Kurczak z orzechami i selerem naciowym przepis | Dorota Kamińska

Kurczak z orzechami i selerem naciowym

Kurczak z orzechami i selerem naciowym

Kurczak z orzechami i selerem naciowym. Proste i jednocześnie efektowne danie, które można przygotować w kilkanaście minut, wykorzystując głęboką patelnię typu wok i szybko obsmażając poszczególne składniki lub grillując je, zużywając w ten sposób mniejszą ilość tłuszczu. Orzechy nerkowce to idealny dodatek do mięsa i warzyw, a w kuchni azjatyckiej, np. tajskiej, dość często można je spotkać na talerzach, czy to w domach, czy w restauracjach: tych eleganckich oraz tych tańszych, ulicznych, gdzie podaje się z nimi mięso i ryby, a na śniadanie czy podwieczorek zjada w drobnych słodyczach lub orzechowych batonikach z karmelem.

Zobacz też: Więcej przepisów na obiad

Kurczak z orzechami i selerem naciowym
Przygotowanie
30 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
45 min
 
Kurczak z orzechami i selerem naciowym czyli przepis na smaczny obiad. Kurczak z orzechami grillowany z dodatkiem warzyw: papryki, selera naciowego i cebuli.
Danie: Danie główne
Kuchnia: Azjatycka
Przepis na: kurczak z orzechami i selerem naciowym
Liczba porcji: 4 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Mięso
  • 1 podwójna pierś z kurczaka lub indyka (pokrojona na kawałki wielkości 1 kęsa)
  • 100 g orzechów nerkowców
  • 6 łodyg selera naciowego (pokrojony w ukośne plasterki grubości ok. 0,5 – 1 cm)
  • 1 cebula (pokrojona w półksiężyce)
  • 1 papryka (duża; pokrojona w drobną kostkę lub paski)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 4 łyżki masła (najlepsze będzie masło klarowane)
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • sos sojowy
Sałata z sosem koperkowym
  • 1 główka sałaty lodowej (mała)
  • 1 łyżeczka koperku (posiekany)
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 cebulka (mała, drobno posiekana)
Do dekoracji
  • 2 cebulki dymki (pokrojone na plasterki)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Kurczak z orzechami i selerem naciowym - Jak zrobić
  1. Mięso nacieramy czosnkiem, posypujemy chili, układamy w miseczce i polewamy sosem sojowym. Odstawiamy na ok. 30 minut.
  2. Grillujemy mięso na płycie raclette, w grillu elektrycznym lub na świeżym powietrzu (jeśli pokroiliśmy mięso w kostkę, trzeba je będzie grillować na aluminiowej tacce).

  3. Orzechy w całości delikatnie prażymy na suchej patelni (wersja domowa) lub na tacce do grilla.
  4. Na patelni lub tacce do grilla układamy cebulę, paprykę, seler naciowy, obkładamy kawałkami masła i smażymy/grillujemy aż do uzyskania miękkości. Pod koniec dosypujemy uprażone orzechy.
  5. Sałatę rwiemy na kawałki i podajemy z sosem koperkowym wymieszanym ze wszystkich składników. Całość posypujemy cebulką dymką.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)