Kurczak cytrynowy przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Kurczak cytrynowy
Kurczak cytrynowy

Od dłuższego czasu chciałam zrobić tę potrawę, głównie ze względu na to, że cytryną przyprawia się raczej rybę, deser albo drinka. Kurczak cytrynowy, za każdym razem odkładałam jego przygotowanie „na potem”. W końcu postanowiłam przetestować czy sos cytrynowy i kurczak będą dobrym połączeniem. Okazało się, że jak najbardziej, a samo przygotowanie całego obiadu zajęło tylko 30 minut. Prosty przepis i smak kuchni azjatyckiej tuż przed rozpoczęciem polskiej wiosny, bo do przygotowania tej potrawy nie potrzeba sezonowych składników, a cytryny są dostępne przez cały rok.

Zobacz też: Więcej przepisów na obiad

Kurczak cytrynowy będzie chrupiący i złocisty, o delikatnie słodkawym posmaku, ale otoczony zawiesistym sosem. To właśnie w ten sposób przygotowuje się go w chińskich restauracjach, a dzięki odpowiednio pokrojonym kawałkom z łatwością uda się go zjeść pałeczkami.

Kurczak cytrynowy

Kurczak cytrynowy

Kurczak cytrynowy chiński czyli kurczak w marynacie z wódki z sokiem z cytryny, smażony na głębokim tłuszczu i zaserwowany z dodatkiem sosu cytrynowego oraz ryżu lub makaronu hokkien. Jest delikatnie chrupiący, ale otoczony zawiesistym sosem.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 25 min
Razem: 30 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Chińska
Przepis na: kurczak cytrynowy
Liczba porcji: 2 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Kurczak

  • 1 pierś z kurczaka (pojedyncza, pokrojona w długie paski o szerokości ok. 1,5 cm)
  • 1 żółtko (lekko roztrzepane)
  • ½ łyżki wody
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka wódki (może być zwykła albo cytrynowa)
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (+ dodatkowo 3 łyżki (do panierowania kurczaka))
  • 1 łyżka mąki pszennej lub kukurydzianej

Dodatkowo

  • olej do głębokiego smażenia
  • kilka liści kapusty pekińskiej
  • kilka plasterków cytryny (do dekoracji)
  • cebulka dymka lub papryczka chili (do posypania)

Sos cytrynowy

  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka wódki
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

Przygotowanie kurczaka

  • Kurczaka polewam marynatą przygotowaną z żółtka, wody, sosu sojowego, wódki i skrobi kukurydzianej. Odstawiam na 10 minut.
  • Na talerzu łączę mąki do panierki: kukurydzianą i pszenną. Obtaczam wszystkie kawałki kurczaka i smażę w woku, na dobrze rozgrzanym oleju, na jasnozłoty kolor (nie można usmażyć zbyt mocno!).
  • Osuszam usmażone kawałki na papierowym ręczniku i odstawiam.

Przygotowanie sosu cytrynowego

  • W małym rondelku lub na patelni łączę sok, wodę, cukier i wódkę. Zagotowuję, zmniejszam ogień do minimum i czekam aż do rozpuszczenia cukru.
  • Dodaję skrobię kukurydzianą (najlepiej jest rozmieszać ją wcześniej w niewielkiej ilości wody; w ten sposób najłatwiej uniknąć grudek mąki w sosie). Gdy sos zgęstnieje, odstawiam.
  • Na suchej patelni, w razie potrzeby, podgrzewam wszystkie kawałki kurczaka aż będą chrupiące i złociste. Układam na talerzu, polewam sosem, ozdabiam cebulką dymką lub papryczką chili.
  • Dekoruję mięso pokrojoną w paski kapustą pekińską (którą można skropić odrobiną oliwy (np. sezamowej)) i plasterkami cytryny.

Przydatne przepisy i poradniki

Kurczak cytrynowy może zostać podany z dodatkiem ugotowanego ryżu lub makaronu hokkien.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

3 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom