Krewetki z mlekiem kokosowym przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Krewetki z mlekiem kokosowym
Krewetki z mlekiem kokosowym

Wiele jest takich potraw, które, choć mało skomplikowane, mają wyjątkowy smak i aromat. Zapamiętane na zawsze, przywoływane we wspomnieniach, goszczą na stole na specjalne okazje. Krewetki z mlekiem kokosowym to jedno z azjatyckich dań, które, choć Azja to ogromny kontynent, często spotyka się w tamtejszej, południowo-wschodniej kuchni. Podawane na różne sposoby, jako rzadsze curry lub w gęstszym sosie, są jedną z potraw, które podbiły moje serce. Zobaczcie jak zrobić krewetki w mleku kokosowym.

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni indyjskiej

W Tajlandii jada się zielone curry z krewetkami, wieprzowiną lub kurczakiem, albo w wersji wegetariańskiej. Zielone warzywa, które dominują w tej popularnej wśród turystów potrawie, w Indiach, ogranicza się jedynie do czosnku i cebuli. Z kolei sos, zamiast zieloną pastą curry, zabarwia się żółtą kurkumą. Powstaje prosta potrawa, którą serwuje się z ryżem lub pszennymi plackami.

Krewetki z mlekiem kokosowym
Krewetki z mlekiem kokosowym

Krewetki z mlekiem kokosowym przygotowuje się też na Sri Lance i Filipinach oraz w Chinach. W Malezji podawane są w formie zupy laksa, z dodatkiem ryżowego makaronu.

Zobacz też
Koktajl z botwinki

Krewetki z mlekiem kokosowym

Krewetki z mlekiem kokosowym

Krewetki z mlekiem kokosowym, pachnące kurkumą i świeżymi ziołami. Najlepsze krewetki z mlekiem kokosowym, cebulą, czosnkiem i chili.
4.5 od 2 osób
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 25 min
Razem: 35 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Indyjska
Przepis na: krewetki z mlekiem kokosowym
Liczba porcji: 3 osoby
Kalorie: 299kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 350 g krewetek (surowe, obrane)
  • 1 cebula (średnia; pokrojona w półksiężyce)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany)
  • 1 papryczka chili (czerwona, drobno posiekana)
  • 1 szklanka mleka kokosowego (gęste, kremowe)
  • 1 łyżka masła klarowanego, oleju kokosowego lub sezamowego (można zastąpić innym tłuszczem o łagodnym smaku)
  • 1 łyżka soku z limonki (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • kilka listków curry (można zastąpić ½ pęczka świeżej kolendry lub mięty)
  • szczypta soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Na sporej patelni szklę na maśle cebulę.
  • Dodaję czosnek, chili, kurkumę i połowę listków curry. Podsmażam całość na średnim ogniu przez ok. 1-2 minuty.
  • Dolewam mleko kokosowe, doprawiam solą. Gotuję sos na niewielkim ogniu, przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Dodaję krewetki, ostrożnie mieszam. Na niewielkim ogniu gotuję całość przez ok. 10-12 minut (mniejsze krewetki ugotują się szybciej). Pod koniec można dodać sok z limonki.
  • Serwuję z gotowanym ryżem lub pszennymi plackami, posypuję pozostałymi listkami.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 230g | Kalorie: 299kcal (15%) | Carbohydrates: 8g (3%) | Białko: 18g (36%) | Fat: 22g (34%) | Tłuszcze nasycone: 17g (106%) | Cholesterol: 159mg (53%) | Sód: 686mg (30%) | Potas: 399mg (11%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 405IU (8%) | Witamina C: 26.8mg (32%) | Wapń: 85mg (9%) | Żelazo: 3.1mg (17%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Moje krewetki z mlekiem kokosowym to smak kuchni indyjskiej, choć z rozpędu podałam je bezpośrednio na ryżu i zaserwowałam do zjedzenia za pomocą pałeczek. Tak to już jest z zakochaniem, człowiek traci resztki rozsądku!

Krewetki z mlekiem kokosowym
Krewetki z mlekiem kokosowym

Są doskonałą, nietrudną do zrobienia kolacją dla dwojga i ciekawa jestem, czy zagoszczą w te Walentynki na Waszych stołach :). Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wam się udały i czy smakowały!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom