Kurczak na piwie przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Kurczak na piwie

Kurczak na piwie

Kurczak z piwem

Mówi się, że „potrzeba matką wynalazku” i ciekawi mnie, kto po raz pierwszy wpadł na pomysł przygotowania tego dania. Kurczak na piwie, czyli kurczak pieczony na butelce, z której stopniowo, powoli wylewa się na niego piwny trunek. Oczywiście w niewielkiej ilości, podczas gdy część piwa paruje, nawilżając dodatkowo mięso. Dzięki temu staje się soczyste i miękkie od środka, zyskując jednocześnie wspaniały, charakterystyczny aromat. Taką potrawą łatwo zaskoczyć gości.

Zobacz też: Konkurs z marką Książęce i nagrodami o wartości 2500 zł!

Nie każdy zna tę metodę pieczenia, a dodatkowo, niewątpliwie, kurczak na piwie to jeden z prostszych sposobów przygotowania pieczonego drobiu: piecze się praktycznie sam, z dodatkiem warzyw, które idealnie komponują się nie tylko z mięsem, ale również z piwnym sosem. Po wyjęciu z piekarnika mamy gotowy, prosty, elegancki obiad dla kilku osób.

Przy przepisie na golonkę wspominałam już o tym, że piwo to nie tylko doskonały trunek towarzyszący posiłkowi, ale też jeden ze składników potraw, który można wykorzystać, żeby podkreślić lub uzupełnić ich smak. Warto też pamiętać, że różne gatunki piwa podajemy biorąc pod uwagę porę dnia czy roku oraz kolejność podawania potraw, np. lżejsze, mocniej nagazowane, orzeźwiające piwa serwujemy latem lub do przystawek, a ciemniejsze, pełniejsze w smaku i nieco cięższe podamy zimą lub do deseru.

Zobacz też
Barszcz czerwony zabielany

Mimo, że do drobiu pasują piwa jasne, pszeniczne, mnie jednak zależało na przełamaniu smaku i uwydatnieniu go. Tym razem wybrałam piwo Książęce Czerwony Lager, delikatnie karmelowe, o wyczuwalnych aromatach palonych. W połączeniu z łagodnym smakiem kurczaka i towarzyszących mu warzyw całość nabrała wyrazu, a zapach, który towarzyszył mi podczas całego pieczenia… Musicie koniecznie przekonać się o tym we własnych domach, zwłaszcza że czerwone piwo sprawdzi się też świetnie w połączeniu z mięsami bardziej wyrazistymi, uzupełni smak pikantnych potraw oraz dań o egzotycznych nutach smakowych. Polecam spróbować go w połączeniu z daniami kuchni polskiej i czeskiej, jako dodatek do drobiu, mięs z grilla, wędlin i serów.

Kurczak z piwem

Kurczak na piwie

Kurczak na piwie czyli pieczony kurczak na butelce, z której w trakcie pieczenia stopniowo wylewa się piwo, doprawiając i nawilżając mięso. To doskonały kurczak z piwem na obiad lub biesiadę w gronie znajomych.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 1 godzina
Razem: 1 godzina 10 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 668kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Mięso

  • 1 cały kurczak, ok. 1-1,5 kg
  • 1 piwo Książęce Czerwone Lager* (500 ml)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • ½ małej papryczki chili (drobno pokrojona)

Marynata

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu winnego śliwkowego (można zastąpić 1 łyżeczką balsamico)
  • sól, pieprz, słodka papryka w proszku

Dodatki

  • 200 g ziemniaków (pokrojone na plasterki)
  • 1 duża marchewka (pokrojona na plasterki)
  • 1 duża cebula (pokrojona w półksiężyce)
  • oliwa
  • sól, pieprz, tymianek lub rozmaryn suszony

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Oczyszczonego i umytego kurczaka sadzamy na czystej, otwartej butelce piwa, bez etykietki, do której wcześniej została wrzucona ostra papryczka chili.
  • Nacieramy kurczaka marynatą z wymieszanych składników.
  • Sadzamy kurczaka razem z butelką w brytfannie i obkładamy pokrojonymi na kawałki warzywami, doprawionymi solą, pieprzem i ziołami, skropionymi oliwą.
  • Pieczemy całość w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 1-1,5 godziny (na 1 kg mięsa przypada 1 godzina pieczenia), podlewając mięso i warzywa co 20-30 minut wytopionym tłuszczem gromadzącym się na dnie brytfanny.

Przydatne przepisy i poradniki

* Przepis przygotowany w ramach współpracy z marką Książęce. Alkohol jest dozwolony od 18. roku życia.
Więcej o odpowiedzialnym spożyciu alkoholu: abcalkoholu.pl

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 300g | Kalorie: 668kcal (33%) | Węglowodany: 7g (2%) | Białko: 47g (94%) | Tłuszcze: 48g (74%) | Tłuszcze nasycone: 12g (75%) | Cholesterol: 187mg (62%) | Sód: 191mg (8%) | Potas: 687mg (20%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 3170IU (63%) | Witamina C: 15mg (18%) | Wapń: 45mg (5%) | Żelazo: 3.5mg (19%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jak Wam się podoba taka propozycja? Skosztujecie?

Kurczak na piwie
Kurczak na piwie
Kurczak na piwie
Kurczak na piwie
10 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom