Krewetki z grilla

Wszystkim miłośnikom owoców morza, którzy nie przepadają za karkówką z grilla czy kiełbasą, na pewno przypadną do gustu krewetki z grilla, które można przygotować w kilka minut i zaserwować, zanim na talerzach piknikowych wylądują główne, mięsne dania. Są bajecznie proste i szybkie do przygotowania i choć najlepiej wykorzystać świeże, można kupić też krewetki mrożone, ale takie surowe, niepoddawane obróbce termicznej.

Zobacz też: Więcej przepisów na ryby i owoce morza

Krewetki z grilla będą świetnie smakować zarówno w całości jak i wcześniej, przed grillowaniem, obrane z pancerza i pozbawione głowy oraz żyłek. Najlepiej grillować je bez innych dodatków, bo czas ich przygotowania jest wyjątkowo krótki – w wysokiej temperaturze będą gotowe w zaledwie kilka minut. Można poeksperymentować z dodatkami do takich krewetek, chociaż w najprostszej wersji wystarczy odrobina czosnku albo imbiru czy chili oraz sok z cytryny lub limonki. Będą świetnym starterem przed podaniem głównych dań z grilla, na które trzeba dłużej poczekać, a jeśli dodamy do nich lekką sałatkę bez majonezu, mogą z powodzeniem odegrać rolę lekkiego, niskokalorycznego obiadu lub kolacji.

5 od 1 osoby
Krewetki z grilla
Krewetki z grilla
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
5 min
Całkowity czas
10 min
 

Doskonałe krewetki z grilla - prosty przepis jak zrobić grillowane krewetki doprawione czosnkiem lub imbirem, skropione sokiem z cytryny albo limonki.

Danie: Danie główne, Przekąska, Starter
Kuchnia: Śródziemnomorska
Liczba kalorii: 142 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 2
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 12 krewetek tygrysich lub królewskich (obrane i oczyszczone z żyłek lub w całości)
  • 1 cytryna lub limonka
  • 1 ząbek czosnku (lub 1-2 łyżki imbiru albo 1 łyżeczka drobno posiekanego lub suszonego chili)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Krewetki z grilla - przepis i film wideo

Moje porady

Przydatne poradniki:

  1. Jak obierać krewetki

Przydatny sprzęt:

Krewetki z grilla - Jak zrobić
  1. Krewetki nadziewam na patyczki do szaszłyków.

  2. Przyprawiam krewetki czosnkiem, imbirem lub chili. Można też, opcjonalnie, skropić je sokiem z cytryny lub limonki.

  3. Grilluję krewetki z obu stron na grillu lub patelni do grillowania albo w dobrze rozgrzanym piekarniku, na kratce aż do zaróżowienia. Po ok. 2 minuty z każdej strony, jeśli były surowe (szary kolor). Po maksymalnie 1 minucie z każdej strony, jeśli korzystam z krewetek obgotowanych (już lekko zaróżowione).

  4. Zaróżowione z obu stron krewetki zdejmuję z rusztu – zbyt długo trzymane w cieple staną się gumowate.

  5. Skrapiam krewetki sokiem z cytryny lub limonki i serwuję.

Wartości odżywcze
Krewetki z grilla
Wielkość porcji (200 g)
Liczba kalorii 142 kcal Kalorie z tłuszczów 18 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 2g 3%
Cholesterol 252mg 84%
Sód 1132mg 47%
Potas 226mg 6%
Węglowodany ogółem 2g 1%
Białko 27g 54%
Witamina A 7.2%
Wapń 10.8%
Żelazo 2.3%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Jak wyszły Wasze krewetki z grilla? Dajcie znać w komentarzach, jak sobie poradziliście z obieraniem i czy grillowane krewetki będą częściej gościć na Waszych stołach :).

 

Krewetki z grilla
Krewetki z grilla
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

14 komentarzy
  1. Świeże nie zawsze się trafiają – najlepiej zapytać pracownika stoiska z rybami i owocami morza kiedy mają dostawy i uderzać tego konkretnego dnia tygodnia na zakupy. Mrożone są raczej zawsze :).

  2. Muszę się przełamać i spróbować krewetek, bo nigdy w życiu ich nie jadłam. Najtrudniejsze jednak będzie…znalezienie sklepu, gdzie je sprzedają! Mieszkam w małym mieście i ciężko je dostać;)

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)