Krwawa Mary przepis na bloody Mary | Dorota Kamińska

Krwawa Mary – Bloody Mary

Jednym z moich noworocznych postanowień była nauka przyrządzania kolorowych drinków, które, podobnie jak wiele kobiet, bardzo lubię, choć pijam rzadko. Nauka, która właściwie rozpoczęła się (i niedługo potem skończyła) w jednej z wrocławskich dyskotek, w której pracowałam jako kelnerka. Teraz czas ją kontynuować, nabyć podstawowy sprzęt i serwować gościom eleganckie drinki. Dziś pokażę Wam jak zrobić krwawą Mary, znaną też jako bloody Mary. A może już wiecie, jak smakuje krwawa Mary?

Zobacz też: Najlepsze przepisy na drinki

Chociaż gustuję w różnych smakach i połączeniach, moją uwagę najbardziej przyciągają drinki budowane, wielowarstwowe, o skomplikowanym składzie. Naukę zacznę jednak od czegoś znacznie prostszego, klasycznego, z „pazurem”. Krwawa Mary – ja zapraszam :).

Jak zrobić drinka Krwawa Mary - krok po kroku

Krwawa Mary – Bloody Mary

Przepis na drink krwawa Mary czyli bloody Mary. To drink z wódki, soku pomidorowego, soku z cytryny oraz ostrych przypraw i sosów.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 2 min
Razem: 2 min
Kategoria: Drink
Kuchnia: Amerykańska, Brytyjska
Przepis na: bloody mary, krwawa mary
Liczba porcji: 1 porcja
Kalorie: 125kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 180 ml soku pomidorowego
  • 40 ml wódki
  • kostki lodu
  • 2-4 krople sosu Tabasco lub Worcestershire
  • 1 szczypta tartego chrzanu (na czubku noża lub łyżeczki)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz, pieprz cayenne
  • 1 plasterek cytryny
  • 1 łodyga selera naciowego (nieduża; do dekoracji)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Wysoką szklankę typu collins wypełniam do ⅓ wysokości lodem, wlewam wódkę i dopełniam sokiem pomidorowym.
  • Dodaję sos, chrzan, sok z cytryny i przyprawy, mieszam za pomocą mieszadełka.
  • Ozdabiam cytryną i łodygą selera naciowego, podaję z rurką (najlepiej miękką i przezroczystą, przypominającą kroplówkę).

Wartości odżywcze

Serving: 220ml | Calories: 125kcal | Carbohydrates: 8g (3%) | Protein: 1g (2%) | Sodium: 121mg (5%) | Potassium: 412mg (12%) | Sugar: 6g | Vitamin A: 16.2% | Vitamin C: 44.1% | Calcium: 1.8% | Iron: 4.3%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Drink bardzo prosty do zrobienia, ale czy mój ulubiony? Niekoniecznie. Na pewno ciekawy w smaku, jednak preferuję słodko-kwaśne. Wytrawna Bloody Mary nie będzie częstym gościem w moim drinkowym menu ;).

Krwawa Mary
Krwawa Mary

Dajcie znać, jak Wam smakowała. Czekam na komentarze, czy polubiliście. Oraz jakie są Wasze drinki „number one” :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

24 komentarze
  1. piłem tego drinka ale, nie dałem rady do końca
    wszystko jak wszystko, ale sos pomidorowy aż mnie wykręca jak sobie wspomnę

  2. To jest świetne! Wprawdzie zrobiliśmy to bez użycia tabasco, ale i tak było dobre. A chrzan? W zależności od ilości… Polecam

  3. uwielbiam krwawą mary, ale niestety niewielu barmanów/barmanek potrafi zrobić dobrą, zwykle zapominają o dobrym przyprawieniu drinka, bo chyba właśnie na tym polega cały sens tego drinka; zaciekawił mnie ten dodatek chrzanu jaki zaproponowałaś, muszę koniecznie spróbować:) pozdrawiam:)

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)