fbpx
Czytasz właśnie
Krem z białek

Krem z białek

Krem z białek

Receptura, po którą sięgam bardzo rzadko, bo wymaga gotowania syropu cukrowego, ale to właśnie ten smak dzieciństwaz czasów PRL, gdy jadło się krem z białek ubijanych na parze, którym były przełożone ptysie lub eklery. To także doskonały krem do dekorowania lukru plastycznego, bo nie zawiera tłuszczu, który powoduje jego rozpuszczenie.

Zobacz też: Więcej przepisów na krem do tortu

Syrop cukrowy to kluczowy składnik i koniecznie trzeba go ugotować do odpowiedniej gęstości: trzeci stopień, tzw. piórko. Każdą próbę przeprowadzać czystą, suchą łyżką, żeby zapobiec krystalizacji. A potem ubijać krem na parze, do zgęstnienia. Później nad zimną wodą. Próba cierpliwości, a wyobraźcie sobie, że dawniej nie było mikserów i nasze babcie czy prababcie robiły taki krem z piany z białek ręcznie.

Krem z białek

Krem z białek ubijanych na parze

Przepis na krem z białek ubijanych na parze czyli krem z piany z białek z dodatkiem syropu cukrowego, idealny do ptysi i eklerów, bardzo słodki, ale beztłuszczowy krem białkowy.
4.75 from 32 votes
Przygotowanie: 15 minutes
Gotowanie: 15 minutes
Razem: 30 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 8 dużych ptysiów
Kalorie: 154kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 3 białka
  • 1 łyżeczka octu spirytusowego
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak ubić pianę z białek
  2. Jak zrobić ptysie
  3. Jak zrobić eklery
  4. Jak upiec biszkopt jasny lub czekoladowy
 

Jak zrobić

  • Cukier i wodę z octem zagotowuję w garnku. Zmniejszam ogień tak, żeby całość nadal miała temperaturę wrzenia i gotuję do uzyskania syropu cukrowego 3 stopnia (z łyżki włożonej do syropu po wyjęciu będzie spływać gęsty syrop, formując na jej brzegu wiele pozawijanych nitek, tzw. piórko).
    Za pomocą wilgotnego pędzelka silikonowego ze ścianki garnka ścieram ewentualne pozostałości zaschniętego syropu (zapobiegnie to krystalizacji cukru).
    Zdejmuję z ognia, odstawiam.
  • Białka ubijam na sztywną pianę.
  • Cienką strużką wlewam do piany syrop, cały czas ubijając na najwyższych obrotach miksera.
  • Miskę z połączonymi składnikami masy umieszczam nad naczyniem z gotującą wodą (nie może być zanurzona w wodzie). Miksuję masę na średnich obrotach przez ok. 25 minut, do zgęstnienia.
  • Przekładam miskę z masą do naczynia z zimną wodą (może być zanurzona w wodzie). Dodaję sok z cytryny i wanilię, miksując chwilę całość na małych obrotach.
  • Masą o temperaturze pokojowej dekoruję ptysie, eklery, muffiny, tort lub inne desery.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 60g | Kalorie: 154kcal (8%) | Węglowodany: 38g (13%) | Białko: 1g (2%) | Sód: 20mg (1%) | Potas: 24mg (1%) | Cukier: 37g (41%) | Witamina C: 2.4mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

To chyba najbardziej odporny na przebywanie poza lodówką krem, jaki znam. Beztłuszczowy, choć z kolei pełny cukru. Świetny do delikatniejszych oraz większych dekoracji cukierniczych.

Zobacz też
Krem jaglany

Powodzenia w przygotowywaniu i koniecznie dajcie znać, jak udał się Wasz krem z białek na parze!

8 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom