Krem z bitej śmietany przepis | Dorota Kamińska

Krem z bitej śmietany

Jeden z lżejszych kremów do tortu czyli krem z bitej śmietany, choć oczywiście mowa jedynie o konsystencji, dobrze napowietrzonej i lekkiej jak chmurka czy piórko, bo pod względem kalorii ten słodki dodatek do tortów, ciast i innych deserów należy niestety do dość ciężkich. To dość zdradliwy smakołyk, przy którym łatwo się zapomnieć. Delikatny smak, który można wzbogacić sokiem z cytryny lub wanilią, albo dodatkiem kakao, w połączeniu z lekką konsystencją powoduje, że krem z bitej śmietany można pomylić z niskokalorycznym deserem. Chwila zapomnienia i pół miski zjedzone, a biodra coraz trudniej upchnąć w swoje ulubione dżinsy.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na torty

W najprostszej wersji, do przekładania lekkich biszkoptów i nadziewania rolad oraz do dekoracji deserów, wystarczy przygotować krem z bitej śmietany usztywnionej żelatyną lub smakową galaretką. Znacie go już na pewno, jeśli choć raz próbowaliście jak smakuje wuzetka. Jeżeli nie macie ochoty na żelatynę lub po prostu jej nie jadacie, proponuję przygotować krem z bitej śmietany i mascarpone, odrobinę cięższy, choć ciągle delikatny i dobrze napowietrzony. W tej wersji krem utrzyma biszkopt i owoce oraz inne dekoracje, choć po schłodzeniu i pokrojeniu ciasta czy tortu nie będzie trzymać się tak sztywno jak ekspresowy i gęsty z mascarpone, klasyczny budyniowy czy maślany.

Krem z bitej śmietany – proporcje

Bardzo łatwo zapamiętać proporcje z podstawowego przepisu na krem z bitej śmietany: na każde 250 ml śmietanki kremówki przypada: ½ łyżki żelatyny, 1-2 łyżki gorącej wody (trzeba w niej dokładnie rozpuścić żelatynę, żeby w kremie nie powstały grudki) oraz 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie). Zwiększając ilość żelatyny i wody dwukrotnie, po stężeniu, zamiast kremu, uzyskamy sztywną, galaretkowatą piankę.

Kolorowy krem z bitej śmietany

Może zostać przygotowany z wykorzystaniem barwników spożywczych, ale np. różową barwę można też uzyskać w naturalny sposób, dodając do niego pod koniec ubijania syrop z malin lub truskawek (25 ml soku/syropu na każde 250 ml śmietanki). Syrop z jagód zabarwi krem z bitej śmietany na jasnofioletowy kolor.

Dobra rada: Zamiast w gorącej wodzie, żelatynę do kremu można rozpuścić w gorącym soku lub syropie i całkowicie pominąć wodę w przepisie.

Krem z bitej śmietany smakowy

Powstanie po dodaniu pod koniec ubijania opcjonalnych dodatków aromatyzujących: soku/skórki z cytryny lub pomarańczy, albo soku czy puree z innych owoców, wanilii (miąższu lub ekstraktu), kawy, likieru lub kakao.

Krem z bitej śmietany

Krem z bitej śmietany

Przepis na krem z bitej śmietany czyli bita śmietana usztywniona żelatyną, z opcjonalnymi dodatkami smakowymi.
3.75 od 8
Przygotowanie: 10 min
Chłodzenie: 2 godz.
Razem: 10 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Polska
Przepis na: krem z bitej śmietany
Liczba porcji: 1 porcja na tortownicę o średnicy 21-24 cm --> dwie warstwy kremu
Kalorie: 348kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Krem

  • 750 ml śmietanki kremówki (min. 30% tłuszczu; dobrze schłodzona w lodówce, na najwyższej półce)
  • łyżki żelatyny
  • 3 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)

Dodatki do wyboru (opcjonalnie)

  • 25 ml ekstraktu waniliowego lub migdałowego
  • 25 ml soku z cytryny lub z pomarańczy
  • 25 ml likieru (np. amaretto)
  • 3 łyżeczki gorzkiego kakao
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • barwnik spożywczy w dowolnym kolorze (wg przepisu na opakowaniu)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Ubijam śmietankę kremówkę na sztywno i pod koniec, kiedy nabierze niemal idealnej konsystencji, dodaję cukier puder i żelatynę rozpuszczoną w 2-3 łyżkach gorącej (ale nie wrzącej) wody oraz opcjonalne dodatki smakowe.
  • Gotowym kremem przekładam całkowicie wystudzone, lekkie ciasto biszkoptowe.
  • Odstawiam ciasto do lodówki do stężenia na ok. 1-2 godziny.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. W przypadku zawijanych rolad biszkoptowych krem należy przygotować zaraz po wstawieniu biszkoptu do piekarnika, schłodzić w lodówce w czasie gdy ciasto się piecze i nakładać na jeszcze ciepły placek.
  2. Przed dodaniem do ubitej śmietany trzeba odczekać, aż żelatyna delikatnie przestygnie (ale nie zdąży stężeć). Można zahartować ją po rozpuszczeniu w wodzie, dodając 1 łyżkę ubitej śmietany i mieszając, a następnie dodawać stopniowo do miski z bitą śmietaną.
  3. Zamiast żelatyny do usztywnienia kremu można wykorzystać skrobię kukurydzianą (biały proszek, który przypomina cukier puder). Na 1 szklankę śmietanki wystarczy 1 płaska łyżka skrobi kukurydzianej, dodana pod koniec ubijania, kiedy śmietanka nie jest jeszcze całkowicie sztywna.
Przykładowe proporcje:
  • Tortownica o średnicy 21-24 cm: krem z 750 ml śmietanki (dwie warstwy kremu) lub 1 l śmietanki (3 warstwy kremu)
  • Tortownica o średnicy 24-26 cm: krem z 1 l śmietanki (dwie warstwy kremu) lub 1,5 l śmietanki (3 warstwy kremu)
  • Tortownica o średnicy 26-28 cm: krem z 1,5 l śmietanki (dwie warstwy kremu) lub 2250 ml śmietanki (3 warstwy kremu)
  • Blaszka kwadratowa o boku 23 cm: krem z 750 ml śmietanki (dwie warstwy kremu lub 1 bardzo gruba) lub 1 l śmietanki (3 warstwy kremu)
  • Blaszka prostokątna 25×35 cm: krem z 500 ml śmietanki (na roladę), z 1,5 l śmietanki (dwie warstwy kremu) lub 2250 ml śmietanki (3 warstwy kremu)
Przydatne poradniki:
  1. Bita śmietana - jak ubić
  2. Jak zawijać roladę z kremem z bitej śmietany
  3. Jak przygotować krem z bitej śmietany z mascarpone
  4. Jak napełnić rękaw cukierniczy kremem

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Calories: 348kcal | Carbohydrates: 6g (2%) | Protein: 3g (6%) | Fat: 34g (52%) | Saturated Fat: 21g (105%) | Cholesterol: 128mg (43%) | Sodium: 38mg (2%) | Potassium: 74mg (2%) | Sugar: 3g | Vitamin A: 27.6% | Vitamin C: 0.7% | Calcium: 6.1% | Iron: 0.2%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Bardzo jestem ciekawa, do czego Wy wykorzystacie ten kremik. Dajcie znać w komentarzach, jak się udał i na czym wylądował :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

8 komentarzy
  1. A więc tak – krem wyszedł przedni! 500ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 1 łyżka żelatyny + 4 łyżki ciepłej wody i masło orzechowe domowej roboty (275g różnych orzechów zblendowanych na gładką masę). Pyszny, puszysty krem, wystarczył na 2 przełożenia biszkoptu (tortownica 24cm) 🙂

  2. Przedłuża, ale przy śmietankach z kartonika nie ma to aż takiego znaczenia, bo one i tak mają konserwanty. A taką śmietankę z kubka żelatyna zakonserwuje, oczywiście mowię to z obserwacji, nie z wykształcenia, na 1 dzień. Połowę wody do jej rozpuszczenia można zastąpić sokiem z cytryny – to dodatkowy, naturalny środek konserwujący :).

  3. Witam, czy żelatyna w jakiś sposób przedłuża żywotność śmietany? Czy dla pewności dodać np. serka homogenizowanego? Niedługo zamierzam zrobić krem orzechowy, bazując właśnie na śmietanie – czysta improwizacja, także, chętnie przyjmę wszelkie porady 🙂

    1. Jestem bardzo ciekawa czy ten krem w wersji orzechowej się uda. Jeśli orzechy będą bardzo drobno zmielone i wymieszane ze śmietaną delikatnie, za pomocą łyżki, wszystko powinno się udać :). Czekam na info jak wyszło :).

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)