Krewetki ze szparagami i czosnkiem

Krewetki ze szparagami

Potrawy, które towarzyszyły nam przez ostatnie miesiące, to bardzo proste dania, z reguły jednogarnkowe, które przygotowywaliśmy na zapas. W ferworze szukania mieszkania, załatwiania kredytu, kupna i wszelkich dodatkowych formalności postawiliśmy na kuchenny minimalizm. Kilka składników, krótki czas obróbki, jedno naczynie. Co nie oznacza, że jadaliśmy niedobre jedzenie. Wręcz przeciwnie! Kolejny raz chcę Wam pokazać, że można zrobić coś eleganckiego na szybko. Ja wybierałam skład, a Mariusz ugotował takie pyszne danie: krewetki ze szparagami i czosnkiem, podsmażane na patelni i lekko uduszone w białym winie.

Zobacz też: Więcej pomysłów na szparagi i krewetki

Można przygotować je jako szybką i efektowną kolację, zwłaszcza gdy z wizytą wpadną znajomi i chce się ich ugościć czymś smacznym. Świetnie nadadzą się na niedzielny obiad letni, gdy zbyt gorąco na gotowanie rosołu, ziemniaków i tłuczenie kotletów schabowych. Choć zdaję sobie sprawę, że ortodoksyjnym miłośnikom klasyki nie zawsze przypadną do gustu krewetki ;). Wreszcie, na kolację dla dwojga: krewetki ze szparagami to świetne danie randkowe, zwłaszcza do wspólnego przygotowania. Podane z lekkim winem, będą bardzo smacznym posiłkiem.

 

5 od 1 osoby
Krewetki ze szparagami
Krewetki ze szparagami
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
15 min
 

Doskonały przepis na krewetki ze szparagami i chili z czosnkiem oraz imbirem, podsmażane z dodatkiem soku z limonki i białego wina. Najlepsze szparagi z krewetkami na kolację dla dwojga lub szybki, łatwy obiad.

Danie: Danie główne
Kuchnia: Śródziemnomorska
Liczba kalorii: 328 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 2
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 12 sztuk dużych, surowych krewetek (ok. 250 g; obrane)
  • 3 łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego do smażenia
  • 2-4 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • 1 łyżka świeżego imbiru (pokrojony w drobną kosteczkę lub starty na tarce o drobnych oczkach; opcjonalnie)
  • 2-4 łyżki soku z limonki lub cytryny (+ opcjonalnie 1 łyżka skórki startej z wyszorowanego i sparzonego owocu)
  • 1/2 szklanki białego wina (wytrawne)
  • 1 pęczek zielonych szparagów (obrane)
  • 1 łyżka natki pietruszki lub kolendry (posiekana)
  • 2 łyżki balsamico (opcjonalnie)
  • szczypta chili lub ostrej papryki (lub 1 łyżka drobno posiekanej, świeżej papryczki chili czerwonej)
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Krewetki ze szparagami - Jak zrobić
  1. Krewetki doprawiam solą i pieprzem oraz ostrą papryką lub chili. Przerzucam delikatnie w misce, żeby dobrze rozprowadzić po nich przyprawy.

  2. Czosnek szklę krótko na patelni na delikatnie rozgrzanym tłuszczu (2 łyżki), na niewielkim ogniu. Odcedzam i przekładam na talerz.

  3. Na tłuszcz po czosnku wkładam na kilkadziesiąt sekund posiekaną papryczkę chili i wlewam wino, następnie dokładam krewetki i trzymam, na średnim ogniu, po 2 minuty z każdej strony. Powinny się zaróżowić z wierzchu i wybielić w środku - nie można smażyć zbyt długo, bo będą gumowate. Polewam połową soku z limonki, przekładam na talerz.

  4. Dodaję 1 łyżkę tłuszczu, dokładam szparagi i skórkę z limonki, gotuję na niedużym ogniu pod przykryciem, przez ok. 2-3 minuty. W ostatniej minucie dolewam pozostały sok z limonki.

  5. Układam szparagi na talerzach, dekoruję krewetkami i natką pietruszki lub kolendrą oraz, opcjonalnie, balsamico.

Wartości odżywcze
Krewetki ze szparagami
Wielkość porcji (450 g)
Liczba kalorii 328 kcal Kalorie z tłuszczów 198 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 22g 34%
Tłuszcze nasycone 14g 70%
Cholesterol 72mg 24%
Sód 58mg 2%
Potas 446mg 13%
Węglowodany ogółem 18g 6%
Błonnik 4g 16%
Cukry 7g
Białko 5g 10%
Witamina A 33.6%
Witamina C 22.3%
Wapń 6.2%
Żelazo 26.1%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Kto nie ma ochoty na krewetki, może zastąpić je pokrojoną w kostkę piersią kurczaka lub indyka. Delikatnie podsmażona z białym winem, również będzie świetnie pasować do szparagów. Zamiast szparagów świetnie sprawdzi się cukinia, którą można pokroić we wstążki, za pomocą obieraka do ziemniaków. Zobaczcie, ile możliwości eksperymentowania oferowanych przez szparagi z krewetkami!

Podzielcie się wrażeniami smakowymi i dajcie znać w komentarzach, czy krewetki ze szparagami będą się częściej pojawiać na Waszych talerzach :).

Krewetki ze szparagami
Krewetki ze szparagami
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)