Krewetki z mlekiem kokosowym

Krewetki z mlekiem kokosowym

Wiele jest takich potraw, które, choć mało skomplikowane, mają wyjątkowy smak i aromat. Zapamiętane na zawsze, przywoływane we wspomnieniach, goszczą na stole na specjalne okazje. Krewetki z mlekiem kokosowym to jedno z azjatyckich dań, które, choć Azja to ogromny kontynent, często spotyka się w tamtejszej, południowo-wschodniej kuchni. Podawane na różne sposoby, jako rzadsze curry lub w gęstszym sosie, są jedną z potraw, które podbiły moje serce. Zobaczcie jak zrobić krewetki w mleku kokosowym.

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni indyjskiej

W Tajlandii jada się zielone curry z krewetkami, wieprzowiną lub kurczakiem, albo w wersji wegetariańskiej. Zielone warzywa, które dominują w tej popularnej wśród turystów potrawie, w Indiach, ogranicza się jedynie do czosnku i cebuli. Z kolei sos, zamiast zieloną pastą curry, zabarwia się żółtą kurkumą. Powstaje prosta potrawa, którą serwuje się z ryżem lub pszennymi plackami.

Krewetki z mlekiem kokosowym
Krewetki z mlekiem kokosowym

Krewetki z mlekiem kokosowym przygotowuje się też na Sri Lance i Filipinach oraz w Chinach. W Malezji podawane są w formie zupy laksa, z dodatkiem ryżowego makaronu.

5 od 1 osoby
Krewetki z mlekiem kokosowym
Krewetki z mlekiem kokosowym
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
35 min
 
Krewetki z mlekiem kokosowym, pachnące kurkumą i świeżymi ziołami. Najlepsze krewetki z mlekiem kokosowym, cebulą, czosnkiem i chili.
Danie: Danie główne
Kuchnia: Indyjska
Przepis na: krewetki z mlekiem kokosowym
Liczba kalorii: 299 kcal
Liczba porcji: 3 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 350 g krewetek (surowe, obrane)
  • 1 cebula (średnia; pokrojona w półksiężyce)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany)
  • 1 papryczka chili (czerwona, drobno posiekana)
  • 1 szklanka mleka kokosowego (gęste, kremowe)
  • 1 łyżka masła klarowanego, oleju kokosowego lub sezamowego (można zastąpić innym tłuszczem o łagodnym smaku)
  • 1 łyżka soku z limonki (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • kilka listków curry (można zastąpić ½ pęczka świeżej kolendry lub mięty)
  • szczypta soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Krewetki z mlekiem kokosowym - Jak zrobić
  1. Na sporej patelni szklę na maśle cebulę.
  2. Dodaję czosnek, chili, kurkumę i połowę listków curry. Podsmażam całość na średnim ogniu przez ok. 1-2 minuty.
  3. Dolewam mleko kokosowe, doprawiam solą. Gotuję sos na niewielkim ogniu, przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  4. Dodaję krewetki, ostrożnie mieszam. Na niewielkim ogniu gotuję całość przez ok. 10-12 minut (mniejsze krewetki ugotują się szybciej). Pod koniec można dodać sok z limonki.
  5. Serwuję z gotowanym ryżem lub pszennymi plackami, posypuję pozostałymi listkami.
Wartości odżywcze
Krewetki z mlekiem kokosowym
Wielkość porcji (230 g)
Liczba kalorii 299 kcal Kalorie z tłuszczów 198 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 22g 34%
Tłuszcze nasycone 17g 85%
Cholesterol 159mg 53%
Sód 686mg 29%
Potas 399mg 11%
Węglowodany ogółem 8g 3%
Cukry 2g
Białko 18g 36%
Witamina A 8.1%
Witamina C 32.5%
Wapń 8.5%
Żelazo 17.3%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Moje krewetki z mlekiem kokosowym to smak kuchni indyjskiej, choć z rozpędu podałam je bezpośrednio na ryżu i zaserwowałam do zjedzenia za pomocą pałeczek. Tak to już jest z zakochaniem, człowiek traci resztki rozsądku!

Krewetki z mlekiem kokosowym
Krewetki z mlekiem kokosowym

Są doskonałą, nietrudną do zrobienia kolacją dla dwojga i ciekawa jestem, czy zagoszczą w te Walentynki na Waszych stołach :). Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wam się udały i czy smakowały!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)