Kruche ciasto bezglutenowe

Kruche ciasto bezglutenowe

W klasycznym o kruchość oraz zachowanie kształtu dbają jajka, tłuszcz i zawarty w mące gluten, dlatego niełatwo o kruche ciasto bezglutenowe, gdy chce się je przygotować bez dodatku gumy guar czy gumy ksantanowej, w oparciu o domową mieszankę mąk. Na Wasze życzenie próbowałam z różnymi proporcjami składników i przygotowałam trzy receptury, żeby móc pokazać, jak zrobić idealne ciasto kruche bezglutenowe.

Zobacz też: Więcej przepisów bezglutenowych

Kruche ciasto bezglutenowe bez gumy guar, gumy ksantanowej i bez jajek, choć dodatek tych ostatnich polepszy jego konsystencję i pozwoli na lepszą plastyczność. Bezjajeczne, dodatkowo, gdy zamiast masła wykorzystacie olej kokosowy, stanie się ciastem wegańskim. Jego smak i kolor są najbardziej zbliżone do klasycznego kruchego ciasta.

Kruche ciasto bezglutenowe
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
35 min
 

Najlepsze kruche ciasto bezglutenowe bez gumy ksantanowej i bez gumy guar oraz bez jajek. Bardzo proste do przygotowania ciasto kruche bezglutenowe do serników, pasztecików, tart i ciasteczek.

Danie: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 1 forma do tarty o średnicy 30 cm
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 szklanka mąki ryżowej (przygotowana z bardzo kleistego ryżu)
  • ½ szklanki mąki owsianej
  • ½ szklanki mąki jaglanej
  • ½ szklanki mazeiny (skrobia kukurydziana)
  • 4 łyżki tapioki
  • 5 łyżek mielonego lnu złocistego (można zastąpić mielonym siemieniem lnianym lub mielonymi nasionami chia)
  • 250 g masła
  • 2-3 łyżki cukru (polecam cukier brzozowy czyli ksylitol)
  • ½ łyżeczki soli
  • ¾-1 szklanki wody (lodowata; można zastąpić 4 żółtkami lub 2 jajkami, dzięki czemu ciasto uzyska większą plastyczność)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Zamiast wykorzystywania jajek, połowę wody można zastąpić maślanką.

Kruche ciasto bezglutenowe - Jak zrobić
  1. Wszystkie suche składniki umieszczam w większej misce. Dodaję masło i siekam całość, do uzyskania grudkowatej, piaskowej konsystencji.

  2. Szybko zagniatam ciasto, dodając stopniowo wodę i sok z cytryny (może się okazać, że ciasto będzie potrzebować mniej wody niż w sugerowanych przeze mnie proporcjach).

  3. Zawijam ciasto w foliowy woreczek lub zamykam szczelnym pojemniku plastikowym i chłodzę w lodówce przez ok. 30 minut.

  4. Ciasto można wałkować na lekko omączonej stolnicy lub wylepiać nim bezpośrednio foremkę.

  5. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 °C. Czas pieczenia: 20-40 minut.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Bezglutenowe kruche ciasto jaglane to propozycja dla miłośników kaszy jaglanej. Jej smak jest lekko wyczuwalny po upieczeniu, ale całość łagodzą migdały. To ciasto wymaga dodatku jajek.

4.75 od 4 osób
Kruche ciasto jaglane
Kruche ciasto jaglane
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
40 min
Całkowity czas
50 min
 
Ciasto kruche jaglane bezglutenowe - przepis na kruche ciasto jaglane z dodatkiem migdałów, masła i lnu. Najlepsze kruche ciasto jaglane do tart, ciasteczek i kruchych spodów.
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 1 forma do tarty o średnicy 21 cm
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • szklanki migdałów (blanszowane, zmielone)
  • 125 g masła (schłodzone)
  • 1 łyżka mielonego lnu złocistego lub siemienia lnianego (zalany 2 łyżkami gorącej wody i odstawiony do skleikowania)
  • 1 jajko (duże)
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2-3 łyżki cukru (opcjonalnie; polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Kruche ciasto jaglane - Jak zrobić
  1. Obie mąki dokładnie mieszam w misce z migdałami.
  2. Dodaję pokrojone na mniejsze kawałki masło i siekam całość.
  3. Dodaję pozostałe składniki i szybko zagniatam kulę ciasta.
  4. Zawijam ciasto w folię lub zamykam w szczelnym pudełku i odstawiam na 1 godzinę do lodówki.
  5. Podczas rozwałkowywania stolnicę podsypuję niewielką ilością mąki ziemniaczanej.
  6. Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez ok. 20-40 minut, w zależności od tego czy ciasto jest pieczone jako sam spód czy z wierzchnią warstwą owoców i np. pianki.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Ciasto kruche bezglutenowe gryczane ma najbardziej nietypowy, charakterystyczny dla głównego składnika smak i najciemniejszy kolor. Jest najmniej plastyczne, za to bez jajek. Polecam jako spód do różnego rodzaju wypieków.

 

4.67 od 3 osób
Kruche ciasto gryczane
Kruche ciasto gryczane
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
40 min
Całkowity czas
1 godz. 20 min
 
Kruche ciasto gryczane bez jajek - przepis na bezglutenowe ciasto kruche gryczane z dodatkiem lnu złocistego lub siemienia lnianego, do wykorzystania na słodko lub wytrawnie.
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 1 forma do tarty o średnicy ok. 30 cm
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 200 g masła (1 kostka; schłodzone przez min. 3 godziny w lodówce, na najchłodniejszej półce lub zmrożone przez min. 30 minut w zamrażalniku)
  • 3 łyżki wody (bardzo zimna)
  • 1 łyżka mielonego lnu złocistego lub siemienia lnianego (opcjonalnie; + 2 łyżki wody; len zalany wodą, wymieszany i odstawiony na kilka minut do spęcznienia)
  • 2-3 łyżki cukru (opcjonalnie; polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Kruche ciasto gryczane - Jak zrobić
  1. Mąkę z cukrem/solą przesiewam do miski.
  2. Siekam suche składniki z masłem za pomocą noża, drewnianej łopatki lub specjalnego siekacza.
  3. Dodaję wodę i, opcjonalnie, wymieszane z dodatkową wodą siemię lniane lub len złocisty i szybko zagniatam ciasto. Odstawiam do schłodzenia na ok. 30 minut.
  4. Piekę w piekarniku nagrzanym do 220 °C przez ok. 20-40 minut, w zależności od tego czy ciasto jest pieczone jako sam spód czy z wierzchnią warstwą owoców i np. pianki lub jako spód i wierzch oraz boki ciasta zawierającego dużą ilość owoców.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.Więcej o mnie | Dorota Kamińska na G+

4 komentarze
    1. Dzień dobry, nie testowałam takiej wersji, ale jeśli bym ją robiła, to 250 g masła zastąpiłabym zestawem 200 g masła klarowanego + 1 białko jajka, bo zwykłe masło zawiera 82% tłuszczu, a reszta to m. in. woda i białko.

  1. Cześć! Bardzo ciekawy jest zaprezentowany przez Ciebie przepis. Nie widziałam czegoś takiego wcześniej! To pierwsza taka wariacja jaką widzę od dłuższego czasu. Idealne na kruche ciasteczka z truskawkami albo jagodami. Będę musiała dzisiaj je wypróbować, takiej okazji nie przepuszczę. Dziękuję, będę zaglądała częściej, pozdrawiam gorąco! 🙂

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)