Krewetki z grilla przepis | Dorota Kamińska

Krewetki z grilla

Wszystkim miłośnikom owoców morza, którzy nie przepadają za karkówką z grilla czy kiełbasą, na pewno przypadną do gustu krewetki z grilla, które można przygotować w kilka minut i zaserwować, zanim na talerzach piknikowych wylądują główne, mięsne dania. Są bajecznie proste i szybkie do przygotowania i choć najlepiej wykorzystać świeże, można kupić też krewetki mrożone, ale takie surowe, niepoddawane obróbce termicznej.

Zobacz też: Więcej przepisów na ryby i owoce morza

Krewetki z grilla będą świetnie smakować zarówno w całości jak i wcześniej, przed grillowaniem, obrane z pancerza i pozbawione głowy oraz żyłek. Najlepiej grillować je bez innych dodatków, bo czas ich przygotowania jest wyjątkowo krótki – w wysokiej temperaturze będą gotowe w zaledwie kilka minut. Można poeksperymentować z dodatkami do takich krewetek, chociaż w najprostszej wersji wystarczy odrobina czosnku albo imbiru czy chili oraz sok z cytryny lub limonki. Będą świetnym starterem przed podaniem głównych dań z grilla, na które trzeba dłużej poczekać, a jeśli dodamy do nich lekką sałatkę bez majonezu, mogą z powodzeniem odegrać rolę lekkiego, niskokalorycznego obiadu lub kolacji.

Krewetki z grilla

Krewetki z grilla

Doskonałe krewetki z grilla - prosty przepis jak zrobić grillowane krewetki doprawione czosnkiem lub imbirem, skropione sokiem z cytryny albo limonki.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 5 min
Razem: 10 min
Kategoria: Danie główne, Przekąska, Starter
Kuchnia: Śródziemnomorska
Liczba porcji: 2
Kalorie: 142kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 12 krewetek tygrysich lub królewskich (obrane i oczyszczone z żyłek lub w całości)
  • 1 cytryna lub limonka
  • 1 ząbek czosnku (lub 1-2 łyżki imbiru albo 1 łyżeczka drobno posiekanego lub suszonego chili)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Krewetki nadziewam na patyczki do szaszłyków.
  • Przyprawiam krewetki czosnkiem, imbirem lub chili. Można też, opcjonalnie, skropić je sokiem z cytryny lub limonki.
  • Grilluję krewetki z obu stron na grillu lub patelni do grillowania albo w dobrze rozgrzanym piekarniku, na kratce aż do zaróżowienia. Po ok. 2 minuty z każdej strony, jeśli były surowe (szary kolor). Po maksymalnie 1 minucie z każdej strony, jeśli korzystam z krewetek obgotowanych (już lekko zaróżowione).
  • Zaróżowione z obu stron krewetki zdejmuję z rusztu – zbyt długo trzymane w cieple staną się gumowate.
  • Skrapiam krewetki sokiem z cytryny lub limonki i serwuję.

Przydatne przepisy i poradniki

Przydatne poradniki:
  1. Jak obierać krewetki
Przydatny sprzęt:

Wartości odżywcze

Serving: 200g | Calories: 142kcal | Carbohydrates: 2g (1%) | Protein: 27g (54%) | Fat: 2g (3%) | Cholesterol: 252mg (84%) | Sodium: 1132mg (47%) | Potassium: 226mg (6%) | Vitamin A: 7.2% | Calcium: 10.8% | Iron: 2.3%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jak wyszły Wasze krewetki z grilla? Dajcie znać w komentarzach, jak sobie poradziliście z obieraniem i czy grillowane krewetki będą częściej gościć na Waszych stołach :).

 

Krewetki z grilla
Krewetki z grilla
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

14 komentarzy
  1. Świeże nie zawsze się trafiają – najlepiej zapytać pracownika stoiska z rybami i owocami morza kiedy mają dostawy i uderzać tego konkretnego dnia tygodnia na zakupy. Mrożone są raczej zawsze :).

  2. Muszę się przełamać i spróbować krewetek, bo nigdy w życiu ich nie jadłam. Najtrudniejsze jednak będzie…znalezienie sklepu, gdzie je sprzedają! Mieszkam w małym mieście i ciężko je dostać;)

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)