Kurczak z orzechami i ananasem

Podróżując przez Azję miałam okazję spróbować wielu smacznych, kolorowych dań. Cieszą oko barwami i różnorodnością dodatków, kuszą zapachem i zachwycają smakiem. Choć pozornie kuchnie azjatyckich krajów mogą wydawać się podobne, w rzeczywistości każda z nich ma do zaoferowania potrawy przygotowywane w różny sposób, wzbogacane o składniki charakterystyczne dla danego regionu. Kurczak z orzechami i ananasem to jedna z popularnych potraw, której można spróbować podczas podróży do Wietnamu: soczysty, słodko-kwaśny, z dodatkiem zmiękczonych podczas prażenia, choć wciąż lekko chrupiących nerkowców.

Zobacz też: Więcej przepisów na dania kuchni wietnamskiej

Wybierzcie orzechy nerkowce wysokiej jakości, niezbyt słone i lekko prażone, choć ich smak najlepiej wydobędzie dodatkowe prażenie na dnie suchego woka. Można zastąpić je orzeszkami ziemnymi lub pistacjami, które, w połączeniu z łagodnym smakiem kurczaka, stworzą z nim idealną kompozycję. Słodycz dania regulujcie dodatkowym cukrem lub pomińcie go całkowicie, jeśli ananas jest mocno dojrzały. Ostra papryka i aromatyczny czosnek to dwa niezwykle ważne składniki, bez których potrawie zabraknie pazura, charakterystycznego dla azjatyckiego, ulicznego jedzenia. Wyobraźcie sobie, że w jednej z restauracji w Hanoi, w starej dzielnicy Old Quarter, siadacie przy malutkim stoliku na charakterystycznym, miniaturowym krześle, a kucharz smaży dla Was mięso, podrzucając je na ogromnej, głębokiej patelni. Mięso zaskwierczy na rozgrzanym oleju, przyjmując intensywny smak aromatycznych sosów. Danie szybko usmażone wyląduje na talerzu z dodatkiem ryżu, ozdobione świeżą cebulką dymką.

Szybko przesmażony w woku, kurczak z orzechami i ananasem jest prostą do przygotowania potrawą, po którą chętnie sięgną wielbiciele kuchni azjatyckiej chcący spróbować odtworzyć tę recepturę w swoim domu.

Kurczak z orzechami i ananasem
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
25 min
 

Kurczak z orzechami i ananasem oraz papryką, chili i kokosem to pyszne i proste do zrobienia danie na kolację dla dwóch osób w tajskim klimacie.

Danie: Danie główne
Kuchnia: Tajska
Przepis na: kurczak z orzechami i ananasem
Liczba porcji: 4
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 350 g piersi z kurczaka (pokrojona na kawałki wielkości 1 kęsa)
  • 100 g orzechów nerkowców
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 duża cebula (lub 2 małe; pokrojona w ósemki)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ½ czerwonej papryki (pokrojona na spore kawałki)
  • ½ zielonej papryki (pokrojona na spore kawałki)
  • 1 mały ananas (ok. 350 g; obrany, pokrojony na kawałki wielkości 1 kęsa)
  • 1 papryczka chili (drobno posiekana)
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżeczka cukru (najlepszy będzie palmowy, brązowy, ale można też wykorzystać cukier biały)
  • 2 cebulki dymki (pokrojone ukośnie w plasterki o szerokości kilku mm)
  • 2 łyżki oleju (najlepszy będzie olej przeznaczony specjalnie do smażenia w woku)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Kurczak z orzechami i ananasem - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady

Ananas ma średni indeks glikemiczny, dlatego jako dodatek do tej potrawy, aby całość zachowała niski indeks glikemiczny, proponuję ryż brązowy lub czerwony.

Kurczak z orzechami i ananasem - Jak zrobić
  1. Na suchą, rozgrzaną patelnię wysypujemy wiórki kokosowe i od razu przesypujemy na talerz (bardzo szybko się uprażą i błyskawicznie zaczną brązowieć).
  2. Na tej samej patelni prażymy orzechy nerkowce. Kiedy zaczną mocniej pachnieć i delikatnie brązowieć, przesypujemy na talerz z wiórkami.
  3. Rozgrzewamy olej w woku i na średnim ogniu szklimy cebulę razem z czosnkiem, przez ok. 2 minuty. Przekładamy na osobny talerz, zostawiając tłuszcz na dnie woka.
  4. Zwiększamy ogień do maksimum i smażymy kurczaka, papryki i chili, aż mięso nabierze złocistego koloru (zbyt mocno wysmażony kurczak będzie za suchy).
  5. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, oprócz orzechów i wiórków, i podsmażamy całość na dużym ogniu przez ok. 2 minuty. Sosy przed dodaniem można wymieszać ze sobą i rozpuścić w nich cukier.
  6. Zdejmujemy wok z ognia i dodajemy do dania orzechy i wiórki, mieszając całość.
  7. Kurczaka z orzechami i ananasem dekorujemy cebulką dymką i serwujemy z ryżem.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Ciekawa jestem czy próbowaliście już kiedyś jak smakuje taki kurczak – może mieliście okazję skosztować go w innym, azjatyckim kraju?

Kurczak z orzechami nerkowca i ananasem
Kurczak z orzechami nerkowca i ananasem
Kurczak z nerkowcami i ananasem
Kurczak z nerkowcami i ananasem

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

3 komentarze

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)