fbpx
Czytasz właśnie
Kotlety ze szpinakiem

Kotlety ze szpinakiem

Kotlety ze szpinakiem

Pokochałam kotlety ze szpinakiem, przygotowując burgery wegetariańskie. Smakowały świetnie i można było łączyć je z wieloma dodatkami o bardziej wyrazistych lub delikatniejszych smakach. Postanowiłam opracować własną recepturę i pokażę Wam dziś jak zrobić kotlety ze szpinaku idealne :).

Kotlety ze szpinakiem

Kotlety ze szpinaku

Pyszne kotlety ze szpinaku, ciecierzycy i cebuli z imbirem i czosnkiem oraz sezamem, doprawione korzennymi przyprawami. Cudownie pachnące i zielone kotlety szpinakowe wegańskie na obiad.
5 from 4 votes
Przygotowanie: 15 minutes
Gotowanie: 35 minutes
Razem: 50 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: kotlety szpinakowe, kotlety ze szpinakiem, kotlety ze szpinaku
Liczba porcji: 12 sztuk
Kalorie: 89kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 250 g szpinaku (posiekany)
  • 4 ziemniaki (sypkie; ugotowane)
  • 100 g ciecierzycy (ważona przed ugotowaniem, następnie ugotowana i zmiksowana w blenderze; można zastąpić rozgotowaną soczewicą lub kaszą jaglaną)
  • 2 cebule (drobno pokrojone; można zeszklić na kilku łyżkach oliwy)
  • 1-2 ząbki czosnku (drobno posiekany; można zeszklić razem z cebulą)
  • 4 łyżki sezamu
  • 1 zielona papryczka chili (opcjonalnie; drobno posiekana)
  • 1 cm korzenia imbiru (obrany, starty na tarce o drobnych oczkach; można zastąpić skórką z wyszorowanej i wyparzonej cytryny)
  • 1 limonka (tylko wyciśnięty sok; można zastąpić sokiem z ćwiartki pomarańczy lub małej cytryny)
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek (można zastąpić olejem rzepakowym; jeśli kotlety nie będą pieczone w piekarniku, oleju nie dodaję do masy, tylko smażę na nim kotlety na patelni)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki mieszanki kuminu, kolendry, goździków, kardamonu, gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Kotlety, zamiast w piekarniku, można przygotować, smażąc je z obu stron na patelni.
  2. Jak ugotować kaszę jaglaną

Jak zrobić

  • Rozgrzewam piekarnik do 180 °C.
  • Szpinak przekładam do dużej misy. Posypuję solą.
  • Dodaję pozostałe składniki i doprawiam. Mieszam do uzyskania lepkiej masy.
  • Zwilżam dłonie zimną wodą i formuję z masy kotlety o grubości ok. 1-1,5 cm i średnicy ok. 5-8 cm. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piekę kotlety ze szpinakiem przez ok. 25 minut, następnie obracam i dopiekam jeszcze przez 5-10 minut (można włączyć przypiekanie od góry i/lub termoobieg).
  • Serwuję kotlety na ciepło lub na zimno, z dodatkiem surówki lub gotowanych/pieczonych warzyw, albo jako składnik wegetariańskich lub wegańskich burgerów. Można je zamrozić lub wystudzić i przechowywać przez 3-5 dni w lodówce.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1sztuka | Kalorie: 89kcal (4%) | Węglowodany: 6g (2%) | Białko: 2g (4%) | Tłuszcze: 6g (9%) | Sód: 258mg (11%) | Potas: 192mg (5%) | Błonnik: 2g (8%) | Witamina A: 1955IU (39%) | Witamina C: 6.8mg (8%) | Wapń: 64mg (6%) | Żelazo: 1.4mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom