, nie wiem … jedyne co slyszalem o himalajach to to zekiedys slon sie tam powiesil na jajach, skoro byly slonie – musialy byc i ananasy czy kokosy czy jakos tak, a napewno kurczaki bo one zawsze kreca sie w poblizu sloni 🙂
Super odpowiedz . Poplakalm sie ze smiechu.:}
@Radej jedz o połowę mniej :D.
Ja się muszę zacząć wreszcie odchudzać.