Kurczak egipski Morg Polo przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Kurczak egipski Morg Polo
Kurczak egipski Morg Polo

Nie wiedząc czy nazwa ma coś wspólnego z Marco Polo, rozmroziłam kurze skrzydełka, chociaż w przepisie wyraźnie napisano, że należy użyć udek. Spojrzałam na pozostałe składniki – rodzynki, morele, cynamon… „Egipcjanie sypią cynamon do wszystkiego” – zaśmiała się Asia, od której dostałam w prezencie książkę „Egyptian Cooking”. Gdy sama jadłam jeszcze kurze mięso, lubiłam eksperymentować z jego owocowymi połączeniami. Delikatny korzenny zapach, cebulka i suszone, aromatyczne owoce w połączeniu z łagodnym mięsem kurzych skrzydełek powinny pobudzić apetyt u moich gości. I pobudziły :). Oto kurczak egipski Morg Polo.

Zobacz też: Więcej przepisów na smaczne obiady

Nietypowe to połączenie smaków, nieznane naszym polskim podniebieniom. Warto spróbować i przekonać się, czy korzenne przyprawy, które my kojarzymy ze słodkimi wypiekami i dodatkiem do deserów, przekonają Was do polubienia zagranicznych kuchni. Kurczak egipski Morg Polo na pewno należy do nietypowych dań. Ciekawa jestem, czy Wam będzie smakować. A może próbowaliście już takiego połączenia smaków?

Kurczak egipski Morg Polo

Kurczak egipski Morg Polo

Kurczak egipski Morg Polo czyli podsmażany, a następnie duszony z ryżem kurczak doprawiany cynamonem, serwowany z morelami i rodzynkami.
5 od 1 vote
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 25 min
Razem: 30 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Egipska
Przepis na: kurczak morg polo
Liczba porcji: 4 osoby

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 12 skrzydełek kurczaka
  • 200 g ryżu
  • 1 czerwona cebula (drobno pokrojona lub posiekana w piórka)
  • 100 g suszonych moreli
  • 4 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka cynamonu
  • 3 łyżki masła
  • oliwa
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Cebulę szklę na głębokiej patelni na 3 łyżkach oliwy.
  • Dodaję umyte i oczyszczone skrzydełka natarte solą i pieprzem.
  • Gdy mięso zbrązowieje, dokładam morele, rodzynki i 1 łyżkę cynamonu. Smażę jeszcze chwilę, a następnie zalewam gorącą wodą tak, aby częściowo przykryć mięso. Duszę pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 30 minut.
  • Żaroodporne naczynie smaruję masłem, na dnie układam ugotowany, odcedzony ryż.
  • Na wierzchu kładę skrzydełka, polewam powstałym podczas duszenia sosem, razem z owocami.
  • Całość przykrywam folią aluminiową lub pokrywką tak, żeby nie przykrywała szczelnie kurczaka i piekę przez ok. 20 minut w temperaturze 150 °C.

Przydatne przepisy i poradniki

MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Kurczak Morg Polo po egipsku
Kurczak Morg Polo po egipsku
14 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom