Od dłuższego czasu chciałam zrobić tę potrawę, głównie ze względu na to, że cytryną przyprawia się raczej rybę, deser albo drinka. Kurczak cytrynowy, za każdym razem odkładałam jego przygotowanie „na potem”. W końcu postanowiłam przetestować czy sos cytrynowy i kurczak będą dobrym połączeniem. Okazało się, że jak najbardziej, a samo przygotowanie całego obiadu zajęło tylko 30 minut. Prosty przepis i smak kuchni azjatyckiej tuż przed rozpoczęciem polskiej wiosny, bo do przygotowania tej potrawy nie potrzeba sezonowych składników, a cytryny są dostępne przez cały rok.
Zobacz też: Więcej przepisów na obiad
Kurczak cytrynowy będzie chrupiący i złocisty, o delikatnie słodkawym posmaku, ale otoczony zawiesistym sosem. To właśnie w ten sposób przygotowuje się go w chińskich restauracjach, a dzięki odpowiednio pokrojonym kawałkom z łatwością uda się go zjeść pałeczkami.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Kurczak
- 1 pierś z kurczaka (pojedyncza, pokrojona w długie paski o szerokości ok. 1,5 cm)
- 1 żółtko (lekko roztrzepane)
- ½ łyżki wody
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka wódki (może być zwykła albo cytrynowa)
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (+ dodatkowo 3 łyżki (do panierowania kurczaka))
- 1 łyżka mąki pszennej lub kukurydzianej
Dodatkowo
- olej do głębokiego smażenia
- kilka liści kapusty pekińskiej
- kilka plasterków cytryny (do dekoracji)
- cebulka dymka lub papryczka chili (do posypania)
Sos cytrynowy
- 5 łyżek soku z cytryny
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka wódki
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
Przygotowanie kurczaka
- Kurczaka polewam marynatą przygotowaną z żółtka, wody, sosu sojowego, wódki i skrobi kukurydzianej. Odstawiam na 10 minut.
- Na talerzu łączę mąki do panierki: kukurydzianą i pszenną. Obtaczam wszystkie kawałki kurczaka i smażę w woku, na dobrze rozgrzanym oleju, na jasnozłoty kolor (nie można usmażyć zbyt mocno!).
- Osuszam usmażone kawałki na papierowym ręczniku i odstawiam.
Przygotowanie sosu cytrynowego
- W małym rondelku lub na patelni łączę sok, wodę, cukier i wódkę. Zagotowuję, zmniejszam ogień do minimum i czekam aż do rozpuszczenia cukru.
- Dodaję skrobię kukurydzianą (najlepiej jest rozmieszać ją wcześniej w niewielkiej ilości wody; w ten sposób najłatwiej uniknąć grudek mąki w sosie). Gdy sos zgęstnieje, odstawiam.
- Na suchej patelni, w razie potrzeby, podgrzewam wszystkie kawałki kurczaka aż będą chrupiące i złociste. Układam na talerzu, polewam sosem, ozdabiam cebulką dymką lub papryczką chili.
- Dekoruję mięso pokrojoną w paski kapustą pekińską (którą można skropić odrobiną oliwy (np. sezamowej)) i plasterkami cytryny.
Bardzo dziękuję,teraz już się otwiera
Dlaczego ten przepis się nie otwiera?
Teraz powinien już być widoczny, dzięki za informację!