fbpx
Czytasz właśnie
Kurczak z orzechami i selerem naciowym

Kurczak z orzechami i selerem naciowym

Kurczak z orzechami i selerem naciowym

Kurczak z orzechami i selerem naciowym. Proste i jednocześnie efektowne danie, które można przygotować w kilkanaście minut, wykorzystując głęboką patelnię typu wok i szybko obsmażając poszczególne składniki lub grillując je, zużywając w ten sposób mniejszą ilość tłuszczu. Orzechy nerkowce to idealny dodatek do mięsa i warzyw, a w kuchni azjatyckiej, np. tajskiej, dość często można je spotkać na talerzach, czy to w domach, czy w restauracjach: tych eleganckich oraz tych tańszych, ulicznych, gdzie podaje się z nimi mięso i ryby, a na śniadanie czy podwieczorek zjada w drobnych słodyczach lub orzechowych batonikach z karmelem.

Zobacz też: Więcej przepisów na obiad

Kurczak z orzechami i selerem naciowym

Kurczak z orzechami i selerem naciowym

Kurczak z orzechami i selerem naciowym czyli przepis na smaczny obiad. Kurczak z orzechami grillowany z dodatkiem warzyw: papryki, selera naciowego i cebuli.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 45 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Azjatycka
Przepis na: kurczak z orzechami i selerem naciowym
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Mięso

  • 1 podwójna pierś z kurczaka lub indyka (pokrojona na kawałki wielkości 1 kęsa)
  • 100 g orzechów nerkowców
  • 6 łodyg selera naciowego (pokrojony w ukośne plasterki grubości ok. 0,5 – 1 cm)
  • 1 cebula (pokrojona w półksiężyce)
  • 1 papryka (duża; pokrojona w drobną kostkę lub paski)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 4 łyżki masła (najlepsze będzie masło klarowane)
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • sos sojowy

Sałata z sosem koperkowym

  • 1 główka sałaty lodowej (mała)
  • 1 łyżeczka koperku (posiekany)
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 cebulka (mała, drobno posiekana)

Do dekoracji

  • 2 cebulki dymki (pokrojone na plasterki)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Mięso nacieramy czosnkiem, posypujemy chili, układamy w miseczce i polewamy sosem sojowym. Odstawiamy na ok. 30 minut.
  • Grillujemy mięso na płycie raclette, w grillu elektrycznym lub na świeżym powietrzu (jeśli pokroiliśmy mięso w kostkę, trzeba je będzie grillować na aluminiowej tacce).
  • Orzechy w całości delikatnie prażymy na suchej patelni (wersja domowa) lub na tacce do grilla.
  • Na patelni lub tacce do grilla układamy cebulę, paprykę, seler naciowy, obkładamy kawałkami masła i smażymy/grillujemy aż do uzyskania miękkości. Pod koniec dosypujemy uprażone orzechy.
  • Sałatę rwiemy na kawałki i podajemy z sosem koperkowym wymieszanym ze wszystkich składników. Całość posypujemy cebulką dymką.

Przydatne przepisy i poradniki

MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom