Kurczak z imbirem i grzybami shiitake przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Kurczak z imbirem i grzybami shiitake

Kurczak z imbirem i grzybami shiitake

Imbirowy kurczak z grzybami shiitake

Zgodnie z wcześniejszą obietnicą prezentuję dzisiaj prosty przepis na kurczaka, a właściwie na kurze piersi. Kurczak z imbirem i grzybami shiitake. Pachnie imbirem, ma piękny kolor dzięki dodatkowi papryki, jest ostry w smaku za sprawą dodatku chili. Mało skomplikowany w przygotowaniu, dla wszystkich miłośników nietypowych smaków kuchni azjatyckiej.

Zobacz też: Więcej przepisów na obiad

Późne chodzenie spać nikomu nie wychodzi na dobre. Tym bardziej, gdy nad ranem następnego dnia okazuje się, że za oknem znowu plucha i mokry śnieg z deszczem, boli głowa, a chęci do wstania z łóżka raczej brak. Budziłam się chyba 5 razy i chyba 5 razy zasypiałam z powrotem. Ostatecznie dzień zaczął się dla mnie o 13.00 i poza wizytą znajomych nie zapowiadał się zbyt interesująco.

Zobacz też
Pizza z kurczakiem i zieloną papryką

Na obiad (a raczej wczesną kolację) postanowiłam zrobić jakąś mięsną potrawę, chociaż nie byłam zbyt głodna, zjadłszy w sobotni wieczór u koleżanki sałatkę, czipsy i rekordowe 5 kawałków tiramisu (które zresztą sama zdecydowałam się niedługo przyrządzić i opublikować krótki reportaż z tego przełomowego dla mnie wydarzenia 🙂 ). Kurczak z imbirem i grzybami shiitake to pomysł na prosty obiad lub kolację w nieco orientalnym stylu.

Imbirowy kurczak z grzybami shiitake

Kurczak z imbirem i grzybami shiitake

Kurczak z grzybami shiitake, cebulą i papryką oraz czosnkiem, pachnący imbirem, z dodatkiem sosu sojowego. Smaczny i prosty obiad w azjatyckim stylu
4.5 z 2 votes
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 10 min
Razem: 25 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Azjatycka
Przepis na: kurczak z imbirem i grzybami shiitake
Liczba porcji: 2 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 pierś z kurczaka (czyli duża, podwójna)
  • 8 suszonych grzybków shiitake
  • 5 cm korzenia imbiru (obrany; lub imbir sproszkowany)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula (mała)
  • ½ czerwonej lub czerwono-zielonej papryki
  • 10 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • ostra papryka w proszku
  • oliwa z oliwek
  • świeże listki kolendry i bazylii do przybrania

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Grzybki namaczam na ok. 15 minut w gorącej wodzie.
  • Kurczaka kroję w paski (wtedy łatwo go będzie chwytać pałeczkami) lub po prostu w drobne kawałki.
  • Marynuję mięso przez ok. 15 minut w sosie sojowym z dodatkiem pieprzu i papryki w proszku (oraz ewentualnie sosu rybnego).
  • Na woku lub większej patelni rozgrzewam oliwę z oliwek i delikatnie podsmażam drobno pokrojony czosnek.
  • Dodaję pokrojony w cienkie plasterki imbir (jeśli używam sproszkowanego, po prostu lekko posypuję nim czosnek) i podsmażam przez ok. 3 minuty.
  • Zwiększam ogień i wrzucam kurczaka. Podsmażam go tak długo, aż zmięknie i zmieni kolor.
  • Dodaję drobno posiekaną cebulę i podsmażam aż do jej zmiękczenia.
  • Wsypuję brązowy cukier, mieszam i czekam, aż się rozpuści.
  • Dorzucam pokrojone na grubsze kawałki grzybki shitake (odcedzone; jeśli grzybki miały nóżki, należy je obciąć po odcedzeniu). Podsmażam dalej (ok. 10 minut).
  • Potrawę dekoruję i podaję od razu po przygotowaniu. Im bardziej gorąca tym lepiej.
  • Do dekoracji używam pokrojonej w cienkie paski papryki. Jako dodatek polecam biały, krótkoziarnisty ryż lub chiński makaron.

Przydatne przepisy i poradniki

MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Zobacz komentarze (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom