Kruche ciasto czekoladowe przepis | Dorota Kamińska

Kruche ciasto czekoladowe

Kruche ciasto czekoladowe

Klasyczna wersja jest bez kakao, ale można przecież zrobić kruche ciasto czekoladowe, a właściwie kruche ciasto kakaowe. Z mąki, żółtek, masła i kakao zagnieść kulę i przygotować kruche ciasteczka czekoladowe, spód do tarty czy wykorzystać do przyrządzenia pleśniaka. Zobaczcie jak zrobić kruche ciasto czekoladowe krok po kroku.

5 od 1 osoby
Kruche ciasto czekoladowe
Kruche ciasto czekoladowe
Przygotowanie
40 min
Czas gotowania
40 min
Całkowity czas
1 godz. 20 min
 

Kruche ciasto czekoladowe, a właściwie kruche ciasto kakaowe, bo z dodatkiem gorzkiego kakao, na maśle, mące i żółtkach lub całych jajkach.

Danie: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: kruche ciasto czekoladowe
Liczba porcji: 1 porcja na standardową blaszkę z piekarnika
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • szklanki mąki krupczatki, tortowej lub razowej
  • ¼ szklanki gorzkiego kakao
  • 5 łyżek cukru pudru (⅓ szklanki)
  • 4-6 żółtek (lub 2-3 jajka)
  • 250 g masła (1¼ kostki)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Kruche ciasto czekoladowe - Jak zrobić
  1. Mąkę z cukrem i kakao przesiewam do miski.
  2. Siekam suche składniki z masłem za pomocą noża, drewnianej łopatki lub specjalnego siekacza.
  3. Dodaję żółtka i szybko zagniatam ciasto. Odstawiam do schłodzenia na ok. 30 minut.
  4. Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez ok. 20-40 minut, w zależności od tego czy ciasto jest pieczone jako sam spód czy z wierzchnią warstwą owoców i np. pianki lub jako spód i wierzch oraz boki ciasta zawierającego dużą ilość owoców.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)