Kruche ciasto czekoladowe przepis | Dorota Kamińska

Kruche ciasto czekoladowe

Kruche ciasto czekoladowe

Klasyczna wersja jest bez kakao, ale można przecież zrobić kruche ciasto czekoladowe, a właściwie kruche ciasto kakaowe. Z mąki, żółtek, masła i kakao zagnieść kulę i przygotować kruche ciasteczka czekoladowe, spód do tarty czy wykorzystać do przyrządzenia pleśniaka. Zobaczcie jak zrobić kruche ciasto czekoladowe krok po kroku.

Kruche ciasto czekoladowe

Kruche ciasto czekoladowe

Kruche ciasto czekoladowe, a właściwie kruche ciasto kakaowe, bo z dodatkiem gorzkiego kakao, na maśle, mące i żółtkach lub całych jajkach.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 40 minutes
Gotowanie: 40 minutes
Razem: 1 hour 20 minutes
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: kruche ciasto czekoladowe
Liczba porcji: 1 porcja na standardową blaszkę z piekarnika

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • szklanki mąki krupczatki, tortowej lub razowej
  • ¼ szklanki gorzkiego kakao
  • 5 łyżek cukru pudru (⅓ szklanki)
  • 4-6 żółtek (lub 2-3 jajka)
  • 250 g masła (1¼ kostki)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Mąkę z cukrem i kakao przesiewam do miski.
  • Siekam suche składniki z masłem za pomocą noża, drewnianej łopatki lub specjalnego siekacza.
  • Dodaję żółtka i szybko zagniatam ciasto. Odstawiam do schłodzenia na ok. 30 minut.
  • Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez ok. 20-40 minut, w zależności od tego czy ciasto jest pieczone jako sam spód czy z wierzchnią warstwą owoców i np. pianki lub jako spód i wierzch oraz boki ciasta zawierającego dużą ilość owoców.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)