Krewetki z ryżem przepis | Dorota Kamińska

Krewetki z ryżem

Krewetki z ryżem

Krewetki z ryżem to kolejne proste danie, o minimialnym składzie i proste do zrobienia. Świetny pomysł na elegancką kolację „last minute”, jeśli w zamrażalniku trzymacie zapas krewetek i czerwonej pasty curry. Można też przyrządzić je z dodatkiem ziół prowansalskich i chili.

Krewetki z ryżem

Krewetki z ryżem

Smażone krewetki z ryżem i szalotką oraz natką pietruszki lub kolendrą, z dodatkiem czerwonej lub zielonej pasty curry, mleka kokosowego i soku z limonki.
3.5 od 2 osób
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 30 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Azjatycka
Przepis na: krewetki z ryżem
Liczba porcji: 2
Kalorie: 796kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 300 g krewetek tygrysich lub królewskich (bez głów, opcjonalnie z pozostawionymi ogonkami)
  • 1 szklanka ryżu (biały, czerwony, brązowy lub czarny)
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • 2 szalotki (drobno pokrojone)
  • 1 łyżka sosu sojowego lub rybnego
  • 2 łyżki soku z limonki (można zastąpić sokiem z cytryny lub pomarańczy)
  • ½ szklanki mleka kokosowego (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżki czerwonej pasty curry (można zastąpić mieszanką ziół prowansalskich i szczyptą chili)
  • 3 łyżki oleju sezamowego (można zastąpić oliwą extra vergine lub innym olejem do smażenia)

Do dekoracji

  • 2 łyżki kolendry (posiekana; można zastąpić natką pietruszki)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Ryż gotuję zgodnie z czasem sugerowanym dla danej odmiany.
  • Pastę curry podsmażam przez 1 minutę na 1 łyżce oleju, żeby wydobyć jej aromat. Jeśli korzystam z mieszanki ziół i chili, dodaję je na patelnię dopiero razem z krewetkami.
  • Dodaję szalotkę i czosnek. Szklę na średnim ogniu przez ok. 1-2 minuty. Odławiam z patelni, odkładam na talerzyk.
  • Rozgrzewam drugą łyżkę oleju, wrzucam krewetki. Smażę do zaróżowienia ogonków. Nie wolno smażyć krewetek zbyt długo, żeby nie stały się gumowate. Będą smażyć się jeszcze chwilę po zdjęciu z patelni.
    Zdejmuję z ognia i odkładam na talerzyk.
  • Na patelni rozgrzewam ostatnią łyżkę oleju i podsmażam przez chwilę ryż wymieszamy z mlekiem kokosowym, sosem sojowym/rybnym i sokiem z limonki. Dodaję szalotkę i czosnek wymieszane z pastą curry oraz krewetki i dokładnie mieszam.
  • Zdejmuję z ognia, przekładam na talerze, posypuję kolendrą lub pietruszką i serwuję.

Wartości odżywcze

Serving: 450g | Calories: 796kcal | Carbohydrates: 87g (29%) | Protein: 30g (60%) | Fat: 36g (55%) | Saturated Fat: 14g (70%) | Cholesterol: 189mg (63%) | Sodium: 1369mg (57%) | Potassium: 566mg (16%) | Fiber: 4g (16%) | Sugar: 3g | Vitamin A: 29% | Vitamin C: 11.7% | Calcium: 17.8% | Iron: 24.7%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Krewetki z ryżem - przepis
Krewetki z ryżem – przepis
Przepis na krewetki z ryżem
Przepis na krewetki z ryżem
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)