Kurczak z orzechami i selerem naciowym

Kurczak z orzechami i selerem naciowym
5/5 (2)

Kurczak z orzechami i selerem naciowym. Proste i jednocześnie efektowne danie, które można przygotować w kilkanaście minut, wykorzystując głęboką patelnię typu wok i szybko obsmażając poszczególne składniki lub grillując je, zużywając w ten sposób mniejszą ilość tłuszczu. Orzechy nerkowce to idealny dodatek do mięsa i warzyw, a w kuchni azjatyckiej, np. tajskiej, dość często można je spotkać na talerzach, czy to w domach, czy w restauracjach: tych eleganckich oraz tych tańszych, ulicznych, gdzie podaje się z nimi mięso i ryby, a na śniadanie czy podwieczorek zjada w drobnych słodyczach lub orzechowych batonikach z karmelem.

Zobacz też: Więcej przepisów na obiad

Kurczak z orzechami i selerem naciowym

Liczba porcji4
Czas przygotowania i oczekiwania30 min
Czas gotowania15 min
Całkowity czas45 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Kurczak z orzechami i selerem naciowym czyli przepis na smaczny obiad. Kurczak z orzechami grillowany z dodatkiem warzyw: papryki, selera naciowego i cebuli.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

    Mięso

    • 1 podwójna pierś z kurczaka lub indyka1 małą, drobno pokrojoną cebulką; całość doprawiona solą i pieprzem) sos sojowy 1 łyżeczka chili w proszku (pokrojona na kawałki wielkości 1 kęsa)
    • 6 łodyg selera naciowego (pokrojony w ukośne plasterki grubości ok. 0,5 – 1 cm)
    • 1 papryka (duża; pokrojona w drobną kostkę lub paski)
    • 1 Ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)

    Sos koperkowy

    • 1 łyżeczka koperku (posiekany)
    • 10 łyżek oliwy z oliwek
    • 3 łyżki śmietany
    • 3 łyżki majonezu
    • 1 łyżka octu winnego
    • 1 cebulka (mała, drobno posiekana)

    Dodatki

    • 1 cebula (pokrojona w drobną kostkę lub w piórka)
    • 1 Główka sałaty lodowej (mała)
    • 4 łyżki masła

    Do dekoracji

    • 2 cebulki dymki (pokrojone na plasterki)

    Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

    Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

    Superfood po polsku - okładka

    Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

    Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


    Moje porady

    1. Jak pokroić cebulę

    Kurczak z orzechami i selerem naciowym - Jak zrobić

    Krok 1
    Mięso nacieramy czosnkiem, posypujemy chili, układamy w miseczce i polewamy sosem sojowym. Odstawiamy na ok. 30 minut.
    Krok 2
    Grillujemy mięso na płycie raclette, w grillu elektrycznym lub na świeżym powietrzu (jeśli pokroiliśmy indyka w kostkę, trzeba go będzie grillować na aluminiowej tacce).
    Krok 3
    Orzechy w całości delikatnie prażymy na suchej patelni (wersja domowa) lub na tacce do grilla.
    Krok 4
    Na patelni lub tacce do grilla układamy cebulę, paprykę, seler naciowy, obkładamy kawałkami masła i smażymy/grillujemy aż do uzyskania miękkości. Pod koniec dosypujemy uprażone orzechy.
    Krok 5
    Sałatę rwiemy na kawałki i podajemy z sosem koperkowym wymieszanym ze wszystkich składników. Całość posypujemy cebulką dymką.

    Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

    Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

    Dorota Kamińska

    Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

    Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

    Brak komentarzy

    Twoja odpowiedź

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

    Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

    Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

    Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

    Polub, zanim zapomnisz :)