Kurczak z pieczarkami

Kurczak z pieczarkami

Prosta potrawa i dobry smak, a w dodatku mnóstwo możliwości łączenia z innymi składnikami, bo kurczak z pieczarkami pasuje zarówno do ryżu, jak i kasz czy soczewicy, z którą zaserwowałam go ostatnio na obiad, przygotowując wcześniej sos pieczarkowy w sporej ilości. Świetne danie do zamknięcia w pudełku i zabrania ze sobą do pracy, gdzie wystarczy je odgrzać, a gdy czasu brak, można zjeść na zimno, w formie pożywnej sałatki.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na obiady

Polecam przygotowanie sosu, podsmażając cebulę na klarowanym maśle, które wzbogaci smak pieczarek. Miłośnicy cytrynowego aromatu mogą dodać, razem z jogurtem, odrobinę soku z cytryny, dla dodatkowego, nieco bardziej intensywnego smaku. Polecam połączenie grzybów z natką pietruszki, znane i popularne w kuchni polskiej od wielu lat. Dzięki jej dodatkowi kurczak z pieczarkami wzbogaci się o sporą dawkę witaminy C, A oraz innych, korzystnych dla zdrowia składników odżywczych.

Nie lubię zagotowywać potraw z dodatkiem jogurtu, więc proponuję dodać go na sam koniec i wymieszać. Można będzie od razu jeść danie, nie czekając, aż przestygnie, a przy okazji kurczak z pieczarkami zachowa sporo wartościowych składników jogurtu, np. kultur bakterii działających jak naturalne probiotyki.

Ciekawa jestem, z jakimi dodatkami zagości u Was kurczak z sosem pieczarkowym i z czym zdecydujecie się go podać. U mnie był obiadem o niskim indeksie glikemicznym, dzięki dodatkowi gotowanej soczewicy, ale z kaszą i ryżem będzie równie smaczny.

Kurczak z pieczarkami
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
35 min
 

Kurczak z pieczarkami i jogurtowym sosem curry z papryką i natką pietruszki to pomysł na bardzo smaczny i szybki obiad.

Danie: Danie główne
Kuchnia: Europejska
Przepis na: kurczak z pieczarkami
Liczba porcji: 4 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Mięso
  • 400 g piersi z kurczaka (oczyszczona z błon, pokrojona w kawałki wielkości 1 kęsa)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę; można zastąpić 1 łyżeczką świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach)
  • ½ łyżeczki mieszanki do curry
  • 1 szczypta chili
Sos pieczarkowy
  • 250 g pieczarek (umyte, obrane, pokrojone na plasterki)
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 1 papryka czerwona (słodka, podłużna; pokrojona w niedużą kostkę)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie)
  • kilka łyżek natki pietruszki (drobno posiekana)
Dodatkowo
  • masło klarowane, oliwa z oliwek extra vergine lub olej rzepakowy (kilka łyżek)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Kurczak z pieczarkami - Jak zrobić
Marynowanie kurczaka
  1. Mięso mieszam z 2 łyżkami oliwy, doprawiam solą, pieprzem, chili, curry i czosnkiem. Przykrywam i odstawiam na min. 15 minut do lodówki.
Sos pieczarkowy
  1. Cebulę szklę na kilku łyżkach tłuszczu.
  2. Dodaję pieczarki i paprykę, duszę przez 5 minut na niedużym ogniu, następnie podsmażam do zgęstnienia.
  3. Dosypuję połowę natki pietruszki, doprawiam solą i pieprzem, mieszam i gotuję jeszcze przez 5 minut.
Smażenie kurczaka
  1. Mięso szybko obsmażam na patelni na tłuszczu, lekko rumieniąc.
Sos pieczarkowy
  1. Zdejmuję pieczarki z ognia i dwie łyżki dodaję do jogurtu. Dokładnie mieszam, następnie przelewam mieszankę jogurtową oraz sok z cytryny do pozostałych pieczarek i znów dokładnie mieszam. Doprawiam w razie potrzeby.
  2. Mieszam sos z kurczakiem i serwuję z gotowanym ryżem, kaszą lub warzywami strączkowymi, np. soczewicą. Posypuję pozostałą natką pietruszki.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Kurczak z sosem pieczarkowym
Kurczak z sosem pieczarkowym
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

2 komentarze

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)