Krewetki z sosem sojowym przepis | Dorota Kamińska

Krewetki z sosem sojowym

Krewetki z sosem sojowym to mój dzisiejszy pomysł na wykorzystanie małych, koktajlowych, zamrożonych krewetek, które zajmują mi stanowczo zbyt dużo miejsca w zamrażalniku. Rozmrażam, gotuję ryż, przygotowuję kilka prostych, pozostałych składników i podsmażam wszystko na patelni. Prosty przepis inspirowany kuchnią azjatycką, zwłaszcza jeśli łatwo dostępne cytryny zamieniłoby się na nieco rzadziej spotykane w polskich sklepach limonki.

Zobacz też: Więcej przepisów na dania kuchni azjatyckiej

Krewetki z sosem sojowym to połączenie kilku prostych aromatów, taka Azja w pigułce, bo dodatkowo w składzie mamy też mleko kokosowe i cytrusy.

W Azji nawet na przyulicznych straganach nie uświadczycie małych, koktajlowych krewetek. Jeśli macie możliwość, kupcie te większe, które łatwiej obierać, przyrządzać i dużo przyjemniej jeść. Będą apetycznie prezentować się w miseczce na stole, chociaż te małe… też dają radę :). Może trochę trudniej je wyłowić, ale w rzeczywistości pałeczkami można (trzeba tylko trochę poćwiczyć) złapać nawet jedno małe ziarno ryżu.

Krewetki z sosem sojowym

Krewetki z sosem sojowym

Krewetki z sosem sojowym czyli szybki obiad azjatycki z ryżem, do zrobienia w 30 minut. Krewetki podsmażane z cebulą, zalane sosem sojowym.
0 od 0
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 25 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Azjatycka
Przepis na: krewetki z sosem sojowym
Liczba porcji: 2 osoby

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250 g krewetek (tygrysie, królewskie lub koktajlowe, obrane, bez pancerza i ogonków)
  • 1 szklanka mleka kokosowego lub śmietanki kokosowej
  • ½ łyżeczki sosu rybnego
  • 1 łyżka skórki startej z cytryny (a jeszcze lepiej - z limonki)
  • 1 łyżka soku z cytryny (a jeszcze lepiej - z limonki)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 cebula (pokrojona w ósemki lub szesnastki)
  • 2 łyżki masła klarowanego

Do dekoracji

  • cebulka dymka (ukośnie posiekana)

Dodatkowo

  • 1 szklanka ryżu (ugotowany na sypko)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Na maśle, na niewielkim ogniu, szklę cebulę na patelni, do miękkości, w razie potrzeby przykrywając.
  • Do cebuli dodaję krewetki i bardzo krótko, nadal na niewielkim ogniu, podsmażam, aż delikatnie zaczną zmieniać kolor.
  • Dodaję pozostałe składniki i szybko, mocno podgrzewam (nie za długo, żeby krewetki nie zrobiły się gumowate).
  • Dekoruję danie posiekaną dymką.
  • Krewetki z sosem sojowym serwuję z dodatkiem ryżu. Można zjeść je pałeczkami.

Przydatne przepisy i poradniki

Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem jak Wam przypadnie do gustu ten mały, azjatycki miks. Może wolicie krewetki w innych potrawach?

Krewetki z sosem sojowym
Krewetki z sosem sojowym

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

9 komentarzy
  1. Nie wiem czy pani wie ale chyba raczej nie. Sos sojowy ma w sobie bardzo dużo glutenu!!! Trzeba zaznaczać takie rzeczy, że sos sojowy ma być bezglutenowy!!!!

  2. „…rzadziej spotykane w polskich sklepach limonki ” sorki ze pytam, nie bylem w kraju od 5 lat i myslalem ze cos takiego jak limonka jest powszechnie dostepna. Mieszkam w UK tutaj nawet najmniejszy sklep hindusa ma limonki obok cytryn.

  3. no masz talent 😉 nie wiem czy do gotowania, bo dopiero spróbuję tego przepisu, ale bardzo przyjemnie się ciebie ogląda. pozytywnie 🙂

  4. hai,hai, ano.ma, jem na codzien japonska kuchnie wiec moze cos polecisz japonskiego, zupa miso? krewetki w kokosowym etc. ale fajnie by bylo. arigato … ps. sake jest mamejowate

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)