Kurczak z pieczarkami przepis | Dorota Kamińska

Kurczak z pieczarkami

Kurczak z pieczarkami

Prosta potrawa i dobry smak, a w dodatku mnóstwo możliwości łączenia z innymi składnikami, bo kurczak z pieczarkami pasuje zarówno do ryżu, jak i kasz czy soczewicy, z którą zaserwowałam go ostatnio na obiad, przygotowując wcześniej sos pieczarkowy w sporej ilości. Świetne danie do zamknięcia w pudełku i zabrania ze sobą do pracy, gdzie wystarczy je odgrzać, a gdy czasu brak, można zjeść na zimno, w formie pożywnej sałatki.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na obiady

Polecam przygotowanie sosu, podsmażając cebulę na klarowanym maśle, które wzbogaci smak pieczarek. Miłośnicy cytrynowego aromatu mogą dodać, razem z jogurtem, odrobinę soku z cytryny, dla dodatkowego, nieco bardziej intensywnego smaku. Polecam połączenie grzybów z natką pietruszki, znane i popularne w kuchni polskiej od wielu lat. Dzięki jej dodatkowi kurczak z pieczarkami wzbogaci się o sporą dawkę witaminy C, A oraz innych, korzystnych dla zdrowia składników odżywczych.

Nie lubię zagotowywać potraw z dodatkiem jogurtu, więc proponuję dodać go na sam koniec i wymieszać. Można będzie od razu jeść danie, nie czekając, aż przestygnie, a przy okazji kurczak z pieczarkami zachowa sporo wartościowych składników jogurtu, np. kultur bakterii działających jak naturalne probiotyki.

Ciekawa jestem, z jakimi dodatkami zagości u Was kurczak z sosem pieczarkowym i z czym zdecydujecie się go podać. U mnie był obiadem o niskim indeksie glikemicznym, dzięki dodatkowi gotowanej soczewicy, ale z kaszą i ryżem będzie równie smaczny.

Kurczak z pieczarkami

Kurczak z pieczarkami

Kurczak z pieczarkami i jogurtowym sosem curry z papryką i natką pietruszki to pomysł na bardzo smaczny i szybki obiad.
0 od 0
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 35 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Europejska
Przepis na: kurczak z pieczarkami
Liczba porcji: 4 osoby

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Mięso

  • 400 g piersi z kurczaka (oczyszczona z błon, pokrojona w kawałki wielkości 1 kęsa)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę; można zastąpić 1 łyżeczką świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach)
  • ½ łyżeczki mieszanki do curry
  • 1 szczypta chili

Sos pieczarkowy

  • 250 g pieczarek (umyte, obrane, pokrojone na plasterki)
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 1 papryka czerwona (słodka, podłużna; pokrojona w niedużą kostkę)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
  • kilka łyżek natki pietruszki (drobno posiekana)

Dodatkowo

  • masło klarowane, oliwa z oliwek extra vergine lub olej rzepakowy (kilka łyżek)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

Marynowanie kurczaka

  • Mięso mieszam z 2 łyżkami oliwy, doprawiam solą, pieprzem, chili, curry i czosnkiem. Przykrywam i odstawiam na min. 15 minut do lodówki.

Sos pieczarkowy

  • Cebulę szklę na kilku łyżkach tłuszczu.
  • Dodaję pieczarki i paprykę, duszę przez 5 minut na niedużym ogniu, następnie podsmażam do zgęstnienia.
  • Dosypuję połowę natki pietruszki, doprawiam solą i pieprzem, mieszam i gotuję jeszcze przez 5 minut.

Smażenie kurczaka

  • Mięso szybko obsmażam na patelni na tłuszczu, lekko rumieniąc.

Sos pieczarkowy

  • Zdejmuję pieczarki z ognia i dwie łyżki dodaję do jogurtu. Dokładnie mieszam, następnie przelewam mieszankę jogurtową oraz sok z cytryny do pozostałych pieczarek i znów dokładnie mieszam. Doprawiam w razie potrzeby.
  • Mieszam sos z kurczakiem i serwuję z gotowanym ryżem, kaszą lub warzywami strączkowymi, np. soczewicą. Posypuję pozostałą natką pietruszki.

Przydatne przepisy i poradniki

Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Kurczak z sosem pieczarkowym
Kurczak z sosem pieczarkowym
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)