Na Górnym Śląsku, w domu mojej przyjaciółki, podpatrzyłam kiedyś jak zrobić kotlety ziemniaczane, pod względem składu podobne odrobinę do klusek śląskich i kopytek, ale, zamiast gotowania, smażone na patelni na oleju.
Kotlety ziemniaczane to dobry pomysł na danie kuchni wegetariańskiej i zastąpienie tradycyjnych kotletów. Do ich przygotowania nadają się również ugotowane ziemniaki, które zostały w kuchni po poprzednim obiedzie. Takie kotlety można podać jako główne danie obiadowe, z dodatkiem warzywnej surówki.
Zobacz też: Inne pomysły na ziemniaki
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg ziemniaków (ugotowane, ostudzone, zmielone w maszynce)
- 1 cebula (nieduża; drobno pokrojona)
- 1 jajko
- mąka ziemniaczana
- olej do smażenia
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Cebulę ubijamy z ziemniakami na dnie miski.
- Dzielimy ziemniaki z cebulą na 4 części, jedną wyjmujemy, ale pozostawiamy w misce.
- W miejsce po ziemniakach z cebulą wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
- Wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem i zagniatamy farsz.
- Obtaczamy dłonie w mące ziemniaczanej i kulamy kotlety. Każdy kotlet spłaszczamy i układamy na delikatnie omączonej stolnicy.
- Smażymy kotlety z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju i osączamy na papierowym ręczniku lub serwetce.
Mniam polecamy nasze kotleciki pozdrawiamy
prześliczna 🙂
To już takie bardziej „na wypasie” :D.
U mnie w domu robi się je z serem żółtym w środku i obtacza jeszcze w bułce tartej 🙂 są super 🙂
Bardzo fajny pomysl na wykorzystanie ciasta na kluski slaskie ktore robi sie z identycznych skladnikow i proporcji, na placki, na jeden obiad moga byc dwa dodatki do mies:-)Super!
polecam polać je sosem grzybowym najlepiej z borowików i z cebulką, ewentualnie pieczarkowym 🙂
Spróbuj ugnieść gorące ziemniaki, powinno być ok :).
Trafiłam na Twój kanał dopiero dzisiaj, poszukując jakiś dobrych pomysłów na smaczny i prosty obiad. Bardzo mi się podobają Twoje propozycje!
Mam pytanie jeśli chodzi o mielenie ziemniaków… czy wyjdzie tak samo jeśli mocno się je 'ugniecie’, np. kuflem albo pięścią? Niestety życie studenta w akademiku łatwe nie jest i nie wszystko można tu dostać 🙂 a boję się trochę czy w takim wypadku odpowiednia struktura zostanie zachowana.
U nas to są placki ziemniaczane a dzieci jedzą je z cukrem .
jak dla mnie to jest inna wersja placków ziemniaczanych 🙂
REWELACJA !! pierwsze kotlety które nie kleją się 🙂 Proporcje idealne !! POLECAM i dziękuję 🙂
Nie wiem ile to jest gramów. Mielisz 1 kg ugotowanych ziemniaków, uklepujesz równo w misce i wycinasz nożem 1/4 ziemniaków, a w to miejsce czyli w ten otwór/dziurę, wsypujesz mąkę ziemniaczaną, równo do wysokości ziemniaków. To taka sama metoda jak przy kluskach śląskich, zerknij, może tam wyraźniej to widać: youtube.com/watch?v=4Gb8GHcPjyc
Dokładnie :).
to sa takie kluski podsmazane ?
Ale ile gramów na 1 kg ziemniaków??????
Równo do wysokości ziemniaków.
Ile trzeba wsypać mąki ziemniaczanej?
z sosem pieczarkowym, polecam!
[..YouTube..] z sosem pieczarkowym, polecam!
Zrobiłam wczoraj na obiad i były pyszne, tylko zamiast surowej dałam podsmażoną cebulkę. Naprawdę bardzo fajny przepis godny polecenia. I najwazniesze , że smakowało mojej rodzince:)
Bardzo fajny przepis. Już wiem co jutro będę robiła na obiad:)
[..YouTube..] Nasz poczciwe kotlety ziemniaczane 🙂
do kotletow mozna podac sos grzybowy, a do masy na kotlety-podsmazony wedzony boczek (+opcjonalnie posiekanej natki pietruszki-dla koloru i aromatu).
[..YouTube..] do kotletow mozna podac sos grzybowy, a do masy na kotlety-podsmazony wedzony boczek (+opcjonalnie posiekanej natki pietruszki-dla koloru i aromatu).
[..YouTube..] do kotletow mozna podac sos grzybowy, a do masy na kotlety-podsmazony wedzony boczek (+opcjonalnie posiekanej natki pietruszki-dla koloru i aromatu).
[..YouTube..] @laurentino20 do kotletow mozna podac sos grzybowy, a do masy na kotlety-podsmazony wedzony boczek (+opcjonalnie posiekanej natki pietruszki-dla koloru i aromatu).
Placki takie sa podpatrzone na śląsku i nazywają sie „moskole”. Można je znaleźć w knajpach. I jeden Pan sprzedał nam przepis, robi sie je dokładnie jak Doroty tylko mąkę ziemniaczaną zastępujemy zwykłą mąką pszenną, dodajemy 2 jaja, odrobinę mleka, odrobinę soli, odrobinę gałki muszkatalowej, smażymy na oleju.
Rewelacyjnie smakują z maslem czosnkowym!
POLECAM
Dobrze wiedzieć :).
Dzięki :). Ja też je lubię, jak zresztą wiele innych dań ziemniaczano-mącznych :).
[..YouTube..] Dzięki :). Ja też je lubię, jak zresztą wiele innych dań ziemniaczano-mącznych :).
[..YouTube..] @fiforka2006 Dzięki :). Ja też je lubię, jak zresztą wiele innych dań ziemniaczano-mącznych :).
Bardzo lubię kotlety ziemniaczane. Bardzo podoba mi się twój kulinarny kanał.
[..YouTube..] Bardzo lubię kotlety ziemniaczane. Bardzo podoba mi się twój kulinarny kanał.
można same, można z surówką. Można też w sumie, podobnie jak kluski śląskie, podać je z jakimś kawałkiem mięsa :).
A z czym można podawać te kotleciki?
[..YouTube..] można same, można z surówką. Można też w sumie, podobnie jak kluski śląskie, podać je z jakimś kawałkiem mięsa :).
[..YouTube..] @laurentino20 można same, można z surówką. Można też w sumie, podobnie jak kluski śląskie, podać je z jakimś kawałkiem mięsa :).
U mnie w domu się takie robi, gdy naobiera się za dużo ziemniaków na obiad i zostają:) Różnica tylko taka, że nie mielimy, a przed smażeniem panierujemy w bułce tartej. Polecam z sosem pieczarkowym:)
[..YouTube..] A z czym można podawać te kotleciki?
Moja babunia często takie robi, ale zamiast maszynki do mielenia używa tarki o małych oczkach 🙂
na kluski śląskie też już jest przepis na mojej stronie 🙂 pozytywnakuchnia.pl/kluski-slaskie/
[..YouTube..] Moja babunia często takie robi, ale zamiast maszynki do mielenia używa tarki o małych oczkach 🙂
To nic innego jak smażone gumiklejzy (kluski śląskie z dziurką).
Tyle że do klusek śląskich nie dodaje się cebuli.
Mielenie wymaga trochę wysiłku, ale można je potraktować jako alternatywę dla ćwiczeń w klubie fitness ;).
[..YouTube..] na kluski śląskie też już jest przepis na mojej stronie 🙂 pozytywnakuchnia.pl/kluski-slaskie/
[..YouTube..] @xduncanidahox na kluski śląskie też już jest przepis na mojej stronie 🙂 pozytywnakuchnia.pl/kluski-slaskie/
Najbardziej odstrasza mnie mielenie ziemniaków…. Ale to dobre rozwiązanie jak zostaną ziemniaki z poprzedniego dnia 🙂 Pewnie jutro spróbuję
[..YouTube..] To nic innego jak smażone gumiklejzy (kluski śląskie z dziurką).
Tyle że do klusek śląskich nie dodaje się cebuli.
[..YouTube..] Mielenie wymaga trochę wysiłku, ale można je potraktować jako alternatywę dla ćwiczeń w klubie fitness ;).
[..YouTube..] @wisienka2509 Mielenie wymaga trochę wysiłku, ale można je potraktować jako alternatywę dla ćwiczeń w klubie fitness ;).
[..YouTube..] Najbardziej odstrasza mnie mielenie ziemniaków…. Ale to dobre rozwiązanie jak zostaną ziemniaki z poprzedniego dnia 🙂 Pewnie jutro spróbuję
Często go robie ,gdy np . robię hamburgery .
zastępuje mi to kotlety wieprzowe, i napewno zdrowsze niż chemia ze sklepu ;D
[..YouTube..] Często go robie ,gdy np . robię hamburgery .
zastępuje mi to kotlety wieprzowe, i napewno zdrowsze niż chemia ze sklepu ;D
Do bazowego „ciasta” można dodać w zasadzie cokolwiek – drobno pokrojoną paprykę, posiekane i podsmażone pieczarki itp. – i już mamy kilka prostych a różnych wersji:)
a jak sie doda zielonego groszku świeżego lub mrożonego, i przyprawy bardziej orientalne, to wychodzą pyszne placuszki z kuchni indyjskiej 🙂
ja bardzo lubię placki robione z ciasta kopytkowego 🙂
uwielbiam wszystko co z ziemniaków! 🙂