Kurczak z orzechami i selerem naciowym przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Kurczak z orzechami i selerem naciowym
Kurczak z orzechami i selerem naciowym

Kurczak z orzechami i selerem naciowym. Proste i jednocześnie efektowne danie, które można przygotować w kilkanaście minut, wykorzystując głęboką patelnię typu wok i szybko obsmażając poszczególne składniki lub grillując je, zużywając w ten sposób mniejszą ilość tłuszczu. Orzechy nerkowce to idealny dodatek do mięsa i warzyw, a w kuchni azjatyckiej, np. tajskiej, dość często można je spotkać na talerzach, czy to w domach, czy w restauracjach: tych eleganckich oraz tych tańszych, ulicznych, gdzie podaje się z nimi mięso i ryby, a na śniadanie czy podwieczorek zjada w drobnych słodyczach lub orzechowych batonikach z karmelem.

Zobacz też: Więcej przepisów na obiad

Kurczak z orzechami i selerem naciowym

Kurczak z orzechami i selerem naciowym

Kurczak z orzechami i selerem naciowym czyli przepis na smaczny obiad. Kurczak z orzechami grillowany z dodatkiem warzyw: papryki, selera naciowego i cebuli.
5 od 1 vote
Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 45 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Azjatycka
Przepis na: kurczak z orzechami i selerem naciowym
Liczba porcji: 4 osoby

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Mięso

  • 1 podwójna pierś z kurczaka lub indyka (pokrojona na kawałki wielkości 1 kęsa)
  • 100 g orzechów nerkowców
  • 6 łodyg selera naciowego (pokrojony w ukośne plasterki grubości ok. 0,5 – 1 cm)
  • 1 cebula (pokrojona w półksiężyce)
  • 1 papryka (duża; pokrojona w drobną kostkę lub paski)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 4 łyżki masła (najlepsze będzie masło klarowane)
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • sos sojowy

Sałata z sosem koperkowym

  • 1 główka sałaty lodowej (mała)
  • 1 łyżeczka koperku (posiekany)
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 cebulka (mała, drobno posiekana)

Do dekoracji

  • 2 cebulki dymki (pokrojone na plasterki)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Mięso nacieramy czosnkiem, posypujemy chili, układamy w miseczce i polewamy sosem sojowym. Odstawiamy na ok. 30 minut.
  • Grillujemy mięso na płycie raclette, w grillu elektrycznym lub na świeżym powietrzu (jeśli pokroiliśmy mięso w kostkę, trzeba je będzie grillować na aluminiowej tacce).
  • Orzechy w całości delikatnie prażymy na suchej patelni (wersja domowa) lub na tacce do grilla.
  • Na patelni lub tacce do grilla układamy cebulę, paprykę, seler naciowy, obkładamy kawałkami masła i smażymy/grillujemy aż do uzyskania miękkości. Pod koniec dosypujemy uprażone orzechy.
  • Sałatę rwiemy na kawałki i podajemy z sosem koperkowym wymieszanym ze wszystkich składników. Całość posypujemy cebulką dymką.

Przydatne przepisy i poradniki

MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Brak komentarzy -> Może Ty coś napiszesz? (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom