fbpx
Czytasz właśnie
Krewetki z ryżem

Krewetki z ryżem

Krewetki z ryżem

Krewetki z ryżem to kolejne proste danie, o minimialnym składzie i proste do zrobienia. Świetny pomysł na elegancką kolację „last minute”, jeśli w zamrażalniku trzymacie zapas krewetek i czerwonej pasty curry. Można też przyrządzić je z dodatkiem ziół prowansalskich i chili.

Krewetki z ryżem - przepis

Krewetki z ryżem

Smażone krewetki z ryżem i szalotką oraz natką pietruszki lub kolendrą, z dodatkiem czerwonej lub zielonej pasty curry, mleka kokosowego i soku z limonki.
4.84 from 12 votes
Przygotowanie: 15 minutes
Gotowanie: 15 minutes
Razem: 30 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Azjatycka
Przepis na: krewetki z ryżem
Liczba porcji: 2
Kalorie: 796kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 300 g krewetek tygrysich lub królewskich (bez głów, opcjonalnie z pozostawionymi ogonkami)
  • 1 szklanka ryżu (biały, czerwony, brązowy lub czarny)
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • 2 szalotki (drobno pokrojone)
  • 1 łyżka sosu sojowego lub rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki (można zastąpić sokiem z cytryny lub pomarańczy)
  • ½ szklanki mleka kokosowego (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżki czerwonej pasty curry (można zastąpić mieszanką ziół prowansalskich i szczyptą chili)
  • 3 łyżki oleju sezamowego (można zastąpić oliwą extra vergine lub innym olejem do smażenia)

Do dekoracji

  • 2 łyżki kolendry (posiekana; można zastąpić natką pietruszki)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Ryż gotuję zgodnie z czasem sugerowanym dla danej odmiany.
  • Pastę curry podsmażam przez 1 minutę na 1 łyżce oleju, żeby wydobyć jej aromat. Jeśli korzystam z mieszanki ziół i chili, dodaję je na patelnię dopiero razem z krewetkami.
  • Dodaję szalotkę i czosnek. Szklę na średnim ogniu przez ok. 1-2 minuty. Odławiam z patelni, odkładam na talerzyk.
  • Rozgrzewam drugą łyżkę oleju, wrzucam krewetki. Smażę do zaróżowienia ogonków. Nie wolno smażyć krewetek zbyt długo, żeby nie stały się gumowate. Będą smażyć się jeszcze chwilę po zdjęciu z patelni.
    Zdejmuję z ognia i odkładam na talerzyk.
  • Na patelni rozgrzewam ostatnią łyżkę oleju i podsmażam przez chwilę ryż wymieszamy z mlekiem kokosowym, sosem sojowym/rybnym i sokiem z limonki. Dodaję szalotkę i czosnek wymieszane z pastą curry oraz krewetki i dokładnie mieszam.
  • Zdejmuję z ognia, przekładam na talerze, posypuję kolendrą lub pietruszką i serwuję.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 450g | Kalorie: 796kcal (40%) | Węglowodany: 87g (29%) | Białko: 30g (60%) | Tłuszcze: 36g (55%) | Tłuszcze nasycone: 14g (88%) | Cholesterol: 189mg (63%) | Sód: 1369mg (60%) | Potas: 566mg (16%) | Błonnik: 4g (17%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 1450IU (29%) | Witamina C: 9.7mg (12%) | Wapń: 178mg (18%) | Żelazo: 4.4mg (24%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Krewetki z ryżem - przepis
Krewetki z ryżem – przepis
Przepis na krewetki z ryżem
Przepis na krewetki z ryżem
Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom