Kotlety ziemniaczane przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane

Na Górnym Śląsku, w domu mojej przyjaciółki, podpatrzyłam kiedyś jak zrobić kotlety ziemniaczane, pod względem składu podobne odrobinę do klusek śląskich i kopytek, ale, zamiast gotowania, smażone na patelni na oleju.

Kotlety ziemniaczane to dobry pomysł na danie kuchni wegetariańskiej i zastąpienie tradycyjnych kotletów. Do ich przygotowania nadają się również ugotowane ziemniaki, które zostały w kuchni po poprzednim obiedzie. Takie kotlety można podać jako główne danie obiadowe, z dodatkiem warzywnej surówki.

Zobacz też: Inne pomysły na ziemniaki

Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane

Proste i smaczne kotlety ziemniaczane jako tani obiad czyli przepis na kotlety z gotowanych ziemniaków z dodatkiem jajka i cebuli.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 25 min
Razem: 30 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: kotlety ziemniaczane
Liczba porcji: 6 porcji
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków (ugotowane, ostudzone, zmielone w maszynce)
  • 1 cebula (nieduża; drobno pokrojona)
  • 1 jajko
  • mąka ziemniaczana
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Cebulę ubijamy z ziemniakami na dnie miski.
  • Dzielimy ziemniaki z cebulą na 4 części, jedną wyjmujemy, ale pozostawiamy w misce.
  • W miejsce po ziemniakach z cebulą wsypujemy mąkę ziemniaczaną.
  • Wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem i zagniatamy farsz.
  • Obtaczamy dłonie w mące ziemniaczanej i kulamy kotlety. Każdy kotlet spłaszczamy i układamy na delikatnie omączonej stolnicy.
  • Smażymy kotlety z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju i osączamy na papierowym ręczniku lub serwetce.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Kotlety z ziemniaków
Kotlety z ziemniaków
59 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2020 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom