Kraszanki, kroszonki, kraszonki, drapanki, skrobanki - jak zrobić pisanki skrobane przepis | Dorota Kamińska

Kraszanki, kroszonki, kraszonki, drapanki, skrobanki – jak zrobić pisanki skrobane

5/5 (1)

W wielu domach to podstawowy sposób zdobienia jajek na Wielkanoc: najpierw barwi się całe na jednolity kolor, a potem skrobie wzorki za pomocą ostrego narzędzia – najczęściej takiego, jakie ma się pod ręką, choć tradycyjnie przygotowuje się je za pomocą specjalnych „narzędzi”. Kraszanki, kroszonki, kraszonki, drapanki, skrobanki – pisanki skrobane określa się różnymi nazwami, w zależności od regionu Polski. Co więcej, są rozbieżne opinie na temat tego, czy kraszanki to to samo, co drapanki i odwrotnie – trudno mi było znaleźć wiarygodne źródło informacji o nazewnictwie.

Zobacz też: Naturalne barwniki do jajek

Kraszenie to barwienie jajek na jednolity kolor – bo przecież nie każdy chce je potem skrobać/drapać. Ciekawa jestem, pod jaką nazwą Wy je znacie lub wcześniej o nich słyszeliście :).

Naturalnie barwione pisanki wielkanocne
Naturalnie barwione kraszanki

W przeciwieństwie do pisanek malowanych woskiem i zabarwionych np. w wywarze z cebuli lub „pisanych” farbami, drapanki najpierw barwi się na jednolity kolor, a potem zeskrobuje go miejscowo, mocniej lub słabiej, tworząc cieniowane wzory. To metoda, dzięki której można stworzyć przepiękne dzieła, zwłaszcza znając podstawy rysunku.

Drapanie jajek w moim wykonaniu :)
Drapanie jajek w moim wykonaniu 🙂
Drapanka - skrobanka - próba cieniowania
Drapanka – skrobanka – próba cieniowania

Narzędzia do drapania jajek

Tradycyjnie do skrobania jajek używa się specjalnych, ostrych narzędzi o różnych końcówkach, ułatwiających uzyskanie drobniejszych lub grubszych przetarć. Ja korzystałam z zestawu „zrób to sam”: skrobałam jajka skalpelem oraz nożem do tapet.

Narzędzia do skrobania jajek
Narzędzia do skrobania jajek

Drapanki krok po kroku

  1. Zabarwione jajko trzymam w umytych i suchych dłoniach
  2. Zaczynam od wyskrobania szkicu, ogólnego pomysłu, żeby rozplanować ułożenie dekoracji na całym jajku
  3. Skrobię poszczególne wzorki, detale. Można skrobać każdy wzorek do białości lub korzystać z możliwości cieniowania – kreskując za pomocą skalpela lub noża do tapet wzór.

Najbezpieczniej trzymać jajko przez chusteczkę, żeby nie potłuścić jego powierzchni. Można umieścić je w kieliszku do jajek, ale trzeba zachować ostrożność i nie dociskać go zbyt mocno, żeby nie uszkodzić skorupki.

Drapanki - skrobanki - pisanki skrobane
Drapanki – skrobanki – pisanki skrobane
Kraszanki, kraszonki, kroszonki, skrobanki, drapanki
Kraszanki, kraszonki, kroszonki, skrobanki, drapanki

Jak Wam się podobają moje wydrapane kraszanki? Pochwalcie się w komentarzach linkami do zdjęć Waszych prac!

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)