Krokiety z kapustą i grzybami przepis | Dorota Kamińska

Krokiety z kapustą i grzybami

Wesele, komunia, spotkanie rodzinne, Andrzejki, Sylwester, Karnawał… Okazji, kiedy możemy zjeść pyszne krokiety z kapustą i grzybami jest wiele. Smakują wyśmienicie podane z dodatkiem barszczu czerwonego, najlepiej oczywiście takiego domowego, przygotowanego na zakwasie lub ugotowanego z buraków i kwaśnych jabłek. Uwielbiam krokiety z farszem z kapusty i grzybów za ich bezmięsny skład. To uniwersalna potrawa i serwując ją gościom zawsze mam pewność, że jeśli znajdą się wśród nich wegetarianie, to właśnie to danie będą mogli bez obaw zjeść w zgodzie ze swoją dietą.

Zobacz też: Najlepsze przepisy wegetariańskie

Z rodzinnego domu wyniosłam zamiłowanie do krokietów. Mama przygotowywała na zmianę różne wersje i pokazała mi między innymi jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami. Można nadziewać je farszem cebulowo-grzybowo-kapuścianym. Według upodobań dodaje się więcej lub mniej grzybów i doprawia na ostro lub nieco łagodniej. Można dołożyć starty na tarce o grubych oczkach ser żółty czy pozostałe z pieczeni albo gotowania rosołu mięso. Jednak za taką wersją, jako mięsny niejadek, nigdy szczególnie nie przepadałam. Dziś przygotowuję krokiety nieco rzadziej niż kiedyś moja mama. Praktycznie tylko z okazji Bożego Narodzenia zdarza mi się je smażyć razem z nią. Mają chrupiącą panierkę i rewelacyjnie smakują. Dokładnie tak jak lubię. Oto przepis na krokiety z farszem z grzybów i kapusty.

Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami

Najlepsze krokiety z kapustą i grzybami, klasyczny, smaczny, idealny dodatek do barszczu. Krokiety nadziewane farszem z kapusty i grzybów, z dodatkiem cebuli, doprawione solą, pieprzem i papryką.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 1 godzina
Kategoria: Danie główne, Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: krokiety z grzybami i kapustą, krokiety z grzybami z kapustą, krokiety z kapustą i grzybami, krokiety z kapustą z grzybami
Liczba porcji: 10 sztuk
Kalorie: 179kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Farsz do krokietów

  • 500 g kapusty kiszonej (dokładnie wypłukana w zimnej wodzie)
  • 50 g suszonych grzybów (namoczone przez kilka godzin w zimnej wodzie, dokładnie odciśnięte i zmielone w maszynce do mięsa lub pokrojone na mniejsze kawałki)
  • 2 cebule (nieduże; drobno pokrojone)
  • sól, pieprz, papryka w proszku

Ciasto naleśnikowe

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1 jajko
  • 1-2 szklanki mąki
  • 1 łyżka oleju (+ dodatkowy olej do smażenia)
  • 1 szczypta cukru
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo

  • 1 jajko (rozkłócone)
  • sól, pieprz, papryka w proszku
  • bułka tarta

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Kapustę zalewam wrzątkiem i gotuję do miękkości, pod przykryciem, przez ok. 30 minut.
  • Cebulę szklę na oleju.
  • Do cebuli dodaję grzyby i podsmażam na średnim ogniu, aż zmiękną.
  • Dodaję ugotowaną, bardzo dobrze odciśniętą kapustę i doprawiam solą, pieprzem i papryką. Podsmażam na średnim ogniu przez ok. 5-10 minut.
  • Mielę cały farsz w maszynce do mięsa.
  • Składniki na ciasto naleśnikowe mieszam w misce za pomocą ręcznej trzepaczki lub miksera.
  • Na patelni posmarowanej olejem (można dosmarowywać pomiędzy smażeniem co drugiego naleśnika) smażę z obu stron cienkie naleśniki.
  • Na każdym naleśniku rozsmarowuję dokładnie cienką warstwę farszu i zawijam krokiety.
  • Każdego krokieta namaczam w rozkłóconym jajku, doprawiam i obtaczam w bułce tartej (przyprawy można też rozkłócić razem z jajkiem).
  • Na większej ilości tłuszczu smażę krokiety ze wszystkich stron na złocisty lub złoto-brązowy kolor.

Przydatne przepisy i poradniki

Krokiety z kapustą i grzybami serwuję gorące, z dodatkiem czerwonego barszczu.

Po wystudzeniu nadają się też do zamrożenia.

Przydatne poradniki:
  1. Jak pokroić cebulę
  2. Jak wybrać tłuszcz do smażenia
  3. Jak zawijać krokiety

Wartości odżywcze

Serving: 1krokiet | Calories: 179kcal | Carbohydrates: 29g (10%) | Protein: 6g (12%) | Fat: 4g (6%) | Saturated Fat: 1g (5%) | Cholesterol: 35mg (12%) | Sodium: 239mg (10%) | Potassium: 286mg (8%) | Fiber: 3g (12%) | Sugar: 4g | Vitamin A: 3.3% | Vitamin C: 24.9% | Calcium: 8.7% | Iron: 10.2%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Krokiety z grzybami i kapustą
Krokiety z grzybami i kapustą
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

22 komentarze
  1. Od wielu lat robię krokiety,różnie- z grzybami i serem, z parówkami i serem,z mięsem no i z kapustą i z grzybami.Ja ciasto robię tylko woda,szczypta soli i cukru 1 jajko i mąka(odstawiam na ok.0,5 godziny),nie rwą się przy nadziewaniu,smażę bez tłuszczu na patelni na ostrym ogniu.Farszu z kapusty nie mielę,gotuję aż się prawie ,,rozpadnie,,pod koniec mieszając i dodaję bułki tartej,farsz jest ściślejszy.Moja rodzina je uwielbia.

  2. O jak miło :). Dzięki za dobre słowa i całuję z gorącej Kalifornii :). Brakuje mi już trochę polskiej kuchni podczas mojego wyjazdu, ale za 2 tygodnie wracam :).

  3. jaki przepis nie wpisze w wyszukiwarkę YT, to pierwsza propozycja to PozytywnaKuchnia.pl 🙂 Dlatego daje Subka i będę na bieżąco:)
    Pozdrawiam:)

  4. moja siostra tak uwielbia krokiety że powiedziała mi jak będzie starsza to sie zrobi tatuaż „Krokiet” XD Pyrsk.

  5. Można i bez papryki, a kwestia mocniejszego lub słabszego wysmażenia to też kwestia gustu. Mnie lekko wysmażona panierka wyjdzie tylko wtedy, jak nie będę smażyć i filmować jednocześnie :).

  6. czesc dorota, sorki ze wrzuce swoje dwa euro ale, na moj gust troche papryka nie potrzebna, znaczy bardziej zjarane te krokiety wydaja sie byc niz sa w rzeczywistosci… pozatym nie wiem czy ta papryke w ogole czuc… jakbys panierke bez papryki zrobila to bardziej byla by zlota i smaczna, no nie wiem, ja kiedys z papryka eksperymentowalem ale w koncu wole ”czysta” panierke, fanks, smacznego

  7. pozytywnakuchnia.pl/test-patelnia-ceramiczna-moneta-ceramica_01-deluxe/ To ona, wystarczyła mi na 2 lata.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)