Kotlety ziemniaczane

5/5 (2)

Na Górnym Śląsku, w domu mojej przyjaciółki, podpatrzyłam kiedyś jak zrobić kotlety ziemniaczane, pod względem składu podobne odrobinę do klusek śląskich i kopytek, ale, zamiast gotowania, smażone na patelni na oleju.

Kotlety ziemniaczane to dobry pomysł na danie kuchni wegetariańskiej i zastąpienie tradycyjnych kotletów. Do ich przygotowania nadają się również ugotowane ziemniaki, które zostały w kuchni po poprzednim obiedzie. Takie kotlety można podać jako główne danie obiadowe, z dodatkiem warzywnej surówki.

Zobacz też: Inne pomysły na ziemniaki

Kotlety ziemniaczane

Liczba porcji4-6
Czas przygotowania i oczekiwania5 min
Czas gotowania25 min
Całkowity czas30 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Proste i smaczne kotlety ziemniaczane jako tani obiad czyli przepis na kotlety z gotowanych ziemniaków z dodatkiem jajka i cebuli.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków (ugotowane, ostudzone, zmielone w maszynce)
  • 1 cebula (nieduża; drobno pokrojona)
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Kotlety ziemniaczane - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Przydatne poradniki:

  1. Jak pokroić cebulę
  2. Jak ugotować ziemniaki
  3. Jak wybrać tłuszcz do smażenia

Kotlety ziemniaczane - Jak zrobić

Krok 1
Cebulę ubijamy z ziemniakami na dnie miski.
Krok 2
Dzielimy ziemniaki z cebulą na 4 części, jedną wyjmujemy, ale pozostawiamy w misce.
Krok 3
W miejsce po ziemniakach z cebulą wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
Krok 4
Wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem i zagniatamy farsz.
Krok 5
Obtaczamy dłonie w mące ziemniaczanej i kulamy kotlety. Każdy kotlet spłaszczamy i układamy na delikatnie omączonej stolnicy.
Krok 6
Smażymy kotlety z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju i osączamy na papierowym ręczniku lub serwetce.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Kotlety z ziemniaków
Kotlety z ziemniaków

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

59 komentarzy
  1. U mnie w domu robi się je z serem żółtym w środku i obtacza jeszcze w bułce tartej 🙂 są super 🙂

  2. Bardzo fajny pomysl na wykorzystanie ciasta na kluski slaskie ktore robi sie z identycznych skladnikow i proporcji, na placki, na jeden obiad moga byc dwa dodatki do mies:-)Super!

  3. Trafiłam na Twój kanał dopiero dzisiaj, poszukując jakiś dobrych pomysłów na smaczny i prosty obiad. Bardzo mi się podobają Twoje propozycje!
    Mam pytanie jeśli chodzi o mielenie ziemniaków… czy wyjdzie tak samo jeśli mocno się je ‚ugniecie’, np. kuflem albo pięścią? Niestety życie studenta w akademiku łatwe nie jest i nie wszystko można tu dostać 🙂 a boję się trochę czy w takim wypadku odpowiednia struktura zostanie zachowana.

  4. Nie wiem ile to jest gramów. Mielisz 1 kg ugotowanych ziemniaków, uklepujesz równo w misce i wycinasz nożem 1/4 ziemniaków, a w to miejsce czyli w ten otwór/dziurę, wsypujesz mąkę ziemniaczaną, równo do wysokości ziemniaków. To taka sama metoda jak przy kluskach śląskich, zerknij, może tam wyraźniej to widać: youtube.com/watch?v=4Gb8GHcPjyc

  5. Zrobiłam wczoraj na obiad i były pyszne, tylko zamiast surowej dałam podsmażoną cebulkę. Naprawdę bardzo fajny przepis godny polecenia. I najwazniesze , że smakowało mojej rodzince:)

  6. do kotletow mozna podac sos grzybowy, a do masy na kotlety-podsmazony wedzony boczek (+opcjonalnie posiekanej natki pietruszki-dla koloru i aromatu).

  7. [..YouTube..] do kotletow mozna podac sos grzybowy, a do masy na kotlety-podsmazony wedzony boczek (+opcjonalnie posiekanej natki pietruszki-dla koloru i aromatu).

  8. [..YouTube..] do kotletow mozna podac sos grzybowy, a do masy na kotlety-podsmazony wedzony boczek (+opcjonalnie posiekanej natki pietruszki-dla koloru i aromatu).

  9. [..YouTube..] @laurentino20 do kotletow mozna podac sos grzybowy, a do masy na kotlety-podsmazony wedzony boczek (+opcjonalnie posiekanej natki pietruszki-dla koloru i aromatu).

  10. Placki takie sa podpatrzone na śląsku i nazywają sie „moskole”. Można je znaleźć w knajpach. I jeden Pan sprzedał nam przepis, robi sie je dokładnie jak Doroty tylko mąkę ziemniaczaną zastępujemy zwykłą mąką pszenną, dodajemy 2 jaja, odrobinę mleka, odrobinę soli, odrobinę gałki muszkatalowej, smażymy na oleju.
    Rewelacyjnie smakują z maslem czosnkowym!
    POLECAM

  11. można same, można z surówką. Można też w sumie, podobnie jak kluski śląskie, podać je z jakimś kawałkiem mięsa :).

  12. U mnie w domu się takie robi, gdy naobiera się za dużo ziemniaków na obiad i zostają:) Różnica tylko taka, że nie mielimy, a przed smażeniem panierujemy w bułce tartej. Polecam z sosem pieczarkowym:)

  13. To nic innego jak smażone gumiklejzy (kluski śląskie z dziurką).
    Tyle że do klusek śląskich nie dodaje się cebuli.

  14. Najbardziej odstrasza mnie mielenie ziemniaków…. Ale to dobre rozwiązanie jak zostaną ziemniaki z poprzedniego dnia 🙂 Pewnie jutro spróbuję

  15. Często go robie ,gdy np . robię hamburgery .
    zastępuje mi to kotlety wieprzowe, i napewno zdrowsze niż chemia ze sklepu ;D

  16. [..YouTube..] Często go robie ,gdy np . robię hamburgery .
    zastępuje mi to kotlety wieprzowe, i napewno zdrowsze niż chemia ze sklepu ;D

  17. Do bazowego „ciasta” można dodać w zasadzie cokolwiek – drobno pokrojoną paprykę, posiekane i podsmażone pieczarki itp. – i już mamy kilka prostych a różnych wersji:)

  18. a jak sie doda zielonego groszku świeżego lub mrożonego, i przyprawy bardziej orientalne, to wychodzą pyszne placuszki z kuchni indyjskiej 🙂

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)