Krokiety z kapustą i grzybami przepis | Dorota Kamińska

Krokiety z kapustą i grzybami

Wesele, komunia, spotkanie rodzinne, Andrzejki, Sylwester, Karnawał… Okazji, kiedy możemy zjeść pyszne krokiety z kapustą i grzybami jest wiele. Smakują wyśmienicie podane z dodatkiem barszczu czerwonego, najlepiej oczywiście takiego domowego, przygotowanego na zakwasie lub ugotowanego z buraków i kwaśnych jabłek. Uwielbiam krokiety z farszem z kapusty i grzybów za ich bezmięsny skład. To uniwersalna potrawa i serwując ją gościom zawsze mam pewność, że jeśli znajdą się wśród nich wegetarianie, to właśnie to danie będą mogli bez obaw zjeść w zgodzie ze swoją dietą.

Zobacz też: Najlepsze przepisy wegetariańskie

Z rodzinnego domu wyniosłam zamiłowanie do krokietów. Mama przygotowywała na zmianę różne wersje i pokazała mi między innymi jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami. Można nadziewać je farszem cebulowo-grzybowo-kapuścianym. Według upodobań dodaje się więcej lub mniej grzybów i doprawia na ostro lub nieco łagodniej. Można dołożyć starty na tarce o grubych oczkach ser żółty czy pozostałe z pieczeni albo gotowania rosołu mięso. Jednak za taką wersją, jako mięsny niejadek, nigdy szczególnie nie przepadałam. Dziś przygotowuję krokiety nieco rzadziej niż kiedyś moja mama. Praktycznie tylko z okazji Bożego Narodzenia zdarza mi się je smażyć razem z nią. Mają chrupiącą panierkę i rewelacyjnie smakują. Dokładnie tak jak lubię. Oto przepis na krokiety z farszem z grzybów i kapusty.

5 od 1 osoby
Krokiety z kapustą i grzybami
Krokiety z kapustą i grzybami
Przygotowanie
30 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
1 godz.
 
Najlepsze krokiety z kapustą i grzybami, klasyczny, smaczny, idealny dodatek do barszczu. Krokiety nadziewane farszem z kapusty i grzybów, z dodatkiem cebuli, doprawione solą, pieprzem i papryką.
Danie: Danie główne, Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: krokiety z grzybami i kapustą, krokiety z grzybami z kapustą, krokiety z kapustą i grzybami, krokiety z kapustą z grzybami
Liczba kalorii: 179 kcal
Liczba porcji: 10 sztuk
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Farsz do krokietów
  • 500 g kapusty kiszonej (dokładnie wypłukana w zimnej wodzie)
  • 50 g suszonych grzybów (namoczone przez kilka godzin w zimnej wodzie, dokładnie odciśnięte i zmielone w maszynce do mięsa lub pokrojone na mniejsze kawałki)
  • 2 cebule (nieduże; drobno pokrojone)
  • sól, pieprz, papryka w proszku
Ciasto naleśnikowe
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1 jajko
  • 1-2 szklanki mąki
  • 1 łyżka oleju (+ dodatkowy olej do smażenia)
  • 1 szczypta cukru
  • 1 szczypta soli
Dodatkowo
  • 1 jajko (rozkłócone)
  • sól, pieprz, papryka w proszku
  • bułka tarta

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Krokiety z kapustą i grzybami - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady

Krokiety z kapustą i grzybami serwuję gorące, z dodatkiem czerwonego barszczu.

Po wystudzeniu nadają się też do zamrożenia.

Przydatne poradniki:

  1. Jak pokroić cebulę
  2. Jak wybrać tłuszcz do smażenia
  3. Jak zawijać krokiety
Krokiety z kapustą i grzybami - Jak zrobić
  1. Kapustę zalewam wrzątkiem i gotuję do miękkości, pod przykryciem, przez ok. 30 minut.

  2. Cebulę szklę na oleju.

  3. Do cebuli dodaję grzyby i podsmażam na średnim ogniu, aż zmiękną.

  4. Dodaję ugotowaną, bardzo dobrze odciśniętą kapustę i doprawiam solą, pieprzem i papryką. Podsmażam na średnim ogniu przez ok. 5-10 minut.

  5. Mielę cały farsz w maszynce do mięsa.

  6. Składniki na ciasto naleśnikowe mieszam w misce za pomocą ręcznej trzepaczki lub miksera.

  7. Na patelni posmarowanej olejem (można dosmarowywać pomiędzy smażeniem co drugiego naleśnika) smażę z obu stron cienkie naleśniki.

  8. Na każdym naleśniku rozsmarowuję dokładnie cienką warstwę farszu i zawijam krokiety.

  9. Każdego krokieta namaczam w rozkłóconym jajku, doprawiam i obtaczam w bułce tartej (przyprawy można też rozkłócić razem z jajkiem).

  10. Na większej ilości tłuszczu smażę krokiety ze wszystkich stron na złocisty lub złoto-brązowy kolor.

Wartości odżywcze
Krokiety z kapustą i grzybami
Wielkość porcji (1 krokiet)
Liczba kalorii 179 kcal Kalorie z tłuszczów 36 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 4g 6%
Tłuszcze nasycone 1g 5%
Cholesterol 35mg 12%
Sód 239mg 10%
Potas 286mg 8%
Węglowodany ogółem 29g 10%
Błonnik 3g 12%
Cukry 4g
Białko 6g 12%
Witamina A 3.3%
Witamina C 24.9%
Wapń 8.7%
Żelazo 10.2%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Krokiety z grzybami i kapustą
Krokiety z grzybami i kapustą
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

22 komentarze
  1. Od wielu lat robię krokiety,różnie- z grzybami i serem, z parówkami i serem,z mięsem no i z kapustą i z grzybami.Ja ciasto robię tylko woda,szczypta soli i cukru 1 jajko i mąka(odstawiam na ok.0,5 godziny),nie rwą się przy nadziewaniu,smażę bez tłuszczu na patelni na ostrym ogniu.Farszu z kapusty nie mielę,gotuję aż się prawie ,,rozpadnie,,pod koniec mieszając i dodaję bułki tartej,farsz jest ściślejszy.Moja rodzina je uwielbia.

  2. O jak miło :). Dzięki za dobre słowa i całuję z gorącej Kalifornii :). Brakuje mi już trochę polskiej kuchni podczas mojego wyjazdu, ale za 2 tygodnie wracam :).

  3. jaki przepis nie wpisze w wyszukiwarkę YT, to pierwsza propozycja to PozytywnaKuchnia.pl 🙂 Dlatego daje Subka i będę na bieżąco:)
    Pozdrawiam:)

  4. moja siostra tak uwielbia krokiety że powiedziała mi jak będzie starsza to sie zrobi tatuaż „Krokiet” XD Pyrsk.

  5. Można i bez papryki, a kwestia mocniejszego lub słabszego wysmażenia to też kwestia gustu. Mnie lekko wysmażona panierka wyjdzie tylko wtedy, jak nie będę smażyć i filmować jednocześnie :).

  6. czesc dorota, sorki ze wrzuce swoje dwa euro ale, na moj gust troche papryka nie potrzebna, znaczy bardziej zjarane te krokiety wydaja sie byc niz sa w rzeczywistosci… pozatym nie wiem czy ta papryke w ogole czuc… jakbys panierke bez papryki zrobila to bardziej byla by zlota i smaczna, no nie wiem, ja kiedys z papryka eksperymentowalem ale w koncu wole ”czysta” panierke, fanks, smacznego

  7. pozytywnakuchnia.pl/test-patelnia-ceramiczna-moneta-ceramica_01-deluxe/ To ona, wystarczyła mi na 2 lata.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)