Kruche ciasto bezglutenowe

Kruche ciasto bezglutenowe

W klasycznym o kruchość oraz zachowanie kształtu dbają jajka, tłuszcz i zawarty w mące gluten, dlatego niełatwo o kruche ciasto bezglutenowe, gdy chce się je przygotować bez dodatku gumy guar czy gumy ksantanowej, w oparciu o domową mieszankę mąk. Na Wasze życzenie próbowałam z różnymi proporcjami składników i przygotowałam trzy receptury, żeby móc pokazać, jak zrobić idealne ciasto kruche bezglutenowe.

Zobacz też: Więcej przepisów bezglutenowych

Kruche ciasto bezglutenowe bez gumy guar, gumy ksantanowej i bez jajek, choć dodatek tych ostatnich polepszy jego konsystencję i pozwoli na lepszą plastyczność. Bezjajeczne, dodatkowo, gdy zamiast masła wykorzystacie olej kokosowy, stanie się ciastem wegańskim. Jego smak i kolor są najbardziej zbliżone do klasycznego kruchego ciasta.

Kruche ciasto bezglutenowe
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
35 min
 

Najlepsze kruche ciasto bezglutenowe bez gumy ksantanowej i bez gumy guar oraz bez jajek. Bardzo proste do przygotowania ciasto kruche bezglutenowe do serników, pasztecików, tart i ciasteczek.

Danie: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Liczba kalorii: 355.6 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 1 forma do tarty o średnicy 30 cm
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 szklanka mąki ryżowej (przygotowana z bardzo kleistego ryżu)
  • ½ szklanki mąki owsianej
  • ½ szklanki mąki jaglanej
  • ½ szklanki mazeiny (skrobia kukurydziana)
  • 4 łyżki tapioki
  • 5 łyżek mielonego lnu złocistego (można zastąpić mielonym siemieniem lnianym lub mielonymi nasionami chia)
  • 250 g masła
  • 2-3 łyżki cukru (polecam cukier brzozowy czyli ksylitol)
  • ½ łyżeczki soli
  • ¾-1 szklanki wody (lodowata; można zastąpić 4 żółtkami lub 2 jajkami, dzięki czemu ciasto uzyska większą plastyczność)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Zamiast wykorzystywania jajek, połowę wody można zastąpić maślanką.

Kruche ciasto bezglutenowe - Jak zrobić
  1. Wszystkie suche składniki umieszczam w większej misce. Dodaję masło i siekam całość, do uzyskania grudkowatej, piaskowej konsystencji.

  2. Szybko zagniatam ciasto, dodając stopniowo wodę i sok z cytryny (może się okazać, że ciasto będzie potrzebować mniej wody niż w sugerowanych przeze mnie proporcjach).

  3. Zawijam ciasto w foliowy woreczek lub zamykam szczelnym pojemniku plastikowym i chłodzę w lodówce przez ok. 30 minut.

  4. Ciasto można wałkować na lekko omączonej stolnicy lub wylepiać nim bezpośrednio foremkę.

  5. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 °C. Czas pieczenia: 20-40 minut.

Wartości odżywcze
Kruche ciasto bezglutenowe
Wielkość porcji (100 g)
Liczba kalorii 355.6 kcal Kalorie z tłuszczów 211 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 23.4g 36%
Tłuszcze nasycone 13.2g 66%
Cholesterol 53.7mg 18%
Sód 299.2mg 12%
Potas 94.5mg 3%
Węglowodany ogółem 33.6g 11%
Błonnik 2.4g 10%
Cukry 2.6g
Białko 3.6g 7%
Witamina A 12.5%
Witamina C 0.47%
Wapń 2.36%
Żelazo 4.93%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Bezglutenowe kruche ciasto jaglane to propozycja dla miłośników kaszy jaglanej. Jej smak jest lekko wyczuwalny po upieczeniu, ale całość łagodzą migdały. To ciasto wymaga dodatku jajek.

4.75 od 4 osób
Kruche ciasto jaglane
Kruche ciasto jaglane
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
40 min
Całkowity czas
50 min
 
Ciasto kruche jaglane bezglutenowe - przepis na kruche ciasto jaglane z dodatkiem migdałów, masła i lnu. Najlepsze kruche ciasto jaglane do tart, ciasteczek i kruchych spodów.
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Liczba kalorii: 435 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 1 forma do tarty o średnicy 21 cm
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 szklanka mąki jaglanej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • szklanki migdałów (blanszowane, zmielone)
  • 125 g masła (schłodzone)
  • 1 łyżka mielonego lnu złocistego lub siemienia lnianego (zalany 2 łyżkami gorącej wody i odstawiony do skleikowania)
  • 1 jajko (duże)
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 2-3 łyżki cukru (opcjonalnie; polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Kruche ciasto jaglane - Jak zrobić
  1. Obie mąki dokładnie mieszam w misce z migdałami.
  2. Dodaję pokrojone na mniejsze kawałki masło i siekam całość.
  3. Dodaję pozostałe składniki i szybko zagniatam kulę ciasta.
  4. Zawijam ciasto w folię lub zamykam w szczelnym pudełku i odstawiam na 1 godzinę do lodówki.
  5. Podczas rozwałkowywania stolnicę podsypuję niewielką ilością mąki ziemniaczanej.
  6. Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez ok. 20-40 minut, w zależności od tego czy ciasto jest pieczone jako sam spód czy z wierzchnią warstwą owoców i np. pianki.
Wartości odżywcze
Kruche ciasto jaglane
Wielkość porcji (100 g)
Liczba kalorii 435 kcal Kalorie z tłuszczów 237 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 26.33g 41%
Tłuszcze nasycone 11.33g 57%
Cholesterol 45.33mg 15%
Sód 165mg 7%
Potas 437.17mg 12%
Węglowodany ogółem 44.67g 15%
Błonnik 4.67g 19%
Cukry 5.83g
Białko 7.83g 16%
Witamina A 10.42%
Witamina C 1.23%
Wapń 7.13%
Żelazo 10.23%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Ciasto kruche bezglutenowe gryczane ma najbardziej nietypowy, charakterystyczny dla głównego składnika smak i najciemniejszy kolor. Jest najmniej plastyczne, za to bez jajek. Polecam jako spód do różnego rodzaju wypieków.

 

4.67 od 3 osób
Kruche ciasto gryczane
Kruche ciasto gryczane
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
40 min
Całkowity czas
1 godz. 20 min
 
Kruche ciasto gryczane bez jajek - przepis na bezglutenowe ciasto kruche gryczane z dodatkiem lnu złocistego lub siemienia lnianego, do wykorzystania na słodko lub wytrawnie.
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Liczba kalorii: 397.5 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 1 forma do tarty o średnicy ok. 30 cm
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 200 g masła (1 kostka; schłodzone przez min. 3 godziny w lodówce, na najchłodniejszej półce lub zmrożone przez min. 30 minut w zamrażalniku)
  • 3 łyżki wody (bardzo zimna)
  • 1 łyżka mielonego lnu złocistego lub siemienia lnianego (opcjonalnie; + 2 łyżki wody; len zalany wodą, wymieszany i odstawiony na kilka minut do spęcznienia)
  • 2-3 łyżki cukru (opcjonalnie; polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Kruche ciasto gryczane - Jak zrobić
  1. Mąkę z cukrem/solą przesiewam do miski.
  2. Siekam suche składniki z masłem za pomocą noża, drewnianej łopatki lub specjalnego siekacza.
  3. Dodaję wodę i, opcjonalnie, wymieszane z dodatkową wodą siemię lniane lub len złocisty i szybko zagniatam ciasto. Odstawiam do schłodzenia na ok. 30 minut.
  4. Piekę w piekarniku nagrzanym do 220 °C przez ok. 20-40 minut, w zależności od tego czy ciasto jest pieczone jako sam spód czy z wierzchnią warstwą owoców i np. pianki lub jako spód i wierzch oraz boki ciasta zawierającego dużą ilość owoców.
Wartości odżywcze
Kruche ciasto gryczane
Wielkość porcji (100 g)
Liczba kalorii 397.5 kcal Kalorie z tłuszczów 261 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 29g 45%
Tłuszcze nasycone 17.33g 87%
Cholesterol 71.67mg 24%
Sód 243.17mg 10%
Potas 252.67mg 7%
Węglowodany ogółem 32.67g 11%
Błonnik 4.33g 17%
Cukry 5g
Białko 5.5g 11%
Witamina A 16.67%
Wapń 2.88%
Żelazo 9.57%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

4 komentarze
    1. Dzień dobry, nie testowałam takiej wersji, ale jeśli bym ją robiła, to 250 g masła zastąpiłabym zestawem 200 g masła klarowanego + 1 białko jajka, bo zwykłe masło zawiera 82% tłuszczu, a reszta to m. in. woda i białko.

  1. Cześć! Bardzo ciekawy jest zaprezentowany przez Ciebie przepis. Nie widziałam czegoś takiego wcześniej! To pierwsza taka wariacja jaką widzę od dłuższego czasu. Idealne na kruche ciasteczka z truskawkami albo jagodami. Będę musiała dzisiaj je wypróbować, takiej okazji nie przepuszczę. Dziękuję, będę zaglądała częściej, pozdrawiam gorąco! 🙂

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)