Krewetki z winem i natką pietruszki przepis | Dorota Kamińska

Krewetki z winem i natką pietruszki

Krewetki z winem i natką pietruszki

Uwielbiam ryby i owoce morza, a krewetki z winem i natką pietruszki mają w moim sercu szczególne miejsce. To dlatego, że to Mariusz z reguły je przyrządza i zjadamy je wspólnie, popijając dodatkowym winem. Krewetki, choć teraz już łatwo dostępne, kojarzą mi się wciąż z wakacjami, dalekimi podróżami i smakiem niespiesznych posiłków zjadanych w pięknych miejscach. To idealna potrawa na Walentynki i choć ja w tym roku znów spędzam je sama, a partner w dalekiej podróży, to może komuś z Was umilą wspólnie spędzony wieczór. Zobaczcie jak zrobić smażone krewetki z winem i natką pietruszki krok po kroku.

5 od 1 osoby
Krewetki z winem i natką pietruszki
Krewetki z winem i natką pietruszki
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
25 min
 

Smażone krewetki z winem i natką pietruszki oraz papryczką i oliwą z oliwek to doskonały obiad lub kolacja dla dwojga, do zrobienia w kilkanaście minut.

Danie: Danie główne
Kuchnia: Śródziemnomorska
Przepis na: krewetki smażone z winem i natką pietruszki, krewetki z winem i natką pietruszki
Liczba kalorii: 323 kcal
Liczba porcji: 2
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 400 g krewetek tygrysich lub królewskich (bez głów, opcjonalnie z pozostawionymi ogonkami)
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • 1 mała papryczka chili (bardzo drobno posiekana; można zastąpić kilkoma kawałkami zwykłej papryki czerwonej)
  • 2 łyżki oliwy extra vergine
  • ¼ szklanki białego wina (wytrawne)
  • 2 łyżki natki pietruszki (drobno posiekana)
  • 2 łyżki świeżego rozmarynu, tymianku lub oregano (drobno posiekany)
  • sól, pieprz
Do dekoracji
  • ½ małej cytryny lub limonki

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Krewetki z winem i natką pietruszki - Jak zrobić
  1. Czosnek szklę na oliwie na średnim ogniu przez ok. 1-2 minuty. Odławiam z patelni, odkładam na talerzyk.

  2. Na oliwę wrzucam krewetki, papryczkę, rozmaryn/tymianek/oregano oraz połowę natki pietruszki. Smażę przez ok. 2 minuty, do lekkiego zaróżowienia krewetek.

  3. Zwiększam ogień do 3/4 mocy i dolewam wino. Gotuję całość do zgęstnienia sosu.

  4. Zdejmuję danie z ognia, przekładam na talerze, posypuję pozostałą pietruszką, solą i pieprzem. Serwuję z kawałkami cytryny.

Wartości odżywcze
Krewetki z winem i natką pietruszki
Wielkość porcji (250 g)
Liczba kalorii 323 kcal Kalorie z tłuszczów 144 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 16g 25%
Tłuszcze nasycone 2g 10%
Cholesterol 252mg 84%
Sód 1140mg 48%
Potas 409mg 12%
Węglowodany ogółem 10g 3%
Błonnik 2g 8%
Cukry 2g
Białko 28g 56%
Witamina A 19.9%
Witamina C 66.2%
Wapń 16.8%
Żelazo 11.2%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)