Krewetki z mlekiem kokosowym przepis | Dorota Kamińska

Krewetki z mlekiem kokosowym

Krewetki z mlekiem kokosowym

Wiele jest takich potraw, które, choć mało skomplikowane, mają wyjątkowy smak i aromat. Zapamiętane na zawsze, przywoływane we wspomnieniach, goszczą na stole na specjalne okazje. Krewetki z mlekiem kokosowym to jedno z azjatyckich dań, które, choć Azja to ogromny kontynent, często spotyka się w tamtejszej, południowo-wschodniej kuchni. Podawane na różne sposoby, jako rzadsze curry lub w gęstszym sosie, są jedną z potraw, które podbiły moje serce. Zobaczcie jak zrobić krewetki w mleku kokosowym.

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni indyjskiej

W Tajlandii jada się zielone curry z krewetkami, wieprzowiną lub kurczakiem, albo w wersji wegetariańskiej. Zielone warzywa, które dominują w tej popularnej wśród turystów potrawie, w Indiach, ogranicza się jedynie do czosnku i cebuli. Z kolei sos, zamiast zieloną pastą curry, zabarwia się żółtą kurkumą. Powstaje prosta potrawa, którą serwuje się z ryżem lub pszennymi plackami.

Krewetki z mlekiem kokosowym
Krewetki z mlekiem kokosowym

Krewetki z mlekiem kokosowym przygotowuje się też na Sri Lance i Filipinach oraz w Chinach. W Malezji podawane są w formie zupy laksa, z dodatkiem ryżowego makaronu.

Krewetki z mlekiem kokosowym

Krewetki z mlekiem kokosowym

Krewetki z mlekiem kokosowym, pachnące kurkumą i świeżymi ziołami. Najlepsze krewetki z mlekiem kokosowym, cebulą, czosnkiem i chili.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 25 min
Razem: 35 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Indyjska
Przepis na: krewetki z mlekiem kokosowym
Liczba porcji: 3 osoby
Kalorie: 299kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 350 g krewetek (surowe, obrane)
  • 1 cebula (średnia; pokrojona w półksiężyce)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany)
  • 1 papryczka chili (czerwona, drobno posiekana)
  • 1 szklanka mleka kokosowego (gęste, kremowe)
  • 1 łyżka masła klarowanego, oleju kokosowego lub sezamowego (można zastąpić innym tłuszczem o łagodnym smaku)
  • 1 łyżka soku z limonki (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • kilka listków curry (można zastąpić ½ pęczka świeżej kolendry lub mięty)
  • szczypta soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Na sporej patelni szklę na maśle cebulę.
  • Dodaję czosnek, chili, kurkumę i połowę listków curry. Podsmażam całość na średnim ogniu przez ok. 1-2 minuty.
  • Dolewam mleko kokosowe, doprawiam solą. Gotuję sos na niewielkim ogniu, przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Dodaję krewetki, ostrożnie mieszam. Na niewielkim ogniu gotuję całość przez ok. 10-12 minut (mniejsze krewetki ugotują się szybciej). Pod koniec można dodać sok z limonki.
  • Serwuję z gotowanym ryżem lub pszennymi plackami, posypuję pozostałymi listkami.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 230g | Calories: 299kcal | Carbohydrates: 8g (3%) | Protein: 18g (36%) | Fat: 22g (34%) | Saturated Fat: 17g (85%) | Cholesterol: 159mg (53%) | Sodium: 686mg (29%) | Potassium: 399mg (11%) | Sugar: 2g | Vitamin A: 8.1% | Vitamin C: 32.5% | Calcium: 8.5% | Iron: 17.3%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Moje krewetki z mlekiem kokosowym to smak kuchni indyjskiej, choć z rozpędu podałam je bezpośrednio na ryżu i zaserwowałam do zjedzenia za pomocą pałeczek. Tak to już jest z zakochaniem, człowiek traci resztki rozsądku!

Krewetki z mlekiem kokosowym
Krewetki z mlekiem kokosowym

Są doskonałą, nietrudną do zrobienia kolacją dla dwojga i ciekawa jestem, czy zagoszczą w te Walentynki na Waszych stołach :). Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wam się udały i czy smakowały!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)