Kurczak z imbirem i grzybami shiitake

Imbirowy kurczak z grzybami shiitake
5/5 (1)

Zgodnie z wcześniejszą obietnicą prezentuję dzisiaj prosty przepis na kurczaka, a właściwie na kurze piersi. Kurczak z imbirem i grzybami shiitake. Pachnie imbirem, ma piękny kolor dzięki dodatkowi papryki, jest ostry w smaku za sprawą dodatku chili. Mało skomplikowany w przygotowaniu, dla wszystkich miłośników nietypowych smaków kuchni azjatyckiej.

Zobacz też: Więcej przepisów na obiad

Późne chodzenie spać nikomu nie wychodzi na dobre. Tym bardziej, gdy nad ranem następnego dnia okazuje się, że za oknem znowu plucha i mokry śnieg z deszczem, boli głowa, a chęci do wstania z łóżka raczej brak. Budziłam się chyba 5 razy i chyba 5 razy zasypiałam z powrotem. Ostatecznie dzień zaczął się dla mnie o 13.00 i poza wizytą znajomych nie zapowiadał się zbyt interesująco.

Na obiad (a raczej wczesną kolację) postanowiłam zrobić jakąś mięsną potrawę, chociaż nie byłam zbyt głodna, zjadłszy w sobotni wieczór u koleżanki sałatkę, czipsy i rekordowe 5 kawałków tiramisu (które zresztą sama zdecydowałam się niedługo przyrządzić i opublikować krótki reportaż z tego przełomowego dla mnie wydarzenia 🙂 ). Kurczak z imbirem i grzybami shiitake to pomysł na prosty obiad lub kolację w nieco orientalnym stylu.

Kurczak z imbirem i grzybami shiitake

Liczba porcji2
Czas przygotowania i oczekiwania15 min
Czas gotowania10 min
Całkowity czas25 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Kurczak z grzybami shiitake, cebulą i papryką oraz czosnkiem, pachnący imbirem, z dodatkiem sosu sojowego. Smaczny i prosty obiad w azjatyckim stylu.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 pierś z kurczaka (czyli duża, podwójna)
  • 8 suszonych grzybków shiitake
  • ok. 5 Cm korzenia imbiru (lub imbir proszkowany)
  • 4 Ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula (mała)
  • ½czerwonej lub czerwono-zielonej papryki
  • 10 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • ostra papryka w proszku
  • oliwa z oliwek
  • świeże listki kolendry i bazylii do przybrania

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

  1. Jak pokroić cebulę

Kurczak z imbirem i grzybami shiitake - Jak zrobić

Krok 1
Grzybki namaczam na ok. 15 minut w gorącej wodzie.
Krok 2
Kurczaka kroję w paski (wtedy łatwo go będzie chwytać pałeczkami) lub po prostu w drobne kawałki.
Krok 3
Marynuję mięso przez ok. 15 minut w sosie sojowym z dodatkiem pieprzu i papryki w proszku (oraz ewentualnie sosu rybnego).
Krok 4
Na woku lub większej patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i delikatnie podsmażam drobno pokrojony czosnek.
Krok 5
Dodaję pokrojony w cienkie plasterki imbir (jeśli używam sproszkowanego, po prostu lekko posypuję nim czosnek) i podsmażam przez ok. 3 minuty.
Krok 6
Zwiększam ogień i wrzucam kurczaka. Podsmażam go tak długo, aż zmięknie i zmieni kolor.
Krok 7
Dodaję drobno posiekaną cebulę i podsmażam aż do jej zmiękczenia.
Krok 8
Wsypuję brązowy cukier, mieszam i czekam, aż się rozpuści.
Krok 9
Dorzucam pokrojone na grubsze kawałki grzybki shitake (odcedzone; jeśli grzybki miały nóżki, należy je obciąć po odcedzeniu). Podsmażam dalej (ok. 10 minut).
Krok 10
Potrawę dekoruję i podaję od razu po przygotowaniu. Im bardziej gorąca tym lepiej.
Do dekoracji używam pokrojonej w cienkie paski papryki. Jako dodatek polecam biały, krótkoziarnisty ryż lub chiński makaron.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)