Kotlety ze szpinakiem

Kotlety ze szpinakiem

Pokochałam kotlety ze szpinakiem, przygotowując burgery wegetariańskie. Smakowały świetnie i można było łączyć je z wieloma dodatkami o bardziej wyrazistych lub delikatniejszych smakach. Postanowiłam opracować własną recepturę i pokażę Wam dziś jak zrobić kotlety ze szpinaku idealne :).

5 od 1 osoby
Kotlety ze szpinakiem
Kotlety ze szpinaku
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
35 min
Całkowity czas
50 min
 

Pyszne kotlety ze szpinaku, ciecierzycy i cebuli z imbirem i czosnkiem oraz sezamem, doprawione korzennymi przyprawami. Cudownie pachnące i zielone kotlety szpinakowe wegańskie na obiad.

Danie: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: kotlety szpinakowe, kotlety ze szpinakiem, kotlety ze szpinaku
Liczba kalorii: 89 kcal
Liczba porcji: 12 sztuk
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 250 g szpinaku (posiekany)
  • 4 ziemniaki (sypkie; ugotowane)
  • 100 g ciecierzycy (ważona przed ugotowaniem, następnie ugotowana i zmiksowana w blenderze; można zastąpić rozgotowaną soczewicą lub kaszą jaglaną)
  • 2 cebule (drobno pokrojone; można zeszklić na kilku łyżkach oliwy)
  • 1-2 ząbki czosnku (drobno posiekany; można zeszklić razem z cebulą)
  • 4 łyżki sezamu
  • 1 zielona papryczka chili (opcjonalnie; drobno posiekana)
  • 1 cm korzenia imbiru (obrany, starty na tarce o drobnych oczkach; można zastąpić skórką z wyszorowanej i wyparzonej cytryny)
  • 1 limonka (tylko wyciśnięty sok; można zastąpić sokiem z ćwiartki pomarańczy lub małej cytryny)
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek (można zastąpić olejem rzepakowym; jeśli kotlety nie będą pieczone w piekarniku, oleju nie dodaję do masy, tylko smażę na nim kotlety na patelni)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki mieszanki kuminu, kolendry, goździków, kardamonu, gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Kotlety, zamiast w piekarniku, można przygotować, smażąc je z obu stron na patelni.
  2. Jak ugotować kaszę jaglaną
Kotlety ze szpinaku - Jak zrobić
  1. Rozgrzewam piekarnik do 180 °C.
  2. Szpinak przekładam do dużej misy. Posypuję solą.

  3. Dodaję pozostałe składniki i doprawiam. Mieszam do uzyskania lepkiej masy.
  4. Zwilżam dłonie zimną wodą i formuję z masy kotlety o grubości ok. 1-1,5 cm i średnicy ok. 5-8 cm. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piekę kotlety ze szpinakiem przez ok. 25 minut, następnie obracam i dopiekam jeszcze przez 5-10 minut (można włączyć przypiekanie od góry i/lub termoobieg).

  6. Serwuję kotlety na ciepło lub na zimno, z dodatkiem surówki lub gotowanych/pieczonych warzyw, albo jako składnik wegetariańskich lub wegańskich burgerów. Można je zamrozić lub wystudzić i przechowywać przez 3-5 dni w lodówce.
Wartości odżywcze
Kotlety ze szpinaku
Wielkość porcji (1 sztuka)
Liczba kalorii 89 kcal Kalorie z tłuszczów 54 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 6g 9%
Sód 258mg 11%
Potas 192mg 5%
Węglowodany ogółem 6g 2%
Błonnik 2g 8%
Białko 2g 4%
Witamina A 39.1%
Witamina C 8.3%
Wapń 6.4%
Żelazo 7.5%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)