Krem czekoladowy wegański przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Krem czekoladowy wegański
Krem czekoladowy wegański

Hit wieczoru panieńskiego mojej koleżanki, kiedy przełożyłam nim połowę tortu dla tych dziewczyn, które nie jedzą nabiału, a pozostałe też koniecznie chciały spróbować i ostatecznie połówka z klasycznym kremem niewegańskim ledwie została napoczęta. Pyszny krem czekoladowy wegański, który przygotowuję na bazie dojrzałego awokado.

Zobacz też: Przepisy na najlepsze wypieki

To właśnie dojrzałe awokado jest koniecznym składnikiem, dzięki któremu krem czekoladowy wegański ma swoją jedwabistą konsystencję, odpowiedni smak i zapach. Nie próbujcie go przygotowywać z twardych owoców, szkoda czasu i energii. Nie polecam też przyspieszania dojrzewania awokado w piekarniku – ta metoda sprawdzi się, gdy jest ono składnikiem wieloowocowego koktajlu i ma zapewnić mu gęstość. Krem czekoladowy wegański to głównie awokado w składzie i musi być ono najlepszej jakości.

Zobacz też
Domek z piernika

Można wykorzystać go do przekładania tortu lub ciasta, nadziewania naleśników lub podawać w pucharkach. Nadaje się świetnie jako zdrowy zamiennik klasycznej nutelli, zwłaszcza dla osób uczulonych na orzechy. Przypadł Wam do gustu? Ciekawa jestem, czy polubicie go równie mocno jak obdarzyły go sympatią moje koleżanki :).

Krem czekoladowy wegański

Krem czekoladowy wegański

Krem czekoladowy wegański z awokado, z dodatkiem kakao, wanilii i miodu lub cukru brzozowego. Prosty do zrobienia, o doskonałym smaku i konsystencji.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Wegańska
Przepis na: krem czekoladowy wegański, krem czekoladowy z awokado
Liczba porcji: 1 porcja na krem do przełożenia 2 warstw ciasta o średnicy ok. 24 cm

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 6-8 awokado
  • szklanki miodu lub cukru (najlepiej ksylitolu)
  • 12 łyżek kakao
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki miksuję w blenderze na gładki krem. Alternatywnie można najpierw dokładnie rozdusić awokado widelcem, a potem wymieszać łyżką z pozostałymi składnikami.

Przydatne przepisy i poradniki

MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Krem czekoladowy wegański
Krem czekoladowy wegański
Krem czekoladowy wegański
Krem czekoladowy wegański
Brak komentarzy -> Może Ty coś napiszesz? (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom