Krem z jarmużu przepis | Dorota Kamińska

Krem z jarmużu

Krem z jarmużu

Nie tylko na surowo, bo krótko blanszowany jeść nawet lepiej. Można przygotować smaczną zupę, a listki jarmużu dodać na sam koniec gotowania, na krótko. Powstanie pyszny krem z jarmużu, oczywiście po zmiksowaniu. Można przygotować go w wersji wegańskiej, jest bezglutenowy i, przede wszystkim, bardzo smaczny i zdrowy.

Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze obiady

Choć sezon na jarmuż przypada w czasie jesienno-zimowym, wersja szklarniowa dostępna jest w sprzedaży cały rok. Latem, kiedy często nie chce się przesiadywać długo w kuchni, można przygotować pyszny koktajl jarmużowy na śniadanie, a na obiad lub kolację ugotować zupę krem z jarmużu. Pamiętajcie, że większe ilości mogą wywoływać wzdęcia, więc doprawcie zupę kminkiem lub wymieszajcie 1 łyżkę mielonych nasion z wodą i wypijcie jednym haustem po posiłku.

Krem z jarmużu ma łagodny smak, dlatego warto podać go z dodatkiem intensywnie pachnącego sera oraz posypać prażonymi orzechami, migdałami lub słonecznikiem. To nie tylko elegancka dekoracja, ale też źródło dodatkowych, cennych dla organizmu składników mineralnych i witamin. Kto by pomyślał, że tyle zdrowia drzemie w takiej niepozornej zupie?

Krem z jarmużu
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
45 min
 
Zupa krem z jarmużu czyli prosty przepis na zupę jarmużową. Bezglutenowa i wegańska, najlepsza zupa jarmużowa prosta do zrobienia, na wywarze warzywnym, z dodatkiem cebuli i czosnku oraz orzechów lub słonecznika i pysznego sera.
Danie: Zupa
Liczba porcji: 6 osób
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Zupa
  • 500 g jarmużu (około; świeży, umyty)
  • 1 cebula (pokrojona w piórka)
  • 4-6 ząbków czosnku
  • 1 szklanka nasion słonecznika (zmiksowane w blenderze na masło słonecznikowe; jeśli blender jest za słaby, można przed miksowaniem namoczyć słonecznik przez 4 godziny w zimnej wodzie, a następnie odcedzić; można zmniejszyć ilość nasion o połowę, a pozostałą część zastąpić gęstym mlekiem kokosowym z puszki lub śmietanką kremówką; słonecznik można zastąpić blanszowanymi migdałami lub orzechami nerkowcami)
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 2-4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego (w wersji niewegańskiej można wykorzystać masło klarowane)
  • 2 łyżki białego octu winnego (można zastąpić sokiem z cytryny lub pomarańczy)
  • sól, pieprz
Do dekoracji
  • 200 g sera (parmezan (utarty na tarce lub feta, gorgonzola, blue (pokrojony w kostkę); w wersji wegańskiej można pominąć lub zastąpić serem wegańskim, np. kokosowym))
  • świeże listki jarmużu lub chipsy z jarmużu
  • 6 łyżek orzechów, migdałów lub nasion słonecznika (uprażone na suchej patelni)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Krem z jarmużu wegański - ugotowany na wywarze warzywnym przygotowanym na oleju roślinnym, bez dodatku masła, z cebulą i czosnkiem szklonymi na oleju roślinnym, zagęszczony bez śmietanki kremówki i bez dekoracji z sera

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić wywar warzywny
  2. Jak zrobić chipsy z jarmużu
Krem z jarmużu - Jak zrobić
  1. Na niewielkim ogniu, w garnku, szklę cebulę na tłuszczu.
  2. Dodaję czosnek i jeszcze przez 1-2 minuty szklę całość.
  3. Zalewam wywarem i dodaję jarmuż oraz pastę ze słonecznika. Zagotowuję.
  4. Zmniejszam ogień i gotuję całość przez ok. 5 minut.
  5. Dodaję ocet, doprawiam solą i pieprzem, miksuję za pomocą ręcznego blendera bezpośrednio w garnku (jeśli do dekoracji będzie wykorzystany słony ser, sól można pominąć; zupę można zmiksować w blenderze kielichowym - jeśli kielich jest szklany, należy ją wcześniej ostudzić).
  6. Serwuję krem z jarmużu na talerzach, udekorowany jarmużowymi listkami lub chipsami, prażonymi orzechami lub słonecznikiem, albo migdałami oraz kawałkami sera.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Krem z jarmużu
Krem z jarmużu
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)