Kurczak z orzechami i ananasem przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Kurczak z orzechami i ananasem

Kurczak z orzechami i ananasem

Kurczak z orzechami i ananasem

Podróżując przez Azję miałam okazję spróbować wielu smacznych, kolorowych dań. Cieszą oko barwami i różnorodnością dodatków, kuszą zapachem i zachwycają smakiem. Choć pozornie kuchnie azjatyckich krajów mogą wydawać się podobne, w rzeczywistości każda z nich ma do zaoferowania potrawy przygotowywane w różny sposób, wzbogacane o składniki charakterystyczne dla danego regionu. Kurczak z orzechami i ananasem to jedna z popularnych potraw, której można spróbować podczas podróży do Wietnamu: soczysty, słodko-kwaśny, z dodatkiem zmiękczonych podczas prażenia, choć wciąż lekko chrupiących nerkowców.

Zobacz też: Więcej przepisów na dania kuchni wietnamskiej

Wybierzcie orzechy nerkowce wysokiej jakości, niezbyt słone i lekko prażone, choć ich smak najlepiej wydobędzie dodatkowe prażenie na dnie suchego woka. Można zastąpić je orzeszkami ziemnymi lub pistacjami, które, w połączeniu z łagodnym smakiem kurczaka, stworzą z nim idealną kompozycję. Słodycz dania regulujcie dodatkowym cukrem lub pomińcie go całkowicie, jeśli ananas jest mocno dojrzały. Ostra papryka i aromatyczny czosnek to dwa niezwykle ważne składniki, bez których potrawie zabraknie pazura, charakterystycznego dla azjatyckiego, ulicznego jedzenia. Wyobraźcie sobie, że w jednej z restauracji w Hanoi, w starej dzielnicy Old Quarter, siadacie przy malutkim stoliku na charakterystycznym, miniaturowym krześle, a kucharz smaży dla Was mięso, podrzucając je na ogromnej, głębokiej patelni. Mięso zaskwierczy na rozgrzanym oleju, przyjmując intensywny smak aromatycznych sosów. Danie szybko usmażone wyląduje na talerzu z dodatkiem ryżu, ozdobione świeżą cebulką dymką.

Szybko przesmażony w woku, kurczak z orzechami i ananasem jest prostą do przygotowania potrawą, po którą chętnie sięgną wielbiciele kuchni azjatyckiej chcący spróbować odtworzyć tę recepturę w swoim domu.

Zobacz też
Polędwiczki z jabłkami

Kurczak z orzechami i ananasem

Kurczak z orzechami i ananasem

Kurczak z orzechami i ananasem oraz papryką, chili i kokosem to pyszne i proste do zrobienia danie na kolację dla dwóch osób w tajskim klimacie.
5 z 2 votes
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 10 min
Razem: 25 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Tajska
Przepis na: kurczak z orzechami i ananasem
Liczba porcji: 4
Kalorie: 409kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 350 g piersi z kurczaka (pokrojona na kawałki wielkości 1 kęsa)
  • 100 g orzechów nerkowców
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 duża cebula (lub 2 małe; pokrojona w ósemki)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ½ czerwonej papryki (pokrojona na spore kawałki)
  • ½ zielonej papryki (pokrojona na spore kawałki)
  • 1 mały ananas (ok. 350 g; obrany, pokrojony na kawałki wielkości 1 kęsa)
  • 1 papryczka chili (drobno posiekana)
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka cukru (najlepszy będzie palmowy, brązowy, ale można też wykorzystać cukier biały)
  • 2 cebulki dymki (pokrojone ukośnie w plasterki o szerokości kilku mm)
  • 2 łyżki oleju (najlepszy będzie olej przeznaczony specjalnie do smażenia w woku)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Na suchą, rozgrzaną patelnię wysypujemy wiórki kokosowe i od razu przesypujemy na talerz (bardzo szybko się uprażą i błyskawicznie zaczną brązowieć).
  • Na tej samej patelni prażymy orzechy nerkowce. Kiedy zaczną mocniej pachnieć i delikatnie brązowieć, przesypujemy na talerz z wiórkami.
  • Rozgrzewamy olej w woku i na średnim ogniu szklimy cebulę razem z czosnkiem, przez ok. 2 minuty. Przekładamy na osobny talerz, zostawiając tłuszcz na dnie woka.
  • Zwiększamy ogień do maksimum i smażymy kurczaka, papryki i chili, aż mięso nabierze złocistego koloru (zbyt mocno wysmażony kurczak będzie za suchy).
  • Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, oprócz orzechów i wiórków, i podsmażamy całość na dużym ogniu przez ok. 2 minuty. Sosy przed dodaniem można wymieszać ze sobą i rozpuścić w nich cukier.
  • Zdejmujemy wok z ognia i dodajemy do dania orzechy i wiórki, mieszając całość.
  • Kurczaka z orzechami i ananasem dekorujemy cebulką dymką i serwujemy z ryżem.

Przydatne przepisy i poradniki

Ananas ma średni indeks glikemiczny, dlatego jako dodatek do tej potrawy, aby całość zachowała niski indeks glikemiczny, proponuję ryż brązowy lub czerwony.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 250g | Kalorie: 409kcal (20%) | Węglowodany: 29g (10%) | Białko: 25g (50%) | Tłuszcze: 23g (35%) | Tłuszcze nasycone: 6g (38%) | Cholesterol: 56mg (19%) | Sód: 711mg (31%) | Potas: 781mg (22%) | Błonnik: 4g (17%) | Cukier: 14g (16%) | Witamina A: 900IU (18%) | Witamina B1: 1mg (67%) | Witamina B2: 1mg (59%) | Witamina B3: 10mg (50%) | Witamina B5: 2mg (20%) | Witamina B6: 1mg (50%) | Witamina B12: 1µg (17%) | Witamina C: 96mg (116%) | Witamina D: 1µg (7%) | Witamina E: 1mg (7%) | Witamina K: 29µg (28%) | Wapń: 47mg (5%) | Miedź: 1mg (50%) | Żelazo: 3mg (17%) | Mangan: 2mg (100%) | Magnez: 128mg (32%) | Fosfor: 372mg (37%) | Selen: 35µg (50%) | Cynk: 2mg (13%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem czy próbowaliście już kiedyś jak smakuje taki kurczak – może mieliście okazję skosztować go w innym, azjatyckim kraju?

Kurczak z orzechami nerkowca i ananasem
Kurczak z orzechami nerkowca i ananasem
Kurczak z nerkowcami i ananasem
Kurczak z nerkowcami i ananasem
5 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom