Krokiety z kapustą i grzybami to potrawa, bez której nie odbędzie się wesele, komunia, spotkanie rodzinne, Andrzejki, Sylwester, Karnawał… Przepis na krokiety z kapustą i grzybami można wykorzystać z wielu okazji. I dobrze, bo są pyszne! Smakują wyśmienicie podane z dodatkiem barszczu czerwonego. Najlepiej oczywiście takiego domowego, przygotowanego na zakwasie lub ugotowanego z buraków i kwaśnych jabłek. Uwielbiam krokiety z farszem z kapusty i grzybów za ich bezmięsny skład. To uniwersalna potrawa i serwując ją gościom zawsze mam pewność, że jeśli znajdą się wśród nich wegetarianie, to właśnie to danie będą mogli bez obaw zjeść w zgodzie ze swoją dietą. Zobaczcie jak zrobić je krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy wegetariańskie
Z rodzinnego domu wyniosłam zamiłowanie do krokietów. Mama przygotowywała na zmianę różne wersje i pokazała mi między innymi jak je zrobić. Można nadziewać je farszem cebulowo-grzybowo-kapuścianym.
Przepis na krokiety z kapustą i grzybami
Dziś przygotowuję krokiety nieco rzadziej niż kiedyś moja mama. Praktycznie tylko z okazji Bożego Narodzenia zdarza mi się je smażyć razem z nią. Mają chrupiącą panierkę i rewelacyjnie smakują. Dokładnie tak jak lubię. Oto przepis na krokiety z farszem z grzybów i kapusty.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Farsz do krokietów
- 500 g kapusty kiszonej (dokładnie wypłukana w zimnej wodzie)
- 50 g suszonych grzybów (namoczone przez kilka godzin w zimnej wodzie, dokładnie odciśnięte i zmielone w maszynce do mięsa lub pokrojone na mniejsze kawałki)
- 2 cebule (nieduże; drobno pokrojone)
- sól, pieprz, papryka w proszku
Ciasto naleśnikowe
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 1 jajko
- 1-2 szklanki mąki
- 1 łyżka oleju (+ dodatkowy olej do smażenia)
- 1 szczypta cukru
- 1 szczypta soli
Dodatkowo
- 1 jajko (rozkłócone)
- sól, pieprz, papryka w proszku
- bułka tarta
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Kapustę zalewam wrzątkiem i gotuję do miękkości, pod przykryciem, przez ok. 30 minut.
- Cebulę szklę na oleju.
- Do cebuli dodaję grzyby i podsmażam na średnim ogniu, aż zmiękną.
- Dodaję ugotowaną, bardzo dobrze odciśniętą kapustę i doprawiam solą, pieprzem i papryką. Podsmażam na średnim ogniu przez ok. 5-10 minut.
- Mielę cały farsz w maszynce do mięsa.
- Składniki na ciasto naleśnikowe mieszam w misce za pomocą ręcznej trzepaczki lub miksera.
- Na patelni posmarowanej olejem (można dosmarowywać pomiędzy smażeniem co drugiego naleśnika) smażę z obu stron cienkie naleśniki.
- Na każdym naleśniku rozsmarowuję dokładnie cienką warstwę farszu i zawijam krokiety.
- Każdego krokieta namaczam w rozkłóconym jajku, doprawiam i obtaczam w bułce tartej (przyprawy można też rozkłócić razem z jajkiem).
- Na większej ilości tłuszczu smażę krokiety ze wszystkich stron na złocisty lub złoto-brązowy kolor.
Wartości odżywcze
Krokiety z kapustą i grzybami przepis
Według upodobań dodaje się więcej lub mniej grzybów i doprawia na ostro lub nieco łagodniej. Można dołożyć starty na tarce o grubych oczkach ser żółty czy pozostałe z pieczeni albo gotowania rosołu mięso. Jednak za taką wersją, jako mięsny niejadek, nigdy szczególnie nie przepadałam.
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wam smakowały! Też należycie do miłośników? Bardzo jestem ciekawa!
zamiast soli dodaje wegety lub kucharka
Toż to sam glutaminian sodu, szkoda sypać do domowego jedzenia. Zioła i tradycyjne przyprawy przede wszystkim :).
Od wielu lat robię krokiety,różnie- z grzybami i serem, z parówkami i serem,z mięsem no i z kapustą i z grzybami.Ja ciasto robię tylko woda,szczypta soli i cukru 1 jajko i mąka(odstawiam na ok.0,5 godziny),nie rwą się przy nadziewaniu,smażę bez tłuszczu na patelni na ostrym ogniu.Farszu z kapusty nie mielę,gotuję aż się prawie ,,rozpadnie,,pod koniec mieszając i dodaję bułki tartej,farsz jest ściślejszy.Moja rodzina je uwielbia.
A czy można sobie jakoś poradzić z tym przepisem jeśli nie posiada się maszynki do mielenia?
Można, tylko trzeba trochę pracy i cierpliwości. Po prostu, zamiast mielenia w maszynce, wszystkie składniki musiałabyś drobno posiekać, wymieszać i lekko ugnieść.
Dziękuję bardzo za radę!
Pozdrawiam!
O jak miło :). Dzięki za dobre słowa i całuję z gorącej Kalifornii :). Brakuje mi już trochę polskiej kuchni podczas mojego wyjazdu, ale za 2 tygodnie wracam :).
jaki przepis nie wpisze w wyszukiwarkę YT, to pierwsza propozycja to PozytywnaKuchnia.pl 🙂 Dlatego daje Subka i będę na bieżąco:)
Pozdrawiam:)
Dzisiaj zrobiłam krokiety, bez papryki wyszły super!!
Ps. Co to za cienka patelka. Pyrsk
moja siostra tak uwielbia krokiety że powiedziała mi jak będzie starsza to sie zrobi tatuaż „Krokiet” XD Pyrsk.
Uwielbiam krokiety z kapustą i mięsem i do tego barszczyk czerwony;) pyyycha
Od telemarketingu moja kariera się w zasadzie zaczęła :).
Z takim przyjemnym głosem zrobiła byś karierę w radiu albo telemarketingu 😉
Kiedyś robiłam ale z samymi grzybami. Miło je wspominam:)
wczoraj robilam, wyszły super! 🙂 dziękuje za przepis:)
krokiety uwielbiam okragly rok 🙂
Można i bez papryki, a kwestia mocniejszego lub słabszego wysmażenia to też kwestia gustu. Mnie lekko wysmażona panierka wyjdzie tylko wtedy, jak nie będę smażyć i filmować jednocześnie :).
czesc dorota, sorki ze wrzuce swoje dwa euro ale, na moj gust troche papryka nie potrzebna, znaczy bardziej zjarane te krokiety wydaja sie byc niz sa w rzeczywistosci… pozatym nie wiem czy ta papryke w ogole czuc… jakbys panierke bez papryki zrobila to bardziej byla by zlota i smaczna, no nie wiem, ja kiedys z papryka eksperymentowalem ale w koncu wole ”czysta” panierke, fanks, smacznego
fajny przepis, dziś go wypróbuje:)
pozytywnakuchnia.pl/test-patelnia-ceramiczna-moneta-ceramica_01-deluxe/ To ona, wystarczyła mi na 2 lata.
Hmmm co za wspaniała patelnia do naleśników moge prosic o konkrety tego produktu?