fbpx
Czytasz właśnie
Krewetki ze szparagami i czosnkiem

Krewetki ze szparagami i czosnkiem

Krewetki ze szparagami

Potrawy, które towarzyszyły nam przez ostatnie miesiące, to bardzo proste dania, z reguły jednogarnkowe, które przygotowywaliśmy na zapas. W ferworze szukania mieszkania, załatwiania kredytu, kupna i wszelkich dodatkowych formalności postawiliśmy na kuchenny minimalizm. Kilka składników, krótki czas obróbki, jedno naczynie. Co nie oznacza, że jadaliśmy niedobre jedzenie. Wręcz przeciwnie! Kolejny raz chcę Wam pokazać, że można zrobić coś eleganckiego na szybko. Ja wybierałam skład, a Mariusz ugotował takie pyszne danie: krewetki ze szparagami i czosnkiem, podsmażane na patelni i lekko uduszone w białym winie.

Zobacz też: Więcej pomysłów na szparagi i krewetki

Można przygotować je jako szybką i efektowną kolację, zwłaszcza gdy z wizytą wpadną znajomi i chce się ich ugościć czymś smacznym. Świetnie nadadzą się na niedzielny obiad letni, gdy zbyt gorąco na gotowanie rosołu, ziemniaków i tłuczenie kotletów schabowych. Choć zdaję sobie sprawę, że ortodoksyjnym miłośnikom klasyki nie zawsze przypadną do gustu krewetki ;). Wreszcie, na kolację dla dwojga: krewetki ze szparagami to świetne danie randkowe, zwłaszcza do wspólnego przygotowania. Podane z lekkim winem, będą bardzo smacznym posiłkiem.

 

Zobacz też
Pieczony kurczak cytrynowy

Krewetki ze szparagami

Krewetki ze szparagami

Doskonały przepis na krewetki ze szparagami i chili z czosnkiem oraz imbirem, podsmażane z dodatkiem soku z limonki i białego wina. Najlepsze szparagi z krewetkami na kolację dla dwojga lub szybki, łatwy obiad.
4.78 z 18 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 10 minuty
Razem: 15 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Śródziemnomorska
Liczba porcji: 2
Kalorie: 328kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 12 sztuk dużych, surowych krewetek (ok. 250 g; obrane)
  • 3 łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego do smażenia
  • 2-4 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • 1 łyżka świeżego imbiru (pokrojony w drobną kosteczkę lub starty na tarce o drobnych oczkach; opcjonalnie)
  • 2-4 łyżki soku z limonki lub cytryny (+ opcjonalnie 1 łyżka skórki startej z wyszorowanego i sparzonego owocu)
  • 1/2 szklanki białego wina (wytrawne)
  • 1 pęczek zielonych szparagów (obrane)
  • 1 łyżka natki pietruszki lub kolendry (posiekana)
  • 2 łyżki balsamico (opcjonalnie)
  • szczypta chili lub ostrej papryki (lub 1 łyżka drobno posiekanej, świeżej papryczki chili czerwonej)
  • sól, świeżo zmielony pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Krewetki doprawiam solą i pieprzem oraz ostrą papryką lub chili. Przerzucam delikatnie w misce, żeby dobrze rozprowadzić po nich przyprawy.
  • Czosnek szklę krótko na patelni na delikatnie rozgrzanym tłuszczu (2 łyżki), na niewielkim ogniu. Odcedzam i przekładam na talerz.
  • Na tłuszcz po czosnku wkładam na kilkadziesiąt sekund posiekaną papryczkę chili i wlewam wino, następnie dokładam krewetki i trzymam, na średnim ogniu, po 2 minuty z każdej strony. Powinny się zaróżowić z wierzchu i wybielić w środku - nie można smażyć zbyt długo, bo będą gumowate. Polewam połową soku z limonki, przekładam na talerz.
  • Dodaję 1 łyżkę tłuszczu, dokładam szparagi i skórkę z limonki, gotuję na niedużym ogniu pod przykryciem, przez ok. 2-3 minuty. W ostatniej minucie dolewam pozostały sok z limonki.
  • Układam szparagi na talerzach, dekoruję krewetkami i natką pietruszki lub kolendrą oraz, opcjonalnie, balsamico.

Wartości odżywcze

Serving: 450g | Kalorie: 328kcal (16%) | Carbohydrates: 18g (6%) | Białko: 5g (10%) | Fat: 22g (34%) | Tłuszcze nasycone: 14g (88%) | Cholesterol: 72mg (24%) | Sód: 58mg (3%) | Potas: 446mg (13%) | Fiber: 4g (17%) | Cukier: 7g (8%) | Witamina A: 1680IU (34%) | Witamina C: 18.4mg (22%) | Wapń: 62mg (6%) | Żelazo: 4.7mg (26%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Kto nie ma ochoty na krewetki, może zastąpić je pokrojoną w kostkę piersią kurczaka lub indyka. Delikatnie podsmażona z białym winem, również będzie świetnie pasować do szparagów. Zamiast szparagów świetnie sprawdzi się cukinia, którą można pokroić we wstążki, za pomocą obieraka do ziemniaków. Zobaczcie, ile możliwości eksperymentowania oferowanych przez szparagi z krewetkami!

Podzielcie się wrażeniami smakowymi i dajcie znać w komentarzach, czy krewetki ze szparagami będą się częściej pojawiać na Waszych talerzach :).

Krewetki ze szparagami
Krewetki ze szparagami
Zobacz komentarze (0)
4.78 from 18 votes (18 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom