Kurczak z porem i pieczarkami przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Kurczak z porem i pieczarkami

Kurczak z porem i pieczarkami

Kurczak z porem i pieczarkami

W lodówce otwarty karton mleka, por i pieczarki. Leżą tam od kilku dni, ale wygląda na to, że da się je jeszcze zjeść. Usmażę… będzie kurczak z porem i pieczarkami, a z mleka i mąki kukurydzianej zrobię sos. Sypnę trochę natki pietruszki (jak dobrze, że jeszcze nie zwiędła!) i suszonego estragonu. Będzie bardziej wiosennie.

Zobacz też: Więcej przepisów na smaczny obiad

Jesienią przychodzimy do domu głodni, zmęczeni pracą, staniem w nasilających się wraz z powrotem studentów do miasta korkach, zimnem i brakiem słońca. Zaglądamy do lodówki, w której nie ma zbyt wielu składników. Na myśl o staniu w kolejce do kasy sklepowej ciarki przebiegają po plecach. Zaraz, ale może udałoby się ugotować coś z niczego? Zajrzyjmy do zamrażalnika… Jest pierś z kurczaka!

Zobacz też
Różowe kopytka

Polecam ten prosty przepis, bo kurczak z porem i pieczarkami, podany z dodatkiem makaronu, nie jest skomplikowanym daniem. To jeden z wielu pomysłów na obiad z niczego, a sami zobaczcie jaki efekt na talerzu – elegancki obiad, który ucieszy oko i podniebienie po powrocie z pracy lub szkoły do domu.

Kurczak z porem i pieczarkami

Kurczak z porem i pieczarkami

Kurczak z porem i pieczarkami to smaczne połączenie i pomysł na proste danie. Można zaserwować go z ryżem lub makaronem i udekorować świeżą kolendrą lub miętą.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 30 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Europejska
Przepis na: kurczak z porem i pieczarkami
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 podwójne piersi z kurczaka (pokrojone w kawałki wielkości jednego kęsa)
  • 250 g pieczarek (pokrojone w drobną kostkę)
  • 1 por (duży; biała część, pokrojony w talarki)
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 cytryna (tylko starta skórka)
  • garść natki pietruszki (drobno pokrojona)
  • 2 łyżeczki suszonego estragonu
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Kurczaka smażę szybko na dużym ogniu, dodajemy pieczarki. Po ok. 5 minutach, gdy mięso się przyrumieni, dokładam pora.
  • Po kolejnych 5 minutach zalewam bulionem, a następnie dolewam mleko wymieszane z mąką. Doprawiam solą i pieprzem. Duszę przez następnych 5 minut.
  • Na koniec doprawiam ziołami: natką pietruszki, estragonem i skórką z cytryny.
  • Jeśli odgrzewam kurczaka następnego dnia i sos jest już zbyt gęsty, można rozrzedzić go jogurtem naturalnym lub śmietaną.

Przydatne przepisy i poradniki

MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Kurczak w sosie z porem i pieczarkami
Kurczak w sosie z porem i pieczarkami
20 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom