Krem z białek przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Krem z białek
Krem z białek

Receptura, po którą sięgam bardzo rzadko, bo wymaga gotowania syropu cukrowego, ale to właśnie ten smak dzieciństwaz czasów PRL, gdy jadło się krem z białek ubijanych na parze, którym były przełożone ptysie lub eklery. To także doskonały krem do dekorowania lukru plastycznego, bo nie zawiera tłuszczu, który powoduje jego rozpuszczenie.

Zobacz też: Więcej przepisów na krem do tortu

Syrop cukrowy to kluczowy składnik i koniecznie trzeba go ugotować do odpowiedniej gęstości: trzeci stopień, tzw. piórko. Każdą próbę przeprowadzać czystą, suchą łyżką, żeby zapobiec krystalizacji. A potem ubijać krem na parze, do zgęstnienia. Później nad zimną wodą. Próba cierpliwości, a wyobraźcie sobie, że dawniej nie było mikserów i nasze babcie czy prababcie robiły taki krem z piany z białek ręcznie.

Krem z białek

Krem z białek ubijanych na parze

Przepis na krem z białek ubijanych na parze czyli krem z piany z białek z dodatkiem syropu cukrowego, idealny do ptysi i eklerów, bardzo słodki, ale beztłuszczowy krem białkowy.
4.75 od 8 osób
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 30 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 8 dużych ptysiów
Kalorie: 154kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 3 białka
  • 1 łyżeczka octu spirytusowego
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Cukier i wodę z octem zagotowuję w garnku. Zmniejszam ogień tak, żeby całość nadal miała temperaturę wrzenia i gotuję do uzyskania syropu cukrowego 3 stopnia (z łyżki włożonej do syropu po wyjęciu będzie spływać gęsty syrop, formując na jej brzegu wiele pozawijanych nitek, tzw. piórko).
    Za pomocą wilgotnego pędzelka silikonowego ze ścianki garnka ścieram ewentualne pozostałości zaschniętego syropu (zapobiegnie to krystalizacji cukru).
    Zdejmuję z ognia, odstawiam.
  • Białka ubijam na sztywną pianę.
  • Cienką strużką wlewam do piany syrop, cały czas ubijając na najwyższych obrotach miksera.
  • Miskę z połączonymi składnikami masy umieszczam nad naczyniem z gotującą wodą (nie może być zanurzona w wodzie). Miksuję masę na średnich obrotach przez ok. 25 minut, do zgęstnienia.
  • Przekładam miskę z masą do naczynia z zimną wodą (może być zanurzona w wodzie). Dodaję sok z cytryny i wanilię, miksując chwilę całość na małych obrotach.
  • Masą o temperaturze pokojowej dekoruję ptysie, eklery, muffiny, tort lub inne desery.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak ubić pianę z białek
  2. Jak zrobić ptysie
  3. Jak zrobić eklery
  4. Jak upiec biszkopt jasny lub czekoladowy
 

Wartości odżywcze

Serving: 60g | Kalorie: 154kcal (8%) | Carbohydrates: 38g (13%) | Białko: 1g (2%) | Sód: 20mg (1%) | Potas: 24mg (1%) | Cukier: 37g (41%) | Witamina C: 2.4mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

To chyba najbardziej odporny na przebywanie poza lodówką krem, jaki znam. Beztłuszczowy, choć z kolei pełny cukru. Świetny do delikatniejszych oraz większych dekoracji cukierniczych.

Zobacz też
Krem jaglany

Powodzenia w przygotowywaniu i koniecznie dajcie znać, jak udał się Wasz krem z białek na parze!

4 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom