Krem ze szparagów przepis | Dorota Kamińska

Krem ze szparagów

Po raz pierwszy w tym roku, tuż przed zakończeniem urlopu we Włoszech, w przydrożnym sklepie spożywczym udało mi się kupić zielone szparagi. Zawinięte w wilgotną ściereczkę, czekały w lodówce, a dziś przygotowałam z nich pyszną zupę – krem ze szparagów, z dodatkiem białego wina i kremowej śmietanki.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze zupy

Zupa-krem ze szparagów ma delikatny, zielony kolor, a na talerzu najlepiej prezentuje się ozdobiona główkami szparagów i kwadratowymi grzankami z chleba tostowego. Doprawiona odrobiną białego pieprzu, łagodna w smaku, idealna na wiosenny obiad. Taki krem ze szparagów jest bardzo prosty w przygotowaniu i wykwintny w smaku.

Zupa-krem z zielonych szparagów

Krem ze szparagów

Najlepsza zupa ze szparagów czyli krem ze szparagów na białym winie, podany z grzankami, ugotowany na wywarze warzywnym z dodatkiem cebuli i ziemniaków. Najlepsza zupa - krem ze szparagów.
5 od 2 osób
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 45 min
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 6
Kalorie: 410kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg zielonych szparagów (oczyszczone; łodygi pokrojone - surowe, główki osobno - wcześniej zblanszowane)
  • 2 czerwone cebule (pokrojone w półksiężyce)
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 1 szklanka białego wina (wytrawne)
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • sól, biały pieprz
  • 6 ziemniaków (średniej wielkości; obrane, pokrojone w kostkę)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Cebulę szklimy w garnku lub woku na oliwie z oliwek.
  • Dodajemy masło, a gdy się rozpuści - dokładamy pokrojone łodygi szparagów i ziemniaki. Dusimy na małym ogniu przez 10 minut.
  • Zalewamy warzywa białym winem, doprowadzamy do wrzenia.
  • Dolewamy gorący wywar warzywny oraz wodę z blanszowania główek szparagów, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu przez 20 minut.
  • Dodajemy śmietankę kremówkę i doprawiamy zupę białym pieprzem oraz solą, jeśli jest taka potrzeba.
  • Miksujemy gorącą zupę ręcznym blenderem lub chłodzimy, przelewamy do szklanego blendera, miksujemy na krem i podgrzewamy.
  • Krem ze szparagów podajemy udekorowany szparagowymi główkami i grzankami.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 300g | Calories: 410kcal | Carbohydrates: 14g (5%) | Protein: 5g (10%) | Fat: 35g (54%) | Saturated Fat: 15g (75%) | Cholesterol: 72mg (24%) | Sodium: 748mg (31%) | Potassium: 448mg (13%) | Fiber: 4g (16%) | Sugar: 6g | Vitamin A: 48.1% | Vitamin C: 14.9% | Calcium: 8% | Iron: 21.5%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jak smakuje Wam moja kremowa zupa ze szparagów? Czekam na komentarze i relacje, jak wrażenia :).

Krem ze szparagów
Krem ze szparagów

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

10 komentarzy
  1. dzięki, mam nadzieję, że będzie coraz więcej i będę mogła publikować je coraz częściej :).

  2. Risotto robiłam przedwczoraj 😀
    Dzisiaj chyba machnę tartę z rabarbarem, mam pomysł na takową.

  3. u mnie dzisiaj będzie risotto ze szparagami, a jutro chyba lasagne. A na deser truskawki w czekoladzie :).

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)