Krokiety z kapustą i grzybami przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami

  • w chrupiącej panierce
  • z farszem z suszonych grzybów i kiszonej kapusty
  • doskonałe do barszczu
  • idealna ciepła przekąska imprezowa
Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami to potrawa, bez której nie odbędzie się wesele, komunia, spotkanie rodzinne, Andrzejki, Sylwester, Karnawał… Przepis na krokiety z kapustą i grzybami można wykorzystać z wielu okazji. I dobrze, bo są pyszne! Smakują wyśmienicie podane z dodatkiem barszczu czerwonego. Najlepiej oczywiście takiego domowego, przygotowanego na zakwasie lub ugotowanego z buraków i kwaśnych jabłek. Uwielbiam krokiety z farszem z kapusty i grzybów za ich bezmięsny skład. To uniwersalna potrawa i serwując ją gościom zawsze mam pewność, że jeśli znajdą się wśród nich wegetarianie, to właśnie to danie będą mogli bez obaw zjeść w zgodzie ze swoją dietą. Zobaczcie jak zrobić je krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy wegetariańskie

Z rodzinnego domu wyniosłam zamiłowanie do krokietów. Mama przygotowywała na zmianę różne wersje i pokazała mi między innymi jak je zrobić. Można nadziewać je farszem cebulowo-grzybowo-kapuścianym.

Przepis na krokiety z kapustą i grzybami

Dziś przygotowuję krokiety nieco rzadziej niż kiedyś moja mama. Praktycznie tylko z okazji Bożego Narodzenia zdarza mi się je smażyć razem z nią. Mają chrupiącą panierkę i rewelacyjnie smakują. Dokładnie tak jak lubię. Oto przepis na krokiety z farszem z grzybów i kapusty.

Krokiety z grzybami i kapustą

Krokiety z kapustą i grzybami

Najlepsze krokiety z kapustą i grzybami, klasyczny, smaczny, idealny dodatek do barszczu. Krokiety nadziewane farszem z kapusty i grzybów, z dodatkiem cebuli, doprawione solą, pieprzem i papryką.
5 z 2 votes
Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 1 godzina
Kategoria: Danie główne, Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: krokiety z grzybami i kapustą, krokiety z grzybami z kapustą, krokiety z kapustą i grzybami, krokiety z kapustą z grzybami
Liczba porcji: 10 sztuk
Kalorie: 179kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Farsz do krokietów

  • 500 g kapusty kiszonej (dokładnie wypłukana w zimnej wodzie)
  • 50 g suszonych grzybów (namoczone przez kilka godzin w zimnej wodzie, dokładnie odciśnięte i zmielone w maszynce do mięsa lub pokrojone na mniejsze kawałki)
  • 2 cebule (nieduże; drobno pokrojone)
  • sól, pieprz, papryka w proszku

Ciasto naleśnikowe

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1 jajko
  • 1-2 szklanki mąki
  • 1 łyżka oleju (+ dodatkowy olej do smażenia)
  • 1 szczypta cukru
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo

  • 1 jajko (rozkłócone)
  • sól, pieprz, papryka w proszku
  • bułka tarta

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Superfood – 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Kapustę zalewam wrzątkiem i gotuję do miękkości, pod przykryciem, przez ok. 30 minut.
  • Cebulę szklę na oleju.
  • Do cebuli dodaję grzyby i podsmażam na średnim ogniu, aż zmiękną.
  • Dodaję ugotowaną, bardzo dobrze odciśniętą kapustę i doprawiam solą, pieprzem i papryką. Podsmażam na średnim ogniu przez ok. 5-10 minut.
  • Mielę cały farsz w maszynce do mięsa.
  • Składniki na ciasto naleśnikowe mieszam w misce za pomocą ręcznej trzepaczki lub miksera.
  • Na patelni posmarowanej olejem (można dosmarowywać pomiędzy smażeniem co drugiego naleśnika) smażę z obu stron cienkie naleśniki.
  • Na każdym naleśniku rozsmarowuję dokładnie cienką warstwę farszu i zawijam krokiety.
  • Każdego krokieta namaczam w rozkłóconym jajku, doprawiam i obtaczam w bułce tartej (przyprawy można też rozkłócić razem z jajkiem).
  • Na większej ilości tłuszczu smażę krokiety ze wszystkich stron na złocisty lub złoto-brązowy kolor.

Przydatne przepisy i poradniki

Krokiety z kapustą i grzybami serwuję gorące, z dodatkiem czerwonego barszczu.
Po wystudzeniu nadają się też do zamrożenia.
Przydatne poradniki:
  1. Jak pokroić cebulę
  2. Jak wybrać tłuszcz do smażenia
  3. Jak zawijać krokiety

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1krokiet | Kalorie: 179kcal (9%) | Węglowodany: 29g (10%) | Białko: 6g (12%) | Tłuszcze: 4g (6%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Cholesterol: 35mg (12%) | Sód: 239mg (10%) | Potas: 286mg (8%) | Błonnik: 3g (13%) | Cukier: 4g (4%) | Witamina A: 165IU (3%) | Witamina C: 20.5mg (25%) | Wapń: 87mg (9%) | Żelazo: 1.8mg (10%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Krokiety z kapustą i grzybami przepis

Według upodobań dodaje się więcej lub mniej grzybów i doprawia na ostro lub nieco łagodniej. Można dołożyć starty na tarce o grubych oczkach ser żółty czy pozostałe z pieczeni albo gotowania rosołu mięso. Jednak za taką wersją, jako mięsny niejadek, nigdy szczególnie nie przepadałam.

Krokiety z grzybami i kapustą
Krokiety z grzybami i kapustą

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wam smakowały! Też należycie do miłośników? Bardzo jestem ciekawa!

22 komentarze
  • Od wielu lat robię krokiety,różnie- z grzybami i serem, z parówkami i serem,z mięsem no i z kapustą i z grzybami.Ja ciasto robię tylko woda,szczypta soli i cukru 1 jajko i mąka(odstawiam na ok.0,5 godziny),nie rwą się przy nadziewaniu,smażę bez tłuszczu na patelni na ostrym ogniu.Farszu z kapusty nie mielę,gotuję aż się prawie ,,rozpadnie,,pod koniec mieszając i dodaję bułki tartej,farsz jest ściślejszy.Moja rodzina je uwielbia.

  • O jak miło :). Dzięki za dobre słowa i całuję z gorącej Kalifornii :). Brakuje mi już trochę polskiej kuchni podczas mojego wyjazdu, ale za 2 tygodnie wracam :).

  • jaki przepis nie wpisze w wyszukiwarkę YT, to pierwsza propozycja to PozytywnaKuchnia.pl 🙂 Dlatego daje Subka i będę na bieżąco:)
    Pozdrawiam:)

  • moja siostra tak uwielbia krokiety że powiedziała mi jak będzie starsza to sie zrobi tatuaż „Krokiet” XD Pyrsk.

  • Można i bez papryki, a kwestia mocniejszego lub słabszego wysmażenia to też kwestia gustu. Mnie lekko wysmażona panierka wyjdzie tylko wtedy, jak nie będę smażyć i filmować jednocześnie :).

  • czesc dorota, sorki ze wrzuce swoje dwa euro ale, na moj gust troche papryka nie potrzebna, znaczy bardziej zjarane te krokiety wydaja sie byc niz sa w rzeczywistosci… pozatym nie wiem czy ta papryke w ogole czuc… jakbys panierke bez papryki zrobila to bardziej byla by zlota i smaczna, no nie wiem, ja kiedys z papryka eksperymentowalem ale w koncu wole ”czysta” panierke, fanks, smacznego

  • pozytywnakuchnia.pl/test-patelnia-ceramiczna-moneta-ceramica_01-deluxe/ To ona, wystarczyła mi na 2 lata.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom