fbpx
Czytasz właśnie
Kotlety z fasoli

Kotlety z fasoli

Kotlety fasolowe

Wiele roślinnych uwielbiam, ale kotlety z fasoli to moje osobiste podium bezmięsnych kotletów. Doprawiam je solidnie kminkiem rzymskim, kolendrą, cynamonem i wędzoną papryką. Mieszam z gotowaną kaszą gryczaną, ziemniakami, migdałami lub słonecznikiem i cebulą z czosnkiem. Są miękkie w środku, wilgotne i aromatyczne. Można usmażyć je na patelni lub upiec większą ilość w piekarniku. Świetnie pasują do burgerów. Spróbujcie ich smaku! Zobaczcie jak zrobić kotlety z fasolą krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy wegetariańskie i wegańskie

Po raz pierwszy spróbowałam jak smakują kotlety z fasolą, przygotowując burgery wegetariańskie dla producenta gotowców. Tamte, o ile dobrze pamiętam, miały w składzie jajko i panierkę. Ale środek smakował wyśmienicie! Postanowiłam jednak, że wolę przygotować wersję bez jajek czyli wegańskie kotlety z fasolą. Moja wersja jest na bazie białej, niepalonej kaszy gryczanej, ale możecie też zastąpić ją kaszą jaglaną.

Kotlety z fasoli

Kotlety z fasoli

Kotlety z fasoli z kaszą gryczaną lub jaglaną, cebulą i czosnkiem, pachnące kolendrą, kminkiem rzymskim i cynamonem oraz wędzoną papryką, lekko lub mocniej ostre za sprawą chili. Najlepsze kotlety fasolowe na obiad!
4.86 from 7 votes
Przygotowanie: 15 minutes
Gotowanie: 35 minutes
Razem: 50 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: kotlety z fasoli
Liczba porcji: 16 sztuk
Kalorie: 87kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej białej, niepalonej (ok. ½ szklanki suchej kaszy; lekko rozgotowana; można zastąpić kaszą jaglaną)
  • 300 g ugotowanej fasoli czerwonej (rozgnieciona widelcem lub zmiksowana w blenderze (mogą zostać grudki, nie musi to być gładka masa))
  • 1 cebula (starta na tarce o grubych oczkach)
  • 1-2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • ½ batata (lub 2 sypkie ziemniaki; ugotowane, obrane; można zastąpić ¼ szklanki mąki ziemniaczanej lub tapioki; jeśli masa wystarczająco się nie lepi, dodaję 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej/tapioki)
  • ½ szklanki migdałów w płatkach (można zastąpić słonecznikiem, pestkami z dyni, grubo siekanymi orzechami włoskimi lub sezamem; opcjonalnie można uprażyć na suchej patelni)
  • ½ łyżeczki miodu (można zastąpić ksylitolem, erytrytolem lub syropem z agawy)
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek (można zastąpić olejem rzepakowym)
  • ½-1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry (lub 4 łyżki świeżej, posiekanej; można zastąpić świeżą miętą lub natką pietruszki)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Rozgrzewam piekarnik do 180 °C.
    Opcjonalnie, zamiast piec w piekarniku, kotlety można smażyć na patelni.
  • Wszystkie składniki mieszam w dużej misce i ugniatam na lepką masę (można wykorzystać do mieszania robot planetarny). Sprawdzam, czy całość jest dobrze doprawiona, w razie potrzeby dodaję więcej przypraw.Jeśli decyduję się smażyć kotlety na patelni, do masy nie dodaję oleju.
  • Zwilżam dłonie zimną wodą i formuję z masy kotlety o grubości ok. 1-1,5 cm i średnicy ok. 5 cm.
    Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu można posmarować je delikatnie oliwą.
    Jeśli decyduję się smażyć kotlety na patelni, od razu przekładam je na patelnię z rozgrzanym tłuszczem.
  • Piekę kotlety przez ok. 25 minut, następnie obracam, w razie potrzeby smaruję oliwą i dopiekam jeszcze przez 5-10 minut (można włączyć przypiekanie od góry i/lub termoobieg).
    Jeśli wybieram opcję na patelni, smażę kotlety na średnim ogniu, z obu stron, do zrumienienia.
  • Serwuję kotlety na ciepło lub na zimno, z dodatkiem surówki lub gotowanych/pieczonych warzyw, albo jako składnik wegetariańskich lub wegańskich burgerów. Można je zamrozić lub wystudzić i przechowywać przez 3-5 dni w lodówce.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1sztuka (o średnicy ok. 5 cm) | Kalorie: 87kcal (4%) | Węglowodany: 8g (3%) | Białko: 2g (4%) | Tłuszcze: 5g (8%) | Sód: 64mg (3%) | Potas: 128mg (4%) | Błonnik: 2g (8%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 1390IU (28%) | Witamina C: 1.2mg (1%) | Wapń: 23mg (2%) | Żelazo: 0.6mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

U mnie na talerzu pojawiły się kotlety z fasolą, a do tego dodatkowa kasza gryczana i kawałek batata, gotowane szparagi i surówka z sałaty rzymskiej i truskawek z odrobiną słodkiej, podłużnej, czerwonej papryki, sosu winegret i balsamico. To pyszne połączenie smaków!

Zobacz też
Roladki z kurczaka z bobem

Kotlety z fasoli - przepis
Kotlety z fasoli – przepis

Polecam Wam też wykorzystać te kotlety do burgerów. Podpieczcie połówki bułki, następnie posmarujcie majonezem. Nałóżcie kotlety, dodajcie plaster gotowanego batata. Do tego odrobina cebulki i papryki oraz sałata i domowy sos pomidorowy lub paprykowy (zmiksowana w blenderze, a wcześniej upieczona papryka). Gwarantuję, że będzie bardzo smacznie!

Kotlety z fasolą
Kotlety z fasolą

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak wyszły Wam Wasze kotlety z fasoli. Ciekawa jestem bardzo, czy postawiliście na pieczoną, czy może smażoną na patelni wersję. Napiszcie, z czym je zaserwowaliście!

3 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom