Krem z brokułów przepis | Dorota Kamińska

Krem z brokułów

Krem z brokułów
5/5 (2)

Kiedy sezon letni w pełni, lubię gotować zupy. Nie te, przy których dużo czasu spędza się w kuchni. Stawiam na proste składniki i sezonowe smaki. Np. na krem z brokułów, bardzo prosty do zrobienia. Warunek: mam w domu zapas pysznego wywaru warzywnego, który gotuję raz na jakiś czas w większych ilościach i zamrażam lub, ekspresowo, przygotowuję w uproszczonej wersji, z suszonych warzyw pokrojonych na drobniutkie kawałki, takich bez zbędnych polepszaczy smaku jak glutaminian sodu.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze obiady

Charakterystyczny smak brokułów sprawia, że tej zupy, nawet gdyby bardzo się chciało, nie warto przygotowywać w wyszukany sposób. Ona musi być prosta, z kilku składników i pamiętajcie, że stare brokuły, które już przekwitły, sprawią, że nabierze nieprzyjemnego smaku. Tylko młode, które po ugotowaniu nabiorą pięknego, zielonego koloru, gwarantują sukces kulinarny tego przedsięwzięcia :).

Jestem miłośniczką orzechów, od lat. Uwielbiam łączyć je z serami, przygotowywać z nich masła, dodaję do sałatek. Również w zupach sprawdzają się doskonale – na tyle świetnie, że nierzadko zastępują mi klasyczną, kremową śmietankę. Zawierają dużo roślinnego tłuszczu i samo zdrowie :).

Nie warto zbyt długo gotować, co, niestety, często się zdarza w polskich kuchniach. Krem z brokułów straci wtedy swoją barwę. Warto wzbogacić go o dekorację z chrupiących, prażonych migdałów, orzechów lub nasion słonecznika. Można przemycić trochę szpinaku dla podbicia koloru. A może lepiej zieloną paprykę? Ciekawa jestem, na którą opcję się zdecydujecie.

Krem z brokułów

Krem z brokułów

Krem z brokułów - przepis na zupę brokułową wegański i bezglutenowy, chociaż można też dodać do niej ser, jeśli ktoś z niego nie rezygnuje. Prosta i smaczna zupa krem z brokułów z dodatkiem orzechów nerkowców.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 20 minutes
Gotowanie: 20 minutes
Razem: 40 minutes
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Europejska
Przepis na: zupa krem z brokułów
Liczba porcji: 6 osób

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Zupa

  • 1 brokuł (duży, podzielony na mniejsze różyczki, a trzon pokrojony na plastry)
  • ¾ szklanki orzechów nerkowców (zmiksowane w blenderze na masło orzechowe; jeśli blender jest za słaby, można przed miksowaniem namoczyć orzechy przez 4 godziny w zimnej wodzie, a następnie odcedzić; można zmniejszyć ilość orzechów o połowę, a pozostałą część zastąpić gęstym mlekiem kokosowym z puszki lub śmietanką kremówką; nerkowce można zastąpić blanszowanymi migdałami lub słonecznikiem; zamiast orzechów można też wykorzystać ser pleśniowy camembert (w wersji niewegańskiej i dodać go pod koniec gotowania))
  • 1 cebula (średnia, pokrojona w półksiężyce)
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 2-4 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • 2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie; bez łyka, pokrojone na plasterki)
  • 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)

Do dekoracji

  • ser pleśniowy blue, gorgonzola lub feta (pokrojony w kostkę lub pokruszony; w wersji wegańskiej pominięty lub zastąpiony serem wegańskim)
  • 4-6 łyżek migdałów, orzechów lub ziaren słonecznika (uprażone na suchej patelni)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Na niewielkim ogniu, w garnku, szklę cebulę na tłuszczu.
  • Dodaję czosnek i jeszcze przez 1-2 minuty szklę całość.
  • Zalewam wywarem i dodaję trzon z brokuła oraz pastę z orzechów. Zagotowuję.
  • Zmniejszam ogień, dodaję różyczki brokułowe i na średnim płomieniu gotuję całość przez ok. 5 minut.
  • Dodaję sok z cytryny i gałkę muszkatołową, doprawiam solą i pieprzem, miksuję za pomocą ręcznego blendera bezpośrednio w garnku (jeśli do dekoracji będzie wykorzystany słony ser, sól można pominąć; zupę można zmiksować w blenderze kielichowym - jeśli kielich jest szklany, należy ją wcześniej ostudzić).
  • Serwuję krem z brokułów na talerzach, udekorowany prażonymi orzechami lub słonecznikiem, albo migdałami oraz kawałkami sera.

Przydatne przepisy i poradniki

Krem z brokułów wegański - ugotowany na wywarze warzywnym przygotowanym na oleju roślinnym, bez dodatku masła, z cebulą i czosnkiem szklonymi na oleju roślinnym, zagęszczony bez śmietanki kremówki i bez dekoracji z sera.
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić wywar warzywny
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Krem z brokułów
Krem z brokułów

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)