Krewetki z ryżem

Krewetki z ryżem

Krewetki z ryżem to kolejne proste danie, o minimialnym składzie i proste do zrobienia. Świetny pomysł na elegancką kolację „last minute”, jeśli w zamrażalniku trzymacie zapas krewetek i czerwonej pasty curry. Można też przyrządzić je z dodatkiem ziół prowansalskich i chili.

5 od 1 osoby
Krewetki z ryżem
Krewetki z ryżem
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
30 min
 

Smażone krewetki z ryżem i szalotką oraz natką pietruszki lub kolendrą, z dodatkiem czerwonej lub zielonej pasty curry, mleka kokosowego i soku z limonki.

Danie: Danie główne
Kuchnia: Azjatycka
Przepis na: krewetki z ryżem
Liczba kalorii: 796 kcal
Liczba porcji: 2
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 300 g krewetek tygrysich lub królewskich (bez głów, opcjonalnie z pozostawionymi ogonkami)
  • 1 szklanka ryżu (biały, czerwony, brązowy lub czarny)
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • 2 szalotki (drobno pokrojone)
  • 1 łyżka sosu sojowego lub rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki (można zastąpić sokiem z cytryny lub pomarańczy)
  • ½ szklanki mleka kokosowego (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżki czerwonej pasty curry (można zastąpić mieszanką ziół prowansalskich i szczyptą chili)
  • 3 łyżki oleju sezamowego (można zastąpić oliwą extra vergine lub innym olejem do smażenia)
Do dekoracji
  • 2 łyżki kolendry (posiekana; można zastąpić natką pietruszki)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Krewetki z ryżem - Jak zrobić
  1. Ryż gotuję zgodnie z czasem sugerowanym dla danej odmiany.

  2. Pastę curry podsmażam przez 1 minutę na 1 łyżce oleju, żeby wydobyć jej aromat. Jeśli korzystam z mieszanki ziół i chili, dodaję je na patelnię dopiero razem z krewetkami.

  3. Dodaję szalotkę i czosnek. Szklę na średnim ogniu przez ok. 1-2 minuty. Odławiam z patelni, odkładam na talerzyk.

  4. Rozgrzewam drugą łyżkę oleju, wrzucam krewetki. Smażę do zaróżowienia ogonków. Nie wolno smażyć krewetek zbyt długo, żeby nie stały się gumowate. Będą smażyć się jeszcze chwilę po zdjęciu z patelni.

    Zdejmuję z ognia i odkładam na talerzyk.

  5. Na patelni rozgrzewam ostatnią łyżkę oleju i podsmażam przez chwilę ryż wymieszamy z mlekiem kokosowym, sosem sojowym/rybnym i sokiem z limonki. Dodaję szalotkę i czosnek wymieszane z pastą curry oraz krewetki i dokładnie mieszam.

  6. Zdejmuję z ognia, przekładam na talerze, posypuję kolendrą lub pietruszką i serwuję.

Wartości odżywcze
Krewetki z ryżem
Wielkość porcji (450 g)
Liczba kalorii 796 kcal Kalorie z tłuszczów 324 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 36g 55%
Tłuszcze nasycone 14g 70%
Cholesterol 189mg 63%
Sód 1369mg 57%
Potas 566mg 16%
Węglowodany ogółem 87g 29%
Błonnik 4g 16%
Cukry 3g
Białko 30g 60%
Witamina A 29%
Witamina C 11.7%
Wapń 17.8%
Żelazo 24.7%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Krewetki z ryżem - przepis
Krewetki z ryżem – przepis
Przepis na krewetki z ryżem
Przepis na krewetki z ryżem
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)