Kurczak pieczony przepis | Dorota Kamińska

Kurczak pieczony

Od kiedy pamiętam, kurczak pieczony zajmował w naszym rodzinnym jadłospisie szczególne miejsce. Babcia zawsze trzymała koło domu kury, kaczki i gęsi i drób pojawiał się na stole w każdą niedzielę, kiedy u dziadków spotykała się cała rodzina. Pierwszym daniem obowiązkowym był rosół, bez którego dziadek nie wyobrażał sobie niedzielnego obiadu.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze obiady

Dawniej babcia przygotowywała do niego domowy makaron, a dziś, kiedy naszego czasu i jej sił trochę mniej, korzystamy najczęściej z makaronów sklepowych. Niezmiennie, na niedzielnym stole i w każde święta króluje kurczak pieczony, pachnący majerankiem lub tymiankiem i rozmarynem, bo młodsza część rodziny przygotowuje to danie, korzystając z ziół rzadziej spotykanych w babcinej kuchni. Natarty solą i czosnkiem i podlewany w czasie pieczenia klarowanym masłem, kurczak zyskuje niepowtarzalny aromat i smak, który już zawsze kojarzy się z niedzielnym spotkaniem u babci.

Kurczak pieczony

Kurczak pieczony

Przepis na kurczaka pieczonego czyli tradycyjny, klasyczny kurczak pieczony na maśle, pachnący ziołami i czosnkiem.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 1 godzina 30 min
Razem: 1 godzina 40 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 605kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kurczak (ok. 1,5-2 kg; umyty i osuszony papierowym ręcznikiem)
  • suszony tymianek lub majeranek
  • 4 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • sól

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Kurczaka nacieramy z wierzchu i od środka solą i czosnkiem, a na koniec posypujemy i tymiankiem lub majerankiem.
  • Zawiązujemy nogi kurczaka nitką, a skrzydełka zawijamy, żeby nie rozłożyły się podczas pieczenia.
  • Na dnie brytfanny lub naczynia żaroodpornego układamy 1 łyżkę masła klarowanego i kładziemy na nim kurczaka. Obkładamy mięso po wierzchu pozostałym masłem klarowanym.
  • Wstawiamy kurczaka do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180-200 °C (góra+dół), w czasie proporcjonalnym do masy (np. kurczaka, który waży 1 kg, pieczemy 1 godzinę), kilkakrotnie polewając w czasie pieczenia mięso tłuszczem wytopionym z kurczaka wymieszanym z roztopionym masłem klarowanym.
  • Można cały czas piec kurczaka ułożonego piersiami ku górze lub delikatnie obracać.
  • Podajemy upieczone mięso na półmisku, udekorowane sałatą lub roszponką i świeżymi ziołami, kawałkami czerwonej papryki lub krążkami czerwonej cebuli.

Przydatne przepisy i poradniki

Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić masło klarowane

Wartości odżywcze

Serving: 250g | Calories: 605kcal | Protein: 46g (92%) | Fat: 45g (69%) | Saturated Fat: 15g (75%) | Cholesterol: 206mg (69%) | Sodium: 175mg (7%) | Potassium: 472mg (13%) | Vitamin A: 7% | Vitamin C: 5.4% | Calcium: 3% | Iron: 12.5%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Pieczony kurczak
Pieczony kurczak

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

26 komentarzy
  1. Bardzo lubię Twoje przepisy i porady 🙂
    Rozważam zakup szybkowaru (na indukcję) ponieważ pieczenie kurczaka w piekarniku np. 2 godziny tj. długi czas i spore zużycie prądu.
    Dorotko, jakie masz zdanie nt. użytkowania szybkowaru?

    1. Niestety nie mam w ogóle doświadczenia z gotowaniem w szybkowarze. Nie było go w moim domu rodzinnym i nigdy nie miałam okazji, żeby gotować w nim poza domem. Od kiedy mam Airfryer, bardzo dużo rzeczy, zamiast w piekarniku, piekę w nim, np. porcjowanego kurczaka, chociaż taki mały kurczak, jeśli wyjęłabym koszyk, mógłby się nawet zmieścić w całości.

  2. Ja robię tak, że kurczaka przyprawiam solą i przyprawą do drobiu i wstawiam do nagrzanego do 220 (chyba) st. C na grillowaniu z gorącym powietrze, na 45 – 60 min. Pycha:)

  3. Mam takie techniczne pytanie 🙂 poniewaz nie moge znalezc w necie info na ten temat, a dopiero zaczynam przygode z piekarnikiem 😉 Czy zawsze trzeba wkladac mieso do rozgrzanego piekarnika? Jesli tak, to dlaczego?

  4. Myślę, że te kilka łyżek masła, które potem, po upieczeniu kurczaka, w większości i tak zostaje na dnie naczynia, nie czyni mej kuchni tłustą :).

  5. usunęłam ” głupotę” ale zdania nie zmieniam – musiałabym powtórzyć komentarz pod filmem z kaczką ……….ale stanowisko Twoje już znam. Mogę tylko dodać , że preferujesz bardzo tłustą kuchnię

  6. [..YouTube..] usunęłam ” głupotę” ale zdania nie zmieniam – musiałabym powtórzyć komentarz pod filmem z kaczką ……….ale stanowisko Twoje już znam. Mogę tylko dodać , że preferujesz bardzo tłustą kuchnię

  7. W zeszłym tygodniu piekłam kurę na butelce,bardzo lubię,ale muszę mieć wielką ochotę na pieczony drób.Ja czasami wymyślam czym natrzeć mięso,ostatnio użyłam pasty curry i tez był ciekawy smak.Czasem wystarczy zwykła papryka w proszku i sól,albo marynowanie w pokrojonych ostrych papryczkach:)
    Co do rosołu,moja mama nadal gotuje go na niedzielę,nadal ze swojskim makaronem.Ja rosół przygotowuję zazwyczaj w poniedziałki,a makaron robię z mąki orkiszowej.Wcale nie jest z tym dużo zachodu,jeśli się ma choćby tylko maszynkę do cięcia makaronu:)
    Jeślibym miała mamę blisko przy sobie,zapewne nie gotowałabym wcale rosołu,bo jej smakuje mi najlepiej:)Obowiązkowo musi być natka pietruszki,ja też lubię kawałki warzyw podane w rosole,czego niektórzy nie uznają.A moja babcia podawała rosół z makaronem i ziemniakami:)

    1. U mnie w domu maszynka do makaronu czeka na swoją premierę od roku, ale mam nadzieję, że jeszcze w tym miesiącu wreszcie się doczeka :D. Do kury na butelce piwa, tej, którą prezentowała Magda Gessler, też się przymierzam. To już w ogóle kurczak samoobsługowy, sam się polewa piwem w trakcie pieczenia :D.

      1. Ten przepis z białym sosem… no nie wiem, może regionalny faktycznie – pochodzę z kociewia 😉 W każdym razie jeszcze nie byłam na weselu na którym nie podawano by tego dania 😀

      2. Takie jest mniemanie o nim, ale w rzeczywistości piwo nie wypływa z butelki w ogole i trzeba zostawić odrobine piwa na podlewanie go samemu, a jak ci go braknie to podlewasz tym co po nim splynelo i znajduje sie na blaszce. \Ogolnie pieklam go raz i trwalo to ok. 2 godz. i w dalszym ciagu był surowy, aż boje się za niego brac drugi raz, bo nie wiem czy nie strace cierpliwosci doniego jak ostatnim razem.

        1. O, dobrze wiedzieć. A może piekarnik po prostu nie dopiekał? Wydaje mi się, że piwo dobrze rozgrzane powinno się mocno spienić i bulgotać – ale to się okaże jak się już wezmę za to danie :).

          1. Ogólnie z ciastami nie mam problemu, ale mięso zawsze dłużej pieke niz powinnam, ale ten kurczak to dla mnie niemiłe wspomnienie.
            Właśnie, zobaczysz sama, nie chce zniechecac, a chetnie zobacze rezultaty jak wyszlo innemu.

  8. Wygląda świetnie! Ciągle przymierzam się do pieczonego kurczaka ,no ale wiadomo jak to jest … schabowy wygrywa u mnie w domu (niestety). Ale w tą niedzielę wykorzystam ten przepis 🙂 Dzięki :))

  9. Ymmm, pyszotka. Moja babcia też podobnie jak Twoja hodowała przy domu drób i też w niedzielę bardzo często na stole królował kurczak (a właściwie kura) tyle że moje wspomnienia są takie: na pierwsze rosół z makaronem posypany dużą ilością świeżutkiej zerwanej prosto z ogródka pietruszki a na drugie ta ugotowana w rosole kura z ryżem i białym sosem z rodzynkami. Ten smak chodzi za mną już od kilku tygodni i chyba w końcu muszę spełnić swoją zachciankę 😉 Trzeba będzie tylko jechać uprosić jakąś gospodynię żeby sprzedała jedną ze swoich kurek, bo w sklepach TAKIEJ kury nie kupię 😀

  10. [..YouTube..] Wygląda świetnie! Ciągle przymierzam się do pieczonego kurczaka ,no ale wiadomo jak to jest … schabowy wygrywa u mnie w domu (niestety). Ale w tą niedzielę wykorzystam ten przepis 🙂 Dzięki :))

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)