fbpx
Czytasz właśnie
„Smak Imprezy” – Olga Smile – recenzja

„Smak Imprezy” – Olga Smile – recenzja

Książka "Smak Imprezy" - Olga Smile
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Blogerka kulinarna – Olga Smile, moja koleżanka, w dodatku „po fachu” – wydała w tym roku swoją pierwszą książkę kulinarną, „Smak Imprezy„. Pozycja jest zbiorem najciekawszych przepisów Olgi, które powstawały w przeciągu kilku ostatnich lat.

Książka Smak Imprezy – recenzja wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Na 295 stronach podzielonych na 5 części znajdziemy przepisy na kolorowe, smakowite, proste w przygotowaniu potrawy idealnie nadające się na domowe przyjęcia czy spotkania z rodziną i znajomymi. Większość przepisów została opracowana tak, aby przygotowane według nich potrawy można  było podać zarówno na ciepło jak i na zimno. Zgodnie z założeniem Olgi, gospodyni nie powinna w trakcie przyjęcia spędzać czasu w kuchni, dlatego proponowane w książce „Smak Imprezy” potrawy można z powodzeniem przygotować wcześniej.

"Smak Imprezy" - zupy
„Smak Imprezy” – zupy
"Smak Imprezy" - surowa dynia w typie carpaccio
„Smak Imprezy” – surowa dynia w typie carpaccio

Każda z pięciu części książki została oznaczona innym kolorem, dzięki czemu łatwo jest przeglądać przepisy z danej kategorii:

1. Małe i duże dania na imprezy

2. Zupy i chłodniki

3. Sałatki i smaczne dodatki

4. Na słodko

5. Co ugotować, czyli zasady wyboru menu na imprezy

Ciekawostką w książce są przepisy na smaczne dodatki, np. do deserów czy sałatek: płatki dzikiej róży w zalewie, ocet śliwkowy, ocet truskawkowy czy domowe, suszone pomidory. Raz przygotowane i zamknięte w słoikach, posłużą jako smakowity element podkreślający charakter przygotowywanej potrawy.

Zobacz też
Robot planetarny Philips Avance HR7958

"Smak Imprezy" - pappadamusowy fingerfood z serem ricotta i miętą
„Smak Imprezy” – pappadamusowy fingerfood z serem ricotta i miętą

Książka „Smak Imprezy” różni się nieco od innych, kulinarnych publikacji. Każdy przepis to nie tylko zestaw: lista składników, instrukcja przygotowania i zdjęcie. Przed każdym przepisem Czytelnik znajdzie wstęp: krótki opis danej potrawy, doboru składników, często wzbogacony wspomnieniami autorki, krótkimi anegdotami, inspiracjami kulinarnymi. Ostatni dział z poradami dotyczącymi wyboru menu na imprezy przyda się szczególnie tym, którzy zawsze mają problem ze skonstruowaniem imprezowego jadłospisu.

"Smak imprezy" - Część 5. Co ugotować, czyli zasady wyboru menu na imprezy
„Smak imprezy” – Część 5. Co ugotować, czyli zasady wyboru menu na imprezy

Przeglądając książkę „Smak imprezy”, trudno nie dostrzec kolorowych, dużych fotografii każdej zaprezentowanej potrawy, wesołych ilustracji z dołączonymi w stylu „komiksowym” dialogami oraz pięknych zdjęć uśmiechniętej (w końcu nosi nazwisko Smile (ang. smile – uśmiech)  autorki. Jedyne, czego mi w niej brakuje, to indeks składników – jestem przyzwyczajona wyszukiwać w ten sposób przepisy, ale na szczęście w książce mamy do dyspozycji podział na kategorie dań, a rzut okiem na wszystkie przepisy z danej kategorii nie trwa zbyt długo.

Książkę „Smak imprezy” polecam pasjonatom przyrządzania szybkich, prostych i kolorowych potraw. Wszystkim, którym zdarza się zorganizować domowe przyjęcie i którzy chcieliby zastąpić majonezowe sałatki i faszerowane jajka czymś lepszym, lżejszym, bardziej wykwintnym i równie prostym. Ponieważ potrawy prezentowane przez Olgę Smile nie są trudne w przygotowaniu i nie wymagają nietypowych składników, a opisy przygotowania i doboru składników napisano w prosty, czytelny i szczegółowy sposób, „Smak Imprezy” świetnie sprawdzi się też jako książka do nauki gotowania.

Informacje o książce

– Tytuł: „Smak imprezy”
– Autorka: Olga Smile
– Wydawnictwo: Bauer-Wetbild Media Sp. z o. o., Sp. k. – Klub Dla Ciebie
– Liczba stron: 303
– Cena: ok. 39,90 zł

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

9 komentarzy
  • Witam,
    Doroto – bardzo dziękuję za tak rewelacyjną recenzję 🙂 🙂 🙂
    Ze zdjęciami jest tak, że właściwie co miesiąc udaje się zrobić lepsze, co przekłada się na wygląd książek i przepisów na stronie. Idzie to wprost proporcjonalnie do doświadczenia, prób i jakości sprzętu. Gdy patrzę na zdjęcia z tego okresu, czyli blisko 2 lat temu z jednej strony myślę, że zdecydowanie mogłyby być lepsze, z drugiej cieszę się, że się zmieniają, w końcu oznacza to, że się rozwijam, a o to w życiu również chodzi.
    Gwarantuję, że w drugiej mojej książce, która ukaże się w lutym zdjęcia będą lepsze, a w kolejnej wiosennej jeszcze ładniejsze.
    Mam nadzieję, że w końcu spojrzę na książkę i pomyślę, tak, dokładnie tak powinny zdjęcia się prezentować ale dopiero po roku od jej wydania, będzie to znaczyło, że nauczyłam się tyle ile chciałam, ale z drugiej strony, ważne aby nie przysiąść na laurach 🙂
    W końcu z zawodu i doświadczenia jestem dziennikarzem, więc praca fotografa jest dla mnie absolutną nowością i wielkim wyzwaniem. Nigdy nie szykowałam się na bycie reportażystką, zwłaszcza, że ze mnie typowy felietonista 🙂
    Jeszcze raz dziękuję, pozdrawiam i ściskam
    Olga Smile

  • Ma te ksiazke. Fajne przepisy jednak jestem rozczarowana strasznie szata graficzna i jakoscia zdjec. Mimo to na pewno skorzystam z wielu przepisow Olgi bo po to w koncu kupilam te ksiazke 🙂

    • Różne są gusta :). Jak się popatrzy na najnowsze zdjęcia, które wyszły spod ręki Olgi, widać różnicę – te na potrzeby „Smaku Imprezy” powstawały w końcu jakiś czas temu. Ale mnie osobiście się podobają – może jest kilka, które bym nieco rozjaśniła, ale i tak uważam, że są bardzo fajne. A czemu uważasz, że szata graficzna rozczarowuje? Nie podobają Ci się te dodatkowe wstawki rysunkowe i malutkie fotografie cebulek, pomidorów, truskawek, noży, widelców itd.?

  • piękna jest ta książka:) fajnie, że ktoś z naszej blogosfery się wybił:)) pozdrawiam serdecznie i miłych przygotowań do Świąt:)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom