Krwawa Mary – Bloody Mary

Jednym z moich noworocznych postanowień była nauka przyrządzania kolorowych drinków, które, podobnie jak wiele kobiet, bardzo lubię, choć pijam rzadko. Nauka, która właściwie rozpoczęła się (i niedługo potem skończyła) w jednej z wrocławskich dyskotek, w której pracowałam jako kelnerka. Teraz czas ją kontynuować, nabyć podstawowy sprzęt i serwować gościom eleganckie drinki. Dziś pokażę Wam jak zrobić krwawą Mary, znaną też jako bloody Mary. A może już wiecie, jak smakuje krwawa Mary?

Zobacz też: Najlepsze przepisy na drinki

Chociaż gustuję w różnych smakach i połączeniach, moją uwagę najbardziej przyciągają drinki budowane, wielowarstwowe, o skomplikowanym składzie. Naukę zacznę jednak od czegoś znacznie prostszego, klasycznego, z „pazurem”. Krwawa Mary – ja zapraszam :).

5 od 1 osoby
Jak zrobić drinka Krwawa Mary - krok po kroku
Krwawa Mary – Bloody Mary
Przygotowanie
2 min
Całkowity czas
2 min
 
Przepis na drink krwawa Mary czyli bloody Mary. To drink z wódki, soku pomidorowego, soku z cytryny oraz ostrych przypraw i sosów.
Danie: Drink
Kuchnia: Amerykańska, Brytyjska
Przepis na: bloody mary, krwawa mary
Liczba kalorii: 125 kcal
Liczba porcji: 1 porcja
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 180 ml soku pomidorowego
  • 40 ml wódki
  • kostki lodu
  • 2-4 krople sosu Tabasco lub Worcestershire
  • 1 szczypta tartego chrzanu (na czubku noża lub łyżeczki)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz, pieprz cayenne
  • 1 plasterek cytryny
  • 1 łodyga selera naciowego (nieduża; do dekoracji)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Krwawa Mary – Bloody Mary - przepis i film wideo

Krwawa Mary – Bloody Mary - Jak zrobić
  1. Wysoką szklankę typu collins wypełniam do ⅓ wysokości lodem, wlewam wódkę i dopełniam sokiem pomidorowym.

  2. Dodaję sos, chrzan, sok z cytryny i przyprawy, mieszam za pomocą mieszadełka.

  3. Ozdabiam cytryną i łodygą selera naciowego, podaję z rurką (najlepiej miękką i przezroczystą, przypominającą kroplówkę).

Wartości odżywcze
Krwawa Mary – Bloody Mary
Wielkość porcji (220 ml)
Liczba kalorii 125 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Sód 121mg 5%
Potas 412mg 12%
Węglowodany ogółem 8g 3%
Cukry 6g
Białko 1g 2%
Witamina A 16.2%
Witamina C 44.1%
Wapń 1.8%
Żelazo 4.3%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Drink bardzo prosty do zrobienia, ale czy mój ulubiony? Niekoniecznie. Na pewno ciekawy w smaku, jednak preferuję słodko-kwaśne. Wytrawna Bloody Mary nie będzie częstym gościem w moim drinkowym menu ;).

Krwawa Mary
Krwawa Mary

Dajcie znać, jak Wam smakowała. Czekam na komentarze, czy polubiliście. Oraz jakie są Wasze drinki „number one” :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

24 komentarze
  1. piłem tego drinka ale, nie dałem rady do końca
    wszystko jak wszystko, ale sos pomidorowy aż mnie wykręca jak sobie wspomnę

  2. To jest świetne! Wprawdzie zrobiliśmy to bez użycia tabasco, ale i tak było dobre. A chrzan? W zależności od ilości… Polecam

  3. uwielbiam krwawą mary, ale niestety niewielu barmanów/barmanek potrafi zrobić dobrą, zwykle zapominają o dobrym przyprawieniu drinka, bo chyba właśnie na tym polega cały sens tego drinka; zaciekawił mnie ten dodatek chrzanu jaki zaproponowałaś, muszę koniecznie spróbować:) pozdrawiam:)

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)